自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

ychan^ 發表於 23-8-19 14:38
對,唔駛家人親戚都得,朋友都可以做監護人只要父母簽名就得

以前因工作關係,所以接觸過呢啲case!
你知唔知有啲係從來未嚟過香港㗎!佢係一落嚟香港就只係生仔,之後就返上去!
我覺得應該有班中介喺內地推廣香港生仔有着數,所以啲人連香港係咩情況都唔知就落嚟生!所以後期有好多後悔嘅case!

子爵府

shobi 發表於 23-8-19 14:41
以前因工作關係,所以接觸過呢啲case!
你知唔知有啲係從來未嚟過香港㗎!佢係一落嚟香港就只係生仔,之後 ...

當年香港同大陸生活水平差好遠,有部分大陸人就覺得起碼食咗香港福利先,12年免費教育仲可以拎綜援,所以有人選擇落來生,闖急政室生仔真系好多,生仔又可以走數。有啲系生2孩所以來香港生免罰款。無想到大陸經濟急速發展,無大陸戶籍比人排擠連讀書都難。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-8-19 08:19
這男童長大後、一定好憎他的父母、哪有父母咁狠心、養到咁大都可以遺棄~
...

香港是雙非天下

侯爵府

ychan^ 發表於 23-8-19 15:19
當年香港同大陸生活水平差好遠,有部分大陸人就覺得起碼食咗香港福利先,12年免費教育仲可以拎綜援,所以 ...

所以當年最賺錢就係嗰班中介,醫院要識人先搭到路買床位,幾萬至十萬不等!完全利用我哋資源,大賺特賺!

大宅

佢哋唔係正常人諗法,咩長大後會有陰影!呢啲人只會用盡辦法攞着數

大宅

StevenCheung_FB 發表於 23-8-19 16:07
你都幾搞笑,雙飛兒童係香港出生擁有香港居留權架,不存在浪費公帑專幫雙飛兒童這個問題。

你知唔知你已 ...

雙飛兒童係香港出生擁有香港居留權架,不存在浪費公帑專幫雙飛兒童這個問題。你咁嘅說話都講得出! 幾搞笑!

子爵府

StevenCheung_FB 發表於 23-8-19 16:07
你都幾搞笑,雙飛兒童係香港出生擁有香港居留權架,不存在浪費公帑專幫雙飛兒童這個問題。

你知唔知你已 ...

犯左國安法架?你講就系架啦!都幾搞笑

複式洋房

呢啲阿媽不知所謂,一定要重判

大宅

你知唔知你已 ...

我正想講,畀你講咗先

大宅

ychan^ 發表於 23-8-19 17:28
犯左國安法架?你講就系架啦!都幾搞笑

搞唔搞笑就唔知
不過都係善意提醒你,免得誤墮法網

國安法真係有一條係咁講架....咩仇视特區政府...網上吹下水啫都要小心D好

同埋喺條例上嚟睇,小朋友喺香港出生真係擁有基本權利及福利,真係唔存在浪費政府資源....

男爵府

大力大力 發表於 23-8-19 08:19
這男童長大後、一定好憎他的父母、哪有父母咁狠心、養到咁大都可以遺棄~
...

分分鐘兩母子傾掂數,唔使跨區返學又唔使俾生活費,12歲先棄養好明顯搏個仔仲記得老母是誰

阿仔成年後仲可以接阿媽來團聚。然後攞公屋食老綜

大宅

APPLEBABYAPPLE 發表於 23-8-19 16:46
雙飛兒童係香港出生擁有香港居留權架,不存在浪費公帑專幫雙飛兒童這個問題。你咁嘅說話都講得出! 你真係 ...

喺條例上,所有喺香港出生嘅小朋友都可以享有香港嘅福利.
冇父母及監護人照顧就可能要入孤兒院,等同一啲香港人生咗唔理小朋友都係送去保良局一樣
當然咁真係會用咗政府嘅資源助養咗佢哋,但佢哋係一個生命嚟㗎,唔通真係趕佢去瞓街咩.佢父母而家搞到咁,其實小朋友都好慘.希望唔好因為佢哋係雙非,就標籤咗佢哋

大宅

mcheungm 發表於 23-8-19 23:46
喺條例上,所有喺香港出生嘅小朋友都可以享有香港嘅福利.
冇父母及監護人照顧就可能要入孤兒院,等同一啲香 ...
即係變相鼓勵大陸父母可以隨便在香港遺棄兒童!可以用盡辦法攞着數!

侯爵府

越睇越嬲, 太多大6人貪心無低線, 賤格無極限

子爵府

mcheungm 發表於 23-8-19 23:37
搞唔搞笑就唔知
不過都係善意提醒你,免得誤墮法網

批評同仇視政府系唔同,兩樣嘢嚟架!唔好一話政府都話犯咗國安法,制造白色恐怖
還有,小朋友系香港出生是有基本權利和福利,佢父母是要跟香港人一樣去找社處排隊見福利官,唔係就咁掉系醫院,打尖安排福利,又要警察及政府人員介入事件,法官緊急開庭等等,這樣全是濫用及浪費政府資源呀

別墅

sasa615 發表於 23-8-19 12:44
不嬲好多雙非生完,到讀書年紀就丟落嚟俾香港親戚,只不過呢單肉酸d,丟係醫院
...

我聽講話因為小朋友得香港身份證,所以返大陸係冇戶口讀唔到公立學校,要讀私校(好貴),負擔唔到嘅就會交俾香港親友照顧,所以當時落黎生嘅多數有啲錢,好多係買/租上水大埔元朗呢啲地方,或者係福田深圳住,小朋友每天誇境上學,我小朋友有個同學因為當時疫情得網課又冇通關,本身住福田口岸貴樓,跟住轉返深圳讀書,一年學費18萬幾… 好似係有宿舍

我估樓主講嘅case咁小朋友咁大個先話照顧唔到,應該係媽媽經濟方面出問題先咁出此下策吧

別墅

APPLEBABYAPPLE 發表於 23-8-20 00:32
即係變相鼓勵大陸父母可以隨便在香港遺棄兒童!可以用盡辦法攞着數!

你呢個冷血思維唔係人人有啦,當年諗住落香港生嘅都係想俾好生活小朋友,等如有段時間香港好多人話為左小朋友教育搬去台灣同而家嘅移民英國咁,人地嘅出發點唔係攞著數,係比更好嘅生活俾小朋友,遺棄呢啲只係個別例子,香港都多人遺棄子女啦,什麼學校產子沖落廁所,遺棄垃圾站
咁呢個媽媽今次落到香港,應該當年生仔係冇走數嘅,仲入到香港境内

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

最好係個阿媽比人起底, 壓力下帶返個仔走, 對付無賴係要用呢啲方法

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊