自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

redhot 發表於 24-4-18 15:56
可以炆兩樣餸咁正,我第一次知詐,真係要買返過呢種款!想問下炆餸係咪又係煮佢20分鐘放落去就得?要放幾 ...

如果我呢個Thermos 6L外帶款,當時買就係跟1個6L 及2 個3L 既內膽,我早前行過望吓,都仲係既。如果你真係買,穩陣啲就問一問先。

係呀,我炆餸都係材料放放內膽,先大火滾後,再(emoji)小心炆15~20分鐘,就放入外膽,至於炆幾耐,就睇你自己既食譜。

因為佢唔係壓力煲/高速煲,唔係可以快速煮好個餸。只係用真空煲,唔使睇火好安全,一早炆定放入去,之後出街都可以,唔會危險。

平時用嚟煲湯,就要放入內膽之前之後,都用明火煲15~20分鐘。一定要煲第二轉,個湯先好味。

但用嚟炆餸,我覺得煲第一次已經可以,已經夠淋又好味。除非係炆牛腩,我先會從內膽取出,加蘿蔔再明火煲20分鐘

伯爵府

redhot 發表於 24-4-18 15:56
可以炆兩樣餸咁正,我第一次知詐,真係要買返過呢種款!想問下炆餸係咪又係煮佢20分鐘放落去就得?要放幾 ...

而且其實就算係炆2個鐘就得,但你有時間,都可以一早炆定,炆好不用取出,一直放喺入邊保暖,到食飯先攞出嚟,熱辣辣可以即刻上碟。

不過呢個高身款,高身窄口,就比較難用嚟燉嘢,因為比較難放入燉盅。如果係8L嗰款,我見啲人可以用埋黎燉嘢。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊