自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

藴藴 發表於 23-3-23 07:25
每個小朋友性格唔一樣,生幾個嗰啲就會明白,後天可以改變嘅真係唔多。
我嗰件7歲幾,每日都爆血管,琴日 ...

講得一d都冇錯!每人性格唔一樣,就算係自己生嘅都可以完全不同
我大既由細乖到大,讀書自動波,成績級頭,到而家中學都暫未變。細嗰個七歲多d已經駁咀駁到想送佢去寄宿真係日日都爆血管,你小朋友都叫成績好,我細呢個直頭冇心機返學,成績差,已經由細到大自己一手一腳連工都辭埋照顧佢,真係唔知點教好

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主問係咪好多當然唔係,視乎家長點教同大家嘅親子關係,我兩個仔8歲仲好純真,易氹亦肯講道理。

子爵府

如果真係有開竅的一日,我都等緊!我女九歲,真心認輸吾識教,每件事情都會質疑我,挑戰我,叫佢行東佢會問點解一定要行東,問吾緊要,但態度極差,好似我欠佢錢吾還,任何事情問題一定喺別人身上,佢自己永遠啱晒,我同我先生都吾知行錯左邊一步,對住佢我每日都好辛苦,因為我大仔吾係咁,我大仔自小學三年級開始叫我唔洗擔心佢讀書,佢自己搞得掂,自此以後,我就冇再理佢功課,到而家中二,年年考級頭十名,冇補習,放學一定打電話比我問我食乜嘢下午茶買比我食,同個女天淵之別,我成日諗個天真係公平,無得比我贏哂!

水晶宮

camanbi 發表於 23-3-21 22:56
男孩子,八歲
越來越反叛,經常駁嘴,唱反調
越叫唔好做扁要做,有時發呆,心散

8歲咁早?

男爵府

happytabo 發表於 23-3-23 07:51
講得一d都冇錯!每人性格唔一樣,就算係自己生嘅都可以完全不同
我大既由細乖到大,讀書自動波, ...

育兒書、家長說話的藝術呢類書睇左好多,完全冇用,佢係由細到大都唔聽話嗰種,好有主見,越叫越唔做,講多又唔鐘意,每日同佢鬥智鬥力,真係有種身心疲累既感覺
唯有叫自己睇開啲,希望佢慢慢大會自己識諗。

首頁

尾頁

跳至