自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

原文章由 cubixluk 於 07-7-12 11:28 發表

希望個零月後可以配第一次比你啦... 祝你成功配靚屋 ... BUT 你要擴展區 - 3 人 ?

我想問下,除咗佢配咗間屋比你 or 係二手市場買到公屋之外,仲有冇其他辦法呢
二手市場,一經地產個價錢貴到離譜,依家連妁屋都比人用嚟抄,依個政府都吾知点唸嘢架

民房

大家好,我是第一次入來睇到你們講到申請公屋,想有少少o野問吓大家.如果派咗以下的屋比你o地,你o地會唔會要呀!因為我不是太熟個到d地方.thank you 大家.

柴灣翠樂村翠祿樓(得一座)果樣好似中轉房,但又唔知係唔係.

民房

大家好,我是第一次入來睇到你們講到申請公屋,想有少少o野問吓大家.如果派咗以下的屋比你o地,你o地會唔會要呀!因為我不是太熟個到d地方.thank you 大家.

柴灣翠樂村翠祿樓(我一座)果樣好似中轉房,但又唔知係唔係.

侯爵府

原文章由 yykk 於 07-7-12 18:24 發表

柴灣翠樂村翠祿樓(我一座)果樣好似中轉房 ...

你實地考察下先再 cfm 啦..... 唔要, 市區唔知要再倫幾耐架 :(

侯爵府

原文章由 abbytang 於 07-7-12 17:11 發表

我想問下,除咗佢配咗間屋比你 or 係二手市場買到公屋之外,仲有冇其他辦法呢
二手市場,一經地產個價錢貴到離譜,依家連妁屋都比人用嚟抄,依個政府都吾知点唸嘢架

好似冇架啦... 除非係私人放啦.... d 公屋轉下手都贊 10 零 20 個架啦... 但又唔夠出去買私樓, 居屋等等...
so 好少人放囉

男爵府

好媽媽勳章

我開左part 7, 先知妳地已有新topic, sorry.....anyway有興趣都可以入去talkhttp://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1054922&extra=page%3D3&page=2. 如大家覺亂, 就不如集中係度傾啦

大宅

柴灣翠樂村翠祿不是中轉屋,面積分三種,大部份單位around200呎,toilet & kitchen 特別大,環境ok,你分配到幾多樓?幾多人住?向東南 is OK

男爵府

畀面勳章

希望啦,我加左變4人呀....希望去你地個到,可以同埋臭pat一齊住呀

原文章由 cubixluk 於 07-7-12 11:28 發表

希望個零月後可以配第一次比你啦... 祝你成功配靚屋 ... BUT 你要擴展區 - 3 人 ?

侯爵府

原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-13 16:10 發表
希望啦,我加左變4人呀....希望去你地個到,可以同埋臭pat一齊住呀

係啦... 人多熱閙 d , 我吔第時可以 gathering 啦... 臭 pat 未有耐可以 on line 呀, 佢好似話 15 號先上到喎... 我日日經過佢樓下都見佢開咗空調 sleeping 緊

侯爵府

原文章由 joan121 於 07-7-13 12:52 發表
我開左part 7, 先知妳地已有新topic, sorry.....anyway有興趣都可以入去talkhttp://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1054922&extra=page%3D3&page=2. 如大家覺亂, 就不如集中係度傾啦

咁你不如搬埋果申請進度表嚟呢度啦

男爵府

畀面勳章

係...佢最like就係sleep...佢係一隻臭豬

原文章由 cubixluk 於 07-7-13 16:42 發表

係啦... 人多熱閙 d , 我吔第時可以 gathering 啦... 臭 pat 未有耐可以 on line 呀, 佢好似話 15 號先上到喎... 我日日經過佢樓下都見佢開咗空調 sleeping 緊

大宅

我有個問題想問:

我地已經申請左公屋1年多, 因為99有病佢依家想同我地一齊住,

所以想加埋佢個名, 但因為我9962唔係咁岩傾, 所以係唔會加62個名,

加上62自己有物業,所以都唔可以加佢個名,

但房處話一定要2公婆一齊加名,唔可以只加一個,

想知有咩方法可以淨係加99個名(除左佢地2個離婚) ,

有無人成功只係加一個老人家個名, 唔洗加晒2個人既名??

thanks!!!

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 cubixluk 於 07-7-13 16:44 發表

咁你不如搬埋果申請進度表嚟呢度啦

但放唔到page 1, 如放中間又會難找, 咁點呢

唔...妳介唔介意del topic搬過去呢

[ 本文章最後由 joan121 於 07-7-13 17:15 編輯 ]

伯爵府

分享愛 貓狗褓姆 魅力公主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

請問揀"擴展市區"又派到樓既媽媽,你地等左幾耐先第一次派樓呀?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

原文章由 joan121 於 07-7-13 16:56 發表

但放唔到page 1, 如放中間又會難找, 咁點呢

唔...妳介唔介意del topic搬過去呢

請大臣幫幫忙~

別墅

原文章由 monchui 於 07-7-11 02:16 發表
我6月頭見完我就帶哂2個b去,我地都冇定期糧單冇銀行薄仔,唔洗擔心架個主任會教埋你填"方"架!冇銀行薄仔就會叫你用最快時間去你最近嘅銀行櫃圓機pin一張户口總數紙比佢睇睇就得喇!連你人工都教你寫 ...

MONCHUI~~`
咁佢記黎個張FORN我洗唔洗填咗先呀?????
咁張户口總數紙洗唔洗預先PIN咗出黎先呀~?????
THANKS

民房

原文章由 LuckyBird 於 07-7-13 13:52 發表
柴灣翠樂村翠祿不是中轉屋,面積分三種,大部份單位around200呎,toilet & kitchen 特別大,環境ok,你分配到幾多樓?幾多人住?向東南 is OK

都有十幾樓ok la,不過未睇過,個到好似好多老人家住,方向向對住翠灣村,東區醫院,2條友住,咁即是什麼方向呀!佢每層都有度防火門,好煩.

男爵府

原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-13 16:47 發表

請問你的審查官姓咩?我23號都要去審查,
我個審查官姓余X玲小姐,有無人知佢好唔
好人架?

大宅

原文章由 yykk 於 07-7-13 18:25 發表

都有十幾樓ok la,不過未睇過,個到好似好多老人家住,方向向對住翠灣村,東區醫院,2條友住,咁即是什麼方向呀!佢每層都有度防火門,好煩.

以前是老人屋,但now很多中年入住,我就覺得很開揚,旺中帶靜,冶安好,向漁灣是東南,翠灣是西北,黄昏有少許曬,防火門我就覺得冇所謂,因為你只會搭升降機!買餸搭車都方便!

侯爵府

原文章由 HEIDICHOI 於 07-7-13 16:47 發表

佢日日都同我講... 好攰呀... 攰死啦
後生女 :tongue: :tongue:

首頁

尾頁

跳至