自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

子爵府

cbeyond 發表於 24-1-19 09:13
多謝JM,不過香薰知識,我自認係差, 呢句真心話,經常俾朋友話我勤力d學吓啦。
膠袋問題, 我答左了。
...

提外話 ,我以前鍾意睇你講香薰知識同資料, 你係正路兼係安全使用者!所以我覺得你好理智。

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

好似bk先咁多人充滿煩惱,我身邊完全無人擔心

男爵府

ASJ2008 發表於 24-1-18 23:46
環保署在網上同各大平台出個膠袋稅50問,答晒所有問題!
其實呢啲分類,日本台灣都推行咗好多年啦⋯⋯
...

老實,香港人質素同日本人比?
只可以講,搵嚟攪
應該做好源頭分類回收先啦

子爵府

MC媽 發表於 24-1-19 08:42
我知道bk有好多jm好有心, 係真係為個地球好, 好認真去回收,去配合環保署用呢個膠袋 ! 但可能佢哋冇留意 ...

環保署話指定袋係用再生物料做:

• 指定袋會以三層生產技術(再生塑膠在中間層的三層薄膜材料)製造,並以低密度聚乙烯(LDPE;又稱4 號塑膠)作為主要成分,同時需要含有最少50%再生塑膠物料。 這較現時普遍使用100%原生塑膠製造的垃圾袋所使用的原生塑膠量減少至少一半。

即係可以生物降解

侯爵府

gilgilgilgil 發表於 24-1-19 07:58
日本台灣都係要買指定膠袋?

分類掉落回收箱、呢樣都係應該嘅

外國地方大可係屋企做分類回收等垃圾車,香港家居豆腐潤咁,屋苑樓下又唔夠回收箱。錢其次,配套先係最困擾嘅事情。

侯爵府

2024年龍年勳章

如果政府所用膠袋本身都唔環保,
要我哋市民用有什麼意思?

我唔介意垃圾徵費,亦唔介意由源頭減廢,政府可唔可以做多啲、做好啲。

支持下回收服務仲好

子爵府

gallygally 發表於 24-1-19 09:23

不如你在上網睇update嘅資料, 畀埋條link你, 新鮮滾熱辣,琴日新聞

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/982491/%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB-%E5%B8%82%E6%B0%91%E5%8F%8D%E6%98%A0%E6%8C%87%E5%AE%9A%E8%86%A0%E8%A2%8B%E8%96%84%E9%81%8E%E8%B6%85%E5%B8%82-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2-%E5%8E%9A%E9%81%8E%E4%B8%80%E8%88%AC%E5%9E%83%E5%9C%BE%E8%A2%8B

環保署人兄仲叫市民放心用,唔會容易爛 ,因為材質物料係唔會自行分解,佢講出嚟,其實明顯佢唔知個問題喺邊
attach0/tmp/phpUNlMuc

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小小馬奇朵 發表於 24-1-19 01:17
我都唔明,點解人哋做就係環保,香港做就畀市民話擾民
大部份人只係關心要畀錢,似乎好少人去諗 ...

有D要佢哋拎一蚊都唔想殺人咁。

水晶宮

回覆樓主:

錢不是問題,最大問題,多此1舉,做嚟做咩?擾亂社會秩序,配套唔得呀。
attach0/tmp/phpQ1klNo

子爵府

stopmebye666 發表於 24-1-19 01:29
一早有人講要用徵費膠袋包住過外賣膠袋黎掉垃圾係極唔環保。

侯爵府

開心吸收勳章

第一步做好自己減廢分類回收, 若果因為別人做得吾夠好, 自己吾做, 環保永遠係空談.

子爵府

polliebb 發表於 24-1-19 09:23
好似bk先咁多人充滿煩惱,我身邊完全無人擔心

因為冇人乜真正關心過嗰個綠膠袋嘅物質材料係咪真係環保。亦冇乜真正去回收嘅人,認真了解個同關心過回收垃圾嘅去處。
覺得自己做咗個動作/同行為,就當係真係環保咗囉

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

cbeyond 發表於 24-1-19 07:51
唔係錢問題?
可能睇BK囉, 係錢問題喎, 現在先知一百幾十蚊原來係咁大負擔
其實個班人係窮到咁, 若果係 ...

大開眼界,
我見BK係越窮越買得多,
但又好忙搞唔到環保。

子爵府

牛年勳章

gallygally 發表於 24-1-19 09:23

“再生塑膠物料” 同 “生物降解” 系兩回事。

水晶宮

野原美冴 發表於 24-1-19 08:10
我同你想法一樣。

徵費就係想大家減少廢物, 其實愈貴效果就愈明顯。而家d人拗話點樣掉地拖掃把都多餘, 就 ...

我屋企連掃把都無,無呢個煩惱
其實一個掃把用好耐,我喺公司做左10幾年,只係換左一次掃把頭!
公司點都多數垃圾過屋企啦!

子爵府

MC媽 發表於 24-1-19 09:26
不如你在上網睇update嘅資料, 畀埋條link你, 新鮮滾熱辣,琴日新聞

https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6 ...

OMG好亂呀:

環保署回覆表示,會於本月15日向立法會提交《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》,規管包括聲稱「可降解」的塑膠產品,料最快於今年第四季禁止製造、銷售或免費分發。

大宅

itababy 發表於 24-1-19 08:04
同埋其實人哋外國係免費派膠袋分開唔同顏色, 係每日收某幾種垃圾我覺得香港仲未準備
...

朋友住英國,屋企有3個大垃圾桶,一個家居垃圾,一個可回收廢物,一個花園垃圾桶,佢地會垃圾分類,所以家居垃圾唔多
點解外國行得通,香港行唔通
好簡單: 因為方便。 佢地分好類行出門口就可以掉
香港回收地點唔多,就算有都未必好方便係正屋企樓下,幾多人屋企有空間儲埋一堆可回收垃圾,跟住再拎一大袋嘢去回收?又或者你地會講日日去咪唔重唔多,但有幾多人日日都咁得閒,行幾條街去掉可回收嘅垃圾
再加上垃圾分類,係日本/外國係由細睇住父母身教,香港呢幾代都未有垃圾分類習慣。
做好教育同配套先推行,相信會更易推行

子爵府

Skytree1000 發表於 24-1-19 01:45
今日睇到話個綠袋不可降解
https://www.hk01.com/%E6%94%BF%E6%83%85/982491/%E5%9E%83%E5%9C%BE%E5%BE%B5%E8%B2%BB-%E5%B8%82%E6%B0%91%E5%8F%8D%E6%98%A0%E6%8C%87%E5%AE%9A%E8%86%A0%E8%A2%8B%E8%96%84%E9%81%8E%E8%B6%85%E5%B8%82-%E7%92%B0%E4%BF%9D%E7%BD%B2-%E5%8E%9A%E9%81%8E%E4%B8%80%E8%88%AC%E5%9E%83%E5%9C%BE%E8%A2%8B

係啊,我睇到都O晒咀... 平時用開都係可降解的, 仲咩要環保時...用呢D不可降解...有何環保結果?

子爵府

紅酒 發表於 24-1-19 09:43
“再生塑膠物料” 同 “生物降解” 系兩回事。

冇錯!再生物料即係可以“溶“出嚟循環再造,但掉咗落堆填區就冇辦法溶出嚟循環啦!
生物降解~係特定溫度同環境(細菌)下可自行分解
但呢一個綠色垃圾膠袋因為係掉落堆填區, 所以再生呢個功能已經不能夠用, 亦不能夠生物降解, 既冇再生亦不能降解, 點解環保署要逼市民用呢? 點解唔可以造啲可自行降解呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

gallygally 發表於 24-1-19 09:48
OMG好亂呀:

環保署回覆表示,會於本月15日向立法會提交《2023年產品環保責任(修訂)條例草案》,規管包 ...
呢樣係講市面上商戶唔可以賣/派某啲膠產品,例如手套,餐具等,唔係講政府垃圾袋呀

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊