自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

amazing 發表於 23-11-16 19:10
自己由細到大都好多憂慮、好多擔心、做乜都驚、好想樂觀啲、點樣可以變成一個樂觀嘅人?有冇成功例子
...

我都係啲咁嘅人,我曾經問過心理學家,點解有啲人可以天跌落嚟當被冚,但我就好憂慮擔心忐忑?

每個人性格、經歷唔同,所以對事嘅心態都唔一樣。一定程度嘅擔憂係正常合理,過份擔憂影響到生活就要正視。

從過往經歷中,回想擔憂程度,有幾多次到最後真係自己想到最壞的情況出現?其實好多時自己想像到極端地差,事實卻非如此,所以唔好成日自己嚇自己。

我都努力學習中

伯爵府

heily123 發表於 23-11-17 10:56
我係,但最近發覺我因為憂鬱整到自己身體有病,而家係唔敢再比自己憂慮。我唔想就咁完結,逼自己開心。
...

我也是、道理是懂的、卻未能做到

男爵府

回覆樓主:

天生,個人信念,能力都有影響。
阿媽係家庭主婦吾洗出去搵錢,好多担心。阿爸揾銀,做生意面對好多麻煩事,但阿爸晚晚都瞓得好好。

水晶宮

MICLOH168 發表於 23-11-17 11:53
我覺得同原生家庭好有關, 父母離異, 敎育方式, 我就係咁, 跟亞媽住, 從細就不停話唔知點解你咁無用, ...

AGREE AH

我係有愛及自由的環境成長, 我同兄弟姊妹都係樂觀的, 除左天生都同成長背景好大關係

伯爵府

amazing 發表於 23-11-17 13:26
我也是、道理是懂的、卻未能做到

盡力,唔好鬱到自己身體岀事,當你鬱到自己有病嘅時候就太遲。加油。

男爵府

maman0720 發表於 23-11-17 02:26
我奶奶就係個咁嘅人,天跌落黎當被冚=係外國住返黎香港上機前唔見左香港身份證,佢會覺得唔緊要啦,睇完醫 ...

好多不負責任的人濫用左樂觀嚟包裝自己,我阿媽成世人咩都唔擔心,最緊要吃喝玩樂,Covid 全香港搶菜搶口罩佢都大安旨意坐喺屋企等食,其實只係佢身邊的人幫佢處理曬佢的煩惱,做佢咪快樂lor,做佢身邊而有責任心的人就慘啦

水晶宮

仲有, 我都相信同環境同身邊既人都大關係

我而家個老板係控制狂, 咩都要跟佢個套, 今次你咁做, 下次又唔一定係咁做, 難以捉摸, 唔合佢意罵都你死死下. 我可以想像到如果佢係一個阿媽,仔女每日活係咁既環境下有幾悽慘, 好大壓力, 好似做咩都係錯, 阿媽永遠唔會讚你, 唔會多謝你, 唔會肯定你, 只會罵你. 好在我樂觀, 內心強大頂得住, 佢罵我, 我情緒冇起伏, 我仲有放工放假既時候, 如果有個咁既阿媽, 10-20年咁樣成長, 唔悲觀, 唔憂心都好難

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

一個大病,改變心態。執返條命就乜都睇化晒,要黎就黎冇得驚冇得諗,今日唔知聽曰事,開心左先
感激遇上你~

珍珠宮

蘭開夏道 發表於 23-11-16 21:33
我覺得知道自己有絕症或生癌都完全不當一回事,完全不驚的人先勁!呢啲真喺樂觀
...

羅惠娟

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

我唔覺得係天生, 係細個父母點培養為多, 如果你父母係緊張大師, 通常你都係。睇啲心理書, 如果細個你做小小野就被父母鬧, 你大個之後會好膽怯等等。
唯一方法係你結識多啲正面的人, 遠離負面的人。

大宅

chocolatebean 發表於 23-11-17 13:50
AGREE AH

我係有愛及自由的環境成長, 我同兄弟姊妹都係樂觀的, 除左天生都同成長背景好大關係

但是同一個家庭長大都會有大不同,我家姐是超級焦慮型,我妹妹是天跌下來當被冚

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我都好羨慕,我會係一有咩事就諗到好大件事嘅人

水晶宮

LovelyBB06 發表於 23-11-17 15:41
但是同一個家庭長大都會有大不同,家姐是超級焦慮型,妹妹是天跌下來當被冚
...

我係大家姐, 但不是超級焦慮型

大宅

叮妹 發表於 23-11-16 19:37
我C6就係咁樂天。佢話系天生喎。我就同佢相反。我幼稚園時已系這種杞人憂天情格
...

我都覺得是天生
我同你和樓主一樣,咩都杞人憂天
好悲觀

大宅

heily123 發表於 23-11-17 10:56
我係,但最近發覺我因為憂鬱整到自己身體有病,而家係唔敢再比自己憂慮。我唔想就咁完結,逼自己開心。
...

真係會鬱出病?我好驚囉

子爵府

carollam310 發表於 23-11-16 20:14
我身邊有個親人爭人幾十萬都當無事,依然去食去玩。晚晚訓得着。

幾廿萬唔係一時半刻可以生到出嚟,晚晚瞓得着,係啱嘅,瞓唔到變抑鬱咪仲衰,去食去玩,睇吓去邊度食呀?大家樂,去吓行山,冇問題呀。去歐遊就唔好啦

水晶宮

amazing 發表於 23-11-16 19:10
自己由細到大都好多憂慮、好多擔心、做乜都驚、好想樂觀啲、點樣可以變成一個樂觀嘅人?有冇成功例子
...

有一次去燒野食,c6係咁話我仲乜唔早d嚟搵位!因為我早前話,去到有位就有位冇位就等,等唔到就轉第二度玩,去到冇位,咪等,終於等到,又話,咁大安指意,必有位架?必等到架?點解唔預備好d!

我就係咁性格,隋遇而安但佢唔欣賞。冇平果就食橙冇橙咪唔食law,執著嚟仲咩。

子爵府

虎到金來勳章

我愈大愈緊張,有時直頭會心跳加速

珍珠宮

畀面勳章

414928 發表於 23-11-16 20:44
我認為有一半係天生一半係自身經歷,當明白什麼是仟算萬算都唔夠個天算,你就知當初所有擔憂的是幾多餘的。 ...

同意啊 但係呢啲想法要經歷好多先會識

已刪除用户

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊