自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 SmallTungmama 的帖子

房間要裝cam, 保險箱唔應該俾工人知係邊, 房如果唔上鎖既話, 只需要工人執床鋪, 放衫/收拾衣櫃果0的自己做番, 就可以減少損失

男爵府

2024年龍年勳章 好媽媽勳章

回覆樓主:

點樣正名自己比人偷嘢,又要正名物件係自己,警方先至受理。

反而偷嘢果人就好合理,世界變。

大宅

2024年龍年勳章

hkgra 發表於 24-2-21 09:13

房間要裝cam, 保險箱唔應該俾工人知係邊, 房如果唔上鎖既話, 只需要工人執床鋪 ...

之前就係冇裝cam, 因為個工人已經做滿一個約! 諗住信得過, 而當時我妹剛離婚, 要一個人面對所有問題! 冇諗過個工人咁衰趁火打劫! 第一次偷發現之後喊曬口話屋企人病等錢洗! 咁我妹攞咗幾萬蚊去贖返嚟, 然後同佢講掂數每個月扣錢!當時我妹冇同屋企人講, 因為知道我哋一定要佢報警, 但當時佢已經好煩,唔想再嘥時間train過一個工人!所以先信佢繼續用, 點知唔夠一個月再偷過!報警之後警察上嚟搜屋發現當條!

侯爵府

2024年龍年勳章

有時真係唔好怕尷尬唔裝cam, 蝕底都係自己

男爵府

hellowinn 發表於 24-2-21 09:15
點樣正名自己比人偷嘢,又要正名物件係自己,警方先至受理。

反而偷嘢果人就好合理,世界變。

即係我前工人咁,成日搏大懵,好多嘢據為己有。你話啲嘢係唔係佢既,佢就話係邊個邊個送既,你根本prove唔到啲嘢係你既。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

bu-b 發表於 24-2-21 09:06
我當年姐姐走咗幾年之後,我先發現唔見咗一個LV手袋,一對鑽石耳環同一隻鑽石戒指,仲要係最大嗰隻因為我已經好耐無用,所以一直唔發現無咗,直到有次去飲宴,想攞返出來用先發現無咗!

我同佢關係好好,佢又好乖咁,又錫我d仔,真係無諗過佢會偷嘢,其實佢走後無耐已經有追數公司打來屋企搵佢,好彩我證明咗佢無做先無咩麻煩嘢,已經對佢好失望,點知幾年後仲發現佢偷嘢(我都唔知仲有無偷其他嘢添),所以表面幾好嘅工人,都係信唔過..

我識個朋友,俾工人偷咗2個LV手袋,搞到神經衰弱咁,成屋都裝晒CCTV,連房都裝埋,我自己覺得唔舒服,連自己住嘅屋同房都冇晒安全感,我寧願全部櫃都裝鎖,等工人冇咁多機會落手,佢哋都係取易不取難。

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

lastpass 發表於 24-2-21 09:34
即係我前工人咁,成日搏大懵,好多嘢據為己有。你話啲嘢係唔係佢既,佢就話係邊個邊個送既,你根本prove唔到啲嘢係你既。

之前炒過一個工人,走前Check行李,發現佢偷咗我個卡拉OK咪(當時買都要4百幾蚊),但我即時諗,就算報警我都冇單喺手(因為哩啲細嘢我冇Keep單,而且喺啲商場度用現金買),工人可以話係佢買,我真係報警最後佢又冇事的話,佢咪仲得戚?而且我可以肯定好大機會係告佢唔入,當時亦只想佢快啲走,所以我冇出聲,點知佢同另一個工人講,個咪係我放入佢行李度要屈佢(工人真係幾邪惡都有),係後尾另一工人同我講,話我要屈工人,於是我問返工人,如果我放喺佢行李要屈佢,點解當時我唔報警拉佢仲俾佢攞我個咪走?哩個工人就冇聲出,工人偷完你嘢仲要屈返你,幾衰幾邪惡都有。

男爵府

SmallTungmama 發表於 24-2-20 20:49
以前我妹妹個外傭好厲害! 我妹妹條保險箱鎖匙幾乎24小時跟身. 外傭都可以偷到, 攞曬保險箱裏面嘅金器包括 ...

對佢仁慈即係對自己殘忍

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

shop_baby 發表於 24-2-20 22:05
其實所有刑事罪既外傭應該取消資格以後都不能來港工作,而且應有名單可提供比其他國家僱主/公司參考

另外 ...

名單冇用
佢吔好易改名

公爵府

melomame 發表於 24-2-21 12:56
名單冇用
佢吔好易改名

連埋身份証號碼,香港犯罪案紀錄都要身份証號碼
出世:3.52KG
1個月:5KG
2個月:6.06KG
3個月:7.28KG
4個月:7.69KG
6個月:8.7KG

伯爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

shop_baby 發表於 24-2-21 13:34
連埋身份証號碼,香港犯罪案紀錄都要身份証號碼

佢吔換個身份好容易
有姐姐就家中不放貴重嘢
全部放保險箱

裝cam係必須

有空就執下嘢
間唔中要叫姐姐找下這些同那些
等佢知僱主會找

主人房永遠禁足
自己做番所有清潔換床單

我也試過比姐姐偷左一條心愛的鏈(不貴但好靚),只因太信她比佢入我房換床單, 之後佢借財仔走左, 另一個一入屋借d易入我房東張西望, 所以之後永遠禁止她們入我房, 包括主廁, 我寧可自己日日洗廁所。

珊瑚宮

回覆樓主:

伯爵府

mickeyeva 發表於 24-2-20 19:55
好離譜!

我真心唔明點解啲人返工唔鎖房門, 大開中門任佢入自己私人重地, 根本就係引人犯罪 如果工人知你小心謹慎 根本唔會敢落手!
我請咗工人廿幾年, 主人房除咗打掃比佢入之外, 其他時間我們都會鎖門,
佢打掃時我們亦會在房內
另外每日執床鋪, 我老公自己執, 從來都唔使工人執的!

珍珠宮

tequiero_ic 發表於 24-2-20 20:04
我覺得只係冰山一角,大把外傭偷嘢

yes

複式洋房

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

間中介咁衰, 介紹份新工俾佢, 佢話聯絡唔到佢, 話林媽媽送俾佢, 真係口同鼻拗, 姐姐反客為主, 話有無證據我偷嘢, 新僱主唔合作!最後工人姐姐認偷了林媽媽啲嘢, 可立案, 反而新僱主幫了林小姐, 因佢報案話禁錮姐姐, 希望可解決, 物歸原主!

伯爵府

mickeyeva 發表於 24-2-21 20:00
間中介咁衰, 介紹份新工俾佢, 佢話聯絡唔到佢, 話林媽媽送俾佢, 真係口同鼻拗, 姐姐反客為主, 話有無證據我 ...

新僱主把聲好串咀,唔肯俾工人回家拎返d遺物還俾舊僱主,重要報警。

新僱主抵死,現在順便立案,拉工人,新僱主無工人用。

伯爵府

mickeyeva 發表於 24-2-21 20:00
間中介咁衰, 介紹份新工俾佢, 佢話聯絡唔到佢, 話林媽媽送俾佢, 真係口同鼻拗, 姐姐反客為主, 話有無證據我 ...

個新僱主先係話自己會過嚟處理,跟住就報警話佢個工人被禁錮,衰到呢 不過佢間接幫助咗事主可以成功立案

別墅

回覆樓主:

樓上講執床舖,睇過集星期日檔案……個僱主要求個工人日日“豆”起個厚床褥吸塵……

首頁
23456...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊