自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章

Luchuma 發表於 23-4-14 13:40
請教點call車、没連接大陸電話/户口?
謝謝!

用wechat pay 入面個滴滴小程序,記得有個option可以揀搭完比付款,不過我無大陸電話號碼,所以預付先

侯爵府

2024年龍年勳章

我有BOC Pay, 入面有內地付款碼, 那麼是否不用另裝雲閃付apps ?

伯爵府

lyh80115 發表於 23-4-14 01:01
如果講北上用香港支付方式,雲閃付+香港銀聯信用卡會強過香港支付寶。掃碼支付唔會差過香港支付寶,因為雲 ...

我開咗八達通張虛擬銀聯卡,可以搭車嗎?
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

大宅

bobbob 發表於 23-4-14 14:18
用wechat pay 入面個滴滴小程序,記得有個option可以揀搭完比付款,不過我無大陸電話號碼,所以預付先
...

謝謝回覆!

水晶宮

princesssarah 發表於 23-4-14 14:13
見吾少jm話大陸用到alipayhk,其實可能佢講嘅只係深圳/廣東省

咁其實深圳用香港支付寶普遍嗎?

子爵府

20162016 發表於 23-4-14 14:51

我試過一次用AlipayHK 吾得,之後無再試了,都係用番支付寶/微信支付。

水晶宮

回覆樓主:

支付寶、微信、八達通|中國三大電子錢包懶人包|免國內銀行戶口
https://www.hk01.com/article/885091?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
attach0/tmp/phpoWNWos

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

BABYPURPLE 發表於 23-4-14 03:01
其實唔增值餘額,綁香港信用卡又得唔得?

得,我家人上大陸綁信用卡比錢得。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

ddkaka 發表於 23-4-14 10:56
用埋內地支付寶穩陣啲,可用範圍又大好多,dl個內地支付寶做認證後就用得,不過要搵人轉人民幣入餘額
...

依家可以係alipay hk匯錢去中國版alipay

珍珠宮

大商場入面,一般都收alipay hk既

翡翠宮

接線生 發表於 23-4-14 14:09
匯價如何?

雙幣卡計人民幣,還款大可以用人民幣;PPS還港幣都得,跟銀行兌換,匯價都ok,試過建行亞洲匯率好過找換店。

翡翠宮

jadepearl 發表於 23-4-14 14:22
我有BOC Pay, 入面有內地付款碼, 那麼是否不用另裝雲閃付apps ?

裝埋啦,綁雲閃付強過BocPay太多!掃碼支付成功率好過BocPay。另外以下功能BocPay都做唔到,而雲閃付支援Apps支付如美團、12306、攜程、去哪儿、高德打车……等等;有齊全國乘車碼;微信小程式付款都用到雲閃付,如微信點餐、微信大眾點評買餐券。

jadepearl    發表於 23-4-14 16:03

大宅

2024年龍年勳章

再上東莞 廣州 汕頭汕尾又得唔得?

翡翠宮

Kuri 發表於 23-4-14 14:37
我開咗八達通張虛擬銀聯卡,可以搭車嗎?

最多可以喺售票機買票。

不如用其他綁到雲閃付嘅銀聯卡啦,雲閃付功能多好多,起碼有乘車碼用,參考番4樓及72樓。以下link列出咗綁到雲閃付嘅香港銀聯卡。
https://m.unionpayintl.com/hk/servicesProducts/products/innovativeProducts/mobilePayment/unionpay.shtml#1

翡翠宮

ensureyip 發表於 23-4-14 11:41
原來雲閃付可以掃微信、支付寶嘅碼
我以為雲閃付只可以係大商家,有雲閃付logo嘅先 ...

雲閃付係可以掃埋微信、支付寶,但如果係個人收款碼會用唔到銀聯信用卡。

侯爵府

lyh80115 發表於 23-4-14 15:41
雲閃付係可以掃埋微信、支付寶,但如果係個人收款碼會用唔到銀聯信用卡。
...

都多個選擇

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 lyh80115 的帖子

請問雲閃付是否注册+綁銀聯卡便可用 ?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

留毛學野

公爵府

未去深圳,但去左老爺鄉下清遠果邊,俾錢唔會問你用咩俾,就咁do,點知酒店個小賣部唔收雲閃付(我開boc pay俾佢do) ,淨係收支付寶同微信,但微信唔夠錢,我諗到香港支付寶有得選內地付,我轉左俾佢do,又do到,咁就俾我發現可以用香港支付寶
跟本唔洗講係香港apps ,連去超市開boc pay 就咁俾人do,完全唔會問用咩俾
咁遠都用到,深圳應該冇問題掛…

子爵府

mln 發表於 23-4-14 11:08
明白,不過我不是長期來往大陸居住。對於我這類一年去深圳2,3次的人來講已經是一件開心事。

只要另外袋 ...

我又係你一樣呀,百冇,得香港支付寶!謝謝你提供資料

首頁
23456...8

尾頁

跳至