家庭理財

跳至

首頁
34567...8

尾頁

洋房

ac321 發表於 15-10-18 16:05
你又用 D 數字去引人中伏啦!
我地要睇既數字,吾係睇有幾多人患癌,同埋佢地既存活率。因為 現在一些初期 ...
不如咁,講到尾其實你都係冇睇清楚大保險公司既plan,賠償條款同範圍,仲有每年宏利、aia、保誠等等既危疾理賠率同賠償金額
你有冇睇過? 點解仲咁多人買?真係中伏?定你別有用心?

我地係要睇已取得危疾賠償的癌症患者既存活!呢個数字低好多!
有冇數字睇到?

所以,這也同時解䆁了,為甚麼很多癌証患者,都不合資格獲取危疾賠償。
點同時解釋!?不合資格獲取危疾賠償?
你有冇見過其中一間公司 例如aia或者保誠或者宏利既plan 佢地統一話賠既保單list 叫做 「癌症」賠100% 「早期原位癌」大概20-25%
末期約120% 唔通你所講既「好多癌症 (死亡率吾大果D)」唔係「癌症」既類別?
我都想學野,你可唔可以舉例「好多癌症 (死亡率吾大果D)」等我即刻打比我媽個宏利保險佬睇下佢賠唔賠,再打比我細佬個保誠保險佬,睇下賠唔賠,多謝你比到個新資訊我,好開心!係你身上真係學到野,好想快d知呀!

以前的我,守護每一位幼兒,帶給他們快樂
現在的我,守護每一個家庭,讓幼兒能在有保障的環境下成長

洋房

ac321 發表於 15-10-18 16:08
一句講晒,乜性格都好,最蠢係做傻仔!
係人都知最蠢係做傻仔,最蠢冇事時唔做保障,有事時怪自己點解當初唔做「傻仔」,呢d真係唔抵可憐!
咦,你有冇幫自己或者屋企人做保障呀?點做法?介紹下d方法黎聽下,等我都知點樣做保障最好,益下我身邊d人麻

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-10-18 16:05 你又用

原帖由 家庭守護星 於 15-10-18 發表
不如咁,講到尾其實你都係冇睇清楚大保險公司既plan,賠償條款同範圍,仲有每年宏利、aia、保誠等等既危疾理賠 ...
你想要呢 D 資料,係可以係香港各大機構部門攞到數據,你要就自己去申請啦!

洋房

回覆 ac321 的帖子

參考下你點樣做好自己保障麻,我又唔想比保險人呃,你講到保險公司當人傻仔,仲敢去咩
所以咪想知你點做羅!我都知門市有,但你咁醒目,一定有D野可以分享既

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子參考下你點樣做好自己保

參考下你點樣做好自己保障麻,我又唔想比保險人呃,你講到保險公司當人傻仔,仲敢去咩
本來懶得理你,你真想知?定想揾位插我呀!
不過算啦,我當自我儉討下啦!

我現在(家庭)買了:家居保,車全保 (贵果架),車第三保(平果架),旅游保,勞工保(鐘點 EE), 家庸保,小朋友純醫療保。

以前讀完 u剛畢業時,買過纯人壽、純危疾。 保10萬美金,好似大約total 3仟幾一年(因20年前既事,吾太记得!)。
因為當時無乜錢(剛開始工作),又吾想有乜事要父母去負擔。

當時 D sale 都狂sale 我 D 一年供4、5 萬,話供20 定30 年就供斷保成世既plan,不過我無上吊!

點解咁講,因為我當時既決定係,將每月吾使供储蓄保險果4 ~ 5仟元储起,每年放進投资中(股票、債卷、定期、人仔)。
結果,約十年時間,我已手持人生的第一個1佰萬!
呢個時候,我就cut了纯人壽和純危疾,因我已隨時可拿出一畢錢去作應變 。

而到現在,又過了十年,呢1 佰萬已變成約2 佰萬了。

如果我當年選供20幾年可供斷果個plan, 分分鐘現在還末供完,而保额只有 US 10萬,就真係傻仔啦!

P.S , 老公公司包全家醫療,但仔女只包到18 歳。

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 大力大力 的帖子保險公司唔會蝕錢比客

回覆 大力大力 的帖子

保險公司唔會蝕錢比客,正確,認同
如果你有能力長時間每月拎4-5仟買保險,但拎吾出50萬醫病,就真係要好好檢討下自己理財那裏出了錯!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆:ac321 的帖子

而呢2佰萬,係只計储了頭十年的錢!

假如我繼續當供储蓄保禁供,储足二十年 ,現在應該變成約3佰萬了!

不過我呢幾年無储了 ,因為做了 ftm.

洋房

哈哈,點解懶得理我呢?同埋我唔LIKE插人,反而好似一直係我比你插緊,HAHA,SO FUNNY

首先,THX你既SHARING,都幾全面,明顯有諗過,同埋你既狀況係因為你老公公司有包到醫保,保障防線比人高左一截

BTW,點解當時要CUT個純危疾?
你CUT左純危疾其實係一個險,因為你果10年你賭贏左,如果唔係你就係用果1百萬去醫左,而冇果2百萬既出現,有冇理解錯?
資料上可以睇到你果20年真係好好彩,身體冇轉變,如果唔係自己儲好耐既錢一次過可能冇左一半
何必要用自己辛苦儲既錢黎交醫藥費咁特別呢?
有一個思考模式唔知你點睇?
A
小姐有100,B小姐有100
A小姐用左10萬買危疾,B小姐冇買
假設一埸癌症需要用60萬
A小姐淨返90萬,B小姐則淨返40萬

就住個例子好想知點解你當時會CUT純危疾或者之前覺得如果買20年供既危疾係傻仔,因為一切既結果係基於你20年內冇中招先可以得出呢家既結果,而未証明到買純危疾或者儲蓄危疾係傻仔,唔係插你,理性分析,其實呢個板可以好理性,支持呢到既管理員KEEP住理性!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子哈哈,點解懶得理我呢

哈哈,點解懶得理我呢?同埋我唔LIKE插人,反而好似一直係我比你插緊,HAHA,SO FUNNY
你重末明個分别
吾買储畜plan
1.如果我係頭十年中左,我一様 同储蓄plan一樣有 US 10萬,但還會多了自己储蓄的部份!
2.如果我在第10-20 年中左,都係抵過買储蓄plan。因为我手頭因為無買储蓄plan而储既錢已去到佰幾至2 佰萬,早已多過US 10萬,但分别係,我呢十年已吾使再供/储每月果 5仟元!如果我買储蓄plan,重要每月供緊,而且只會賠 US 10萬,勁蝕!
現在更不用多説了,因手頭呢舊錢早已多 過U S 10萬好多培!

侯爵府

好媽媽勳章

你又想用例子去吾導人!

有一個思考模式唔知你點睇?
A小姐有100萬,B小姐有100萬
A小姐用左10萬買危疾,B小姐冇買
假設一埸癌症需要用60萬
A小姐淨返90萬,B小姐則淨返40萬

你學下計仲危疾賠償既expect value,就明點解吾值得再去買( 當手上已有足夠錢時)。

問題重點係:
如果 A 小姐之前每年用左幾萬去供危疾plan,佢係尼世都储吾到果100萬!
所以,只有B小姐個袋有100萬玩投资,讓资產增長!

侯爵府

好媽媽勳章

BTW,點解當時要CUT個純危疾?
你CUT左純危疾其實係一個險,因為你果10年你賭贏左,如果唔係你就係用果1百萬去醫左,而冇果2百萬既出現,有冇理解錯?
資料上可以睇到你果20年真係好好彩,身體冇轉變,如果唔係自己儲好耐既錢一次過可能冇左一半
何必要用自己辛苦儲既錢黎交醫藥費咁特別呢?

如果太學術性你吾明,我可舉個日常例子:
假如個盒有100個波波,其中1 個紅色係中(=中危病),其它99個白色波。
你比1000元可玩一次抽波波,任抽1 個如抽仲红色波會賠你5000元。
你玩吾玩?

識計數,吾玩係最明智既選擇,但跟住就一定有人問你,
你點解吾玩呀?啊乜乜岩岩抽仲左红色赢左5 k 呀!

洋房

哇,你唔好係咪都話我誤導喎,好冇禮貌,只係學術討論咋喎,注意下你既言詞會對自己對人地比較好
你既解釋對A小姐好唔公平,因為你只係FOCUS左係B小姐可以用100萬做投資去倍大自己個錢

但你SKIP左A小姐仍然有ADD LIST 80萬UP去做投資+佢可以有事時唔洗將自己既投資既錢拎去醫病

邊個好D明眼人都知,你要比較你要比較曬兩個CASE,鬼唔知100萬果邊可以投資有多D錢去FOR醫病或做

其他野咩,只不過呢家係想FOCUS係只係付出少少就可以槓桿到一舊大錢,仲有,你唔好忘記,唔係賠一次,保

額100萬可以係賠300萬,你可以講返你最LIKE講既好少機會中既,你鍾意用自己條命賭係你既事

可能你接觸得醫院少,或者病例少,你向好方面睇係好事黎既,我都好為你開心

洋房

乜原來你既CONCEPT危疾係贏錢,同埋SORRY你用錯左例子
首先1000個波波入面如果你覺得係得1個紅波,咁你就真係太睇少危疾

你講既野唔太學術性,似語言偽術多D,不如比數字你睇黎反思下你自己既例子

乳癌為例,在香港十大癌症中,乳癌排名第三,死亡率排名第五。至於在香港女性常見的癌症中,乳癌排名第一,死亡率則排名第三。平均每19名婦女就有一人會患上乳癌,但愈早發現,治癒的機會就愈大。

你鍾意用1000個波波又得,你鍾意用19個波波都得,心態黎,欣賞你樂觀既心態

同埋,你應該掉轉黎諗,呢個世界係你點都係抽波波,只不過抽中左紅波波,你係要罰好大量既錢

仲有,你唔係抽完一次就算,你係身體唔同部份都一直抽波波,抽中左又再罰錢

咁錢點黎? 儲羅! 呀唔好意思,你未夠時間儲得夠?投資失利左,唔得喎,都要罰住錢先喎,唔醫羅咁!

不過,當然你覺得自己仍然活係1000個波入面時,咁恭喜你,你係幸運兒!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子乜原來你既CONCEPT危疾係

乜原來你既CONCEPT危疾係贏錢,同埋SORRY你用錯左例子
你又去引導人計錯數啦!
我地係計一年之内某年齡中既基率!
而你,居然系走去計一生人仲既總和!你系树講下笑?定認真架?!

即係等於你同人講:
人既一生死亡率系100%(因為系人會死既),所以結論就系每個人都應將自己所有既錢去買晒人壽保險,一定會有得賠,最着數!?

學你禁計,人類呢種生物應该一早已绝左種架啦!

侯爵府

好媽媽勳章

引用:回覆 ac321 的帖子哇,你唔好係咪都話我誤導

哇,你唔好係咪都話我誤導喎,好冇禮貌,只係學術討論咋喎,注意下你既言詞會對自己對人地 ...
就係因為是學術討論,我先會直指出你 既錯吾,吾好誤導人!
好果你系講自己感受,又或自己既價值觀,我吾會反對你!因為每人都有自己的受好選擇!

大宅

引用:回覆 sscc0113 的帖子我果個係供得斷架,,

原帖由 Abeee 於 15-10-18 發表
回覆 sscc0113 的帖子

我果個係供得斷架,, 因為我就係怕老左冇經濟能力供落去先黎有事,,你知LA,, 通常D 病 ...
係啊!我做保險,我都同人講,保險產品唔會每樣都完美,每樣產品總有佢缺點架,所以睇下你點取捨囉!最緊要揀樣啱自己!!而個產品有既缺點而你又可以接受到囉!

大宅

回覆:Abeee 的帖子

係啊!我做保險,我都同人講,保險產品唔會每樣都完美,每樣產品總有佢缺點架,所以睇下你點取捨囉!最緊要揀樣啱自己!!而個產品有既缺點而你又可以接受到囉

大宅

回覆:而家危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

點解bk而家回覆人地信息,一留言係變喺呢度,而唔係喺佢既信息下面既

複式洋房

哇, 估唔到大家咁興趣勃勃呢個話題.
大家各有觀點, 不必為此生氣,也不必為此吵鬧
危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能,同時三選一功能.
買危疾保險, 睇保費, 回報, 保障範圍, 保障條款, 年期, 公司

公爵府

回覆:而家危疾係有事賠錢,無事儲錢,集人壽,危疾,儲蓄三合一功能

我見您哋講得咁開心,我只想講…真係有事嗰陣一定有得賠㗎?您係仲要吻合保險合約內的細細粒嘅條款至可獲得賠償。

事實上,根本agent 吾係醫生,(係醫生就吾使做agent),佢哋對危疾個plan 啲疾病同病理有幾多認識?有行業持份者講過最難解釋啲保險係危疾,因為佢自己都未必清楚啲疾病係乜,好多時都吹得吹,目的只係得一個…想完成交易。

但係最大獲就係到真係有事claim 錢時,個agent 完全係話吾到事。死未!

利申:
~屋企有人有份供咗至少十年嘅保險,出事,因不符合條件(細細粒由專業人士編寫嗰啲條款)而不獲賠償。
~亦有親戚做保險。

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

首頁
34567...8

尾頁

跳至