自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 16-2-13 06:31

原帖由 Angel_Rose 於 16-02-13 發表
THZ~
我試下企1-2個睇下成果點先~
THZ你AR =]
飯後真係唔好坐,我每日晚飯後就係洗碗/涼衫/拖地等家務。

珍珠宮

angelfan07 發表於 16-2-13 13:25
可能我係每日1小時加控制飲食,如果只係每日30mins消脂係唔夠,一定要夠45-60mins先得。
起初我只急步行,因慢 ...
哦,原來我要行耐D~
& 控制飲食方面,應注意D咩?THZ~

珍珠宮

angelfan07 發表於 16-2-13 13:29
飯後真係唔好坐,我每日晚飯後就係洗碗/涼衫/拖地等家務。
收到~明白~

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:angelfan07 發表於 16-2-13 13:25 可

原帖由 Angel_Rose 於 16-02-13 發表
哦,原來我要行耐D~
& 控制飲食方面,應注意D咩?THZ~
夜晚嗰餐千期唔好食太飽,盡量食多d菜(烚)+少量肉。一定要運動夠45-60mins要持續性出微汗就可以。
我有朋友落街跑,跑兩跑又慢行,佢係有出汗但佢運動時無持續性出汗keep住消脂,梗係減唔到啦。

大宅

引用:我未成功,不過我由200幾磅減到宜家170幾,

原帖由 藍嵐 於 16-02-13 發表
我未成功,不過我由200幾磅減到宜家170幾,我既心得係,汽水小飲,凍飲少飲,一定要飽,多食生果,肉少食d ...
有無做運動?

大宅

引用:Quote:原帖由 rachie 於 16-02-13 發表jm,

原帖由 angelfan07 於 16-02-13 發表
我係屋企上跑步機行(6.5速度)持續1小時約行到6公里多d~~~
請問家用跑步機邊度買呢?約幾錢左右?thx jm回覆

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由 angelfan07 於 16-02-13 發表

原帖由 bblam16888 於 16-02-13 發表
請問家用跑步機邊度買呢?約幾錢左右?thx jm回覆
幾年前響億世通買好似約4000元(我呢部唔係最細部,但避震功能好d又唔算大部,唔用又可摺上去慳位)。
你去fitbox專賣健身器材睇下,可能款項多d。
有jm淘番黎都有。

水晶宮

食野:

六七成飽就夠,一嚟唔會撐到個胃越食越大,二嚟已經足夠整番細個胃.

戒飲水以外既飲品,飲熱水,我媽都係肥媽嚟,次次番到香港幾個月就養肥自己,番到加拿大佢就係淨飲熱水加正常玩跳舞(佢跳開ZUMBA健身舞),三個月再番香港仲FIT過我,我哥叫我應該慚愧...

千萬唔可以食宵夜!瞓前四至六小時都唔好再有野落肚,致命傷嚟!

計住卡路里嚟食野,如果平時都唔多郁動,每餐大概KEEP住攝取三百個卡路里就得,一碗正常白飯係百三卡路里左右ONLY,麥皮百一卡路里左右,可以用麥皮代飯.

每餐正餐至少食一個飯碗份量既烚菜或青菜.

運動:

唔駛亦唔好日日做,一星期三日就夠,其餘四日休息,因為日日係咁搏命做運動,身體會適應的,適應咗就難減得快,呢樣一嚟我睇新聞個醫生講(唔知乜乜醫生研究統計發現),二嚟我都証實過,我果期懶係好那勤力日日跳舞做運動係會進度明顯慢過我懶人包一星期只得星期六日做運動既減肥效果.

做運動唔好監粗嚟,攰就中途俾自己休息一陣同飲足夠既水,休息同飲水都係減肥一個極重要既環節嚟.

做完運動後一至兩小時內唔好食野,費時身體一野吸收哂,又難消耗體內能量同脂肪.

水晶宮

emiliarabbit 發表於 16-2-11 16:30
有咩運動易堅持?
我就係跳ZUMBA健身舞係堅持到囉! 玩咗五六年, 次次玩都堅興奮勁好玩,最重要就係好容易有效果出嚟,有排我番工忙到甩碌,冇時間跳咁耐,我求其每日玩佢廿分鐘workout,連玩咗三四日,連我隻佬都驚覺我條豬肥腩明顯薄咗幼咗!我勁開心!

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

引用:食野:六七成飽就夠,一嚟唔會撐到個胃越食越

原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 16-02-13 發表
食野:

六七成飽就夠,一嚟唔會撐到個胃越食越大,二嚟已經足夠整番細個胃.

子爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章

如果要真正減肥,就要儲多D 肌肉,新陳代謝才能消脂。每天卡路里的攝取量,應該是體重 x 11 (例如120 磅 x 11 = 1320 卡)。一磅的肌肉,比一磅的脂肪,要燃燒 9 倍的卡路里。脂肪比例少,才是標準身材。最高脂肪比例,是體重的21%,多了就是肥胖,因此不是凈計磅數。

男爵府

一定要介零食同甜食,否則做咩運動都冇用

複式洋房

引用:Quote:原帖由 Photosynthesis 於 16-02-12

原帖由 bblam16888 於 16-02-13 發表
菜+肉、係咪煎既肉都可?要5要全部無油無味呢?thx
我多數帶飯,都有出街食。
不過盡量少油少食炸嘅食物,

子爵府

回覆:認真問:有效既減肥方法

唔夠訓好易肥

珍珠宮

引用:晚上不吃澱粉質,六時左右吃,吃白烚菜和肉

原帖由 wcandtt 於 16-02-11 發表
晚上不吃澱粉質,六時左右吃,吃白烚菜和肉, 日日做運動。我係咁減,冇返彈。

...

大宅

回覆:認真問:有效既減肥方法

每星期跑3-4日,每次至少45分鐘,晚餐7食跑,晚餐會食半碗飯,要有澱粉質先有力跑。3-4個月減左13磅,至今無反彈。雖然減完,都會計住卡路里,記住吸收少過消耗的卡路里就唔會重。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:emiliarabbit 發表於 16-2-11 16:30

我就係跳ZUMBA健身舞係堅持到囉! 玩咗五六年, 次次玩都堅興奮勁好玩,最重要就係好容易有效果出嚟,有排我番 ...
糸出面學跳zumba?

水晶宮

引用:Quote:原帖由 ~仔仔媽咪~ 於 16-02-13 發表

原帖由 gigi1020 於 16-02-14 發表
糸出面學跳zumba?
我自學咋!YouTube睇片學。

大宅

引用:食野:六七成飽就夠,一嚟唔會撐到個胃越食越

食野:

好詳細、thx jm

大宅

引用:Quote:原帖由 bblam16888 於 16-02-13 發表

原帖由 angelfan07 於 16-02-13 發表
幾年前響億世通買好似約4000元(我呢部唔係最細部,但避震功能好d又唔算大部,唔用又可摺上去慳位)。
你去fitb ...
0K、我又睇下先thx jm

首頁

尾頁

跳至