親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

cowboybaby 發表於 23-8-5 16:01
巴黎治安差,我諗梗好不好留反大行李在英國, 坐2次eurostar, 只拎個輕便背囊(巴黎3日2夜) , 咁样唔使顧 ...

搭1次eurostar加埋check in check out都花半日時間。唔好坐2次喇。

我搭eurostat 去巴黎 再taxi直接去apartment。在巴黎,我地出街只帶好小量現金。

男爵府

回覆 little_kid 的帖子

你係咪去完回來? 小朋友開心嗎? 我諗緊下年暑假去邊到好, 剛剛今年去左澳州, 大多數係景點, 小朋友不太習慣, 諗緊long haul國家係咪都係再大d先去好d

大宅

2024勳章

恭喜你完满完成行程 好奇 你认为巴黎迪士尼 和东京迪士尼 和美国加洲迪士尼比较 哪个较吸引呢?

男爵府

jasul 發表於 23-8-31 09:21

你係咪去完回來? 小朋友開心嗎? 我諗緊下年暑假去邊到好, 剛剛今年去左澳州, 大多 ...

係㗎 剛回來。小朋友都ok開心。佢哋體力無大人咁好,行兩行就攰,我地每日預1,2個景點咋。睇下動物,去下科學館,恐龍館,睇下兵器裝甲,行街睇下小記念品,搵啲佢地有興趣嘅活動 再搭博物館,教堂。有時去到啲宏偉景點,我地大人真係想行耐啲, 就叫佢地幫手影相, 佢地乜都影一餐,就唔會嘈
出發前我去圖書館借啲景點介紹兒童圖書俾佢地睇,打定底。

澳洲係咪冬天 ?可能冬天無太多活動啱小朋友?

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-8-31 16:30

恭喜你完满完成行程 好奇 你认为巴黎迪士尼 和东京迪士尼 和美国加洲迪士尼比较 ...

多謝。
見笑 我小朋友未去過東京同美國迪士尼,只係去過香港迪士尼咋 相信東京同美國迪士尼好玩好多。

大宅

2024勳章

little_kid 發表於 23-8-31 22:33
多謝。
見笑 我小朋友未去過東京同美國迪士尼,只係去過香港迪士尼咋 相信東京同美國迪士尼好玩好 ...

我也只帶過小朋友去過二個迪士尼 : 東京迪士尼和法國迪士尼 二個都是不同朋友的孩子,交託我照顧
讓我感受陪伴小孩成長的樂趣。其實去哪個公園對我不太重要 而多年後見到孩子已長大了 才是讓我感到填補了我人生的一個空白 小孩子給我們人生重要的一環。

陪伴著一個小孩子从學行 幼年時我陪著她們去郊外 小學時期我帶她們去迪士尼玩 而她們現在升中學了 看著她們的背影愈來愈高 而又愈來愈和我距離遠 讓我體會到為什麼我們要有小孩子 : 是我們現在過的生活 希望她們長大後也能體會 也希望世界會對她們仁慈一點

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-9-1 03:53
我也只帶過小朋友去過二個迪士尼 : 東京迪士尼和法國迪士尼 二個都是不同朋友的孩子,交託我照顧
讓我感受 ...

帶小孩有樂趣亦有激氣嘅時候。我也羨慕不用帶孩子的朋友,旅行唔使揀假期貴機票的日子去, 想去睇咩玩咩都可以跟自己意願,哈哈!

大宅

2024勳章

little_kid 發表於 23-9-1 11:55
帶小孩有樂趣亦有激氣嘅時候。我也羨慕不用帶孩子的朋友,旅行唔使揀假期貴機票的日子去, 想去睇咩玩咩都可 ...

請問小孩子多大呢? 你第一次帶小孩子去英法, 旅程成功完成, 已很叻.

過多幾年, 等細路到了叛逆期, 便再無這種温馨時光.

例如2015年 我去美國1個星期 再次探我家姐同我家姐嗰女, 同佢哋响西岸走走, 當時Kim Kardashian帶來啲有毒文化, 正影响美國啲細路, 包括我家姐當時14歲的女兒, 令我這1星期感到挫敗.

男爵府

dougiewoodie 發表於 23-9-1 14:59
請問小孩子多大呢? 你第一次帶小孩子去英法, 旅程成功完成, 已很叻.

過多幾年, 等細路到了叛逆期, 便再無 ...

托賴 平平安安 出發前擔心唔識路、 擔心治安、擔心鐵路罷工。。。
聽朋友說青春期少年真係會變化好大
希望長大了識諗 最緊要唔好學壞。

男爵府

真幸福

大宅

我今年7月中會一個人帶個女11歲去英國玩10日
樓主你可以分享多少少你的行程嗎?
我會住朋友屋企,想帶個女去法國意大利,淺度遊2日1夜。

男爵府

WIN媽 發表於 24-3-7 05:14
我今年7月中會一個人帶個女11歲去英國玩10日
樓主你可以分享多少少你的行程嗎?
我會住朋友屋企,想帶個女 ...

我哋集中遊倫敦,都係著名

British museum
national history museum
St Paul's Cathedral
Buckingham palace 睇閱兵
St Jame‘s Park
London zoo
遊Bistrol
Bushy park
Richmond park

harry potter studio ,gp ape 都啱11歲
harry potter studio 要早幾個月訂,我哋book唔到,所以無去。

你打算法國,意大利各2日1夜?我覺得趕。

大宅

little_kid 發表於 24-3-7 16:03
我哋集中遊倫敦,都係著名

British museum

應該係法國巴黎2日1夜
倫敦市中心2日夠嗎
1日劍橋

男爵府

WIN媽 發表於 24-3-7 19:39
應該係法國巴黎2日1夜
倫敦市中心2日夠嗎
1日劍橋

沒有夠唔夠,多有多玩,少有少玩。
博物館可以行1日,無興趣嘅半日就行完。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊