影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Pr0udfish 發表於 16-4-24 17:50
我都未睇,剛剛用兩日時間重溫了二十年前的Long Vacation,睇住一個人不知不覺成為另一位生命中不可或缺的 ...

你係邊度睇?好耐之前已想重温,但片源好朦。

印象中,LG好睇過LV, LV開頭幾集幾悶下

伯爵府

2018復活節勳章

soscho 發表於 16-4-24 17:57
你係邊度睇?好耐之前已想重温,但片源好朦。

印象中,LG好睇過LV, LV開頭幾集幾悶下
我套LV存左電腦好多年, 算幾清下架, 剛抄上了百度雲, 陣間PM俾你
以前我都覺得LG好睇啲, 但今次重溫LV另有一番感覺, 慢慢蘊釀的愛情才是最真實長久, 又以前覺得山口智子唔靚, 但今次覺得佢係日本女星演技最自然率真, 睇得好舒服

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

Pr0udfish 發表於 16-4-24 17:50
我都未睇,剛剛用兩日時間重溫了二十年前的Long Vacation,睇住一個人不知不覺成為另一位生命中不可或缺的 ...
LV同LG都係我當年最愛,我係木村fans,直到現在都係。佢係唯一一個我放過相入銀包嘅明星兩套相比,更愛LV。我到依家都記得嗰個彈力超強嘅波仔,可以彈上二樓。

《歡樂頌》裡面五個女仔,各有特色,亦各有際遇,睇咗十集,都多職場同人生哲理喺裡面,當然始終係電視劇,有啲地方美化咗,但有啲部分又好寫實,對白都有智慧。劉濤同蔣欣我一直好欣賞,今次識多個王子文,原來佢就係《如果蝸牛有愛情》嘅女主,咁應該會比《他來了請閉眼》好好多,第一次睇佢做戲,演技都幾自然,唔錯。靳東只係配角,有啲可惜,魏渭個角色本來應該係胡歌演,但佢冇接,又係可惜。不過此劇重點睇今日女性在工作和愛情上的生存之道,男主反而次要,唔知係咪因為咁,所以胡歌唔接。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

啱啱睇完兩集記憶,越來越明朗,病情已到了瞞不住的地步,最後大戰也將一觸即發。

伯爵府

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-4-24 17:50 我

原帖由 wyl 於 16-04-24 發表
LV同LG都係我當年最愛,我係木村fans,直到現在都係。佢係唯一一個我放過相入銀包嘅明星兩套相比, ...
歡樂頌我都有興趣,蔣欣同劉濤都鐘意,頭先睇左第一集,冇一般大陸時裝劇咁娘,5個女仔的故事,應該比他來了好,揾時間睇下

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:Pr0udfish 發表於 16-4-24 17:50 我

原帖由 wyl 於 16-04-24 發表
LV同LG都係我當年最愛,我係木村fans,直到現在都係。佢係唯一一個我放過相入銀包嘅明星兩套相比, ...
多謝介紹歡樂頌,會繼續密切留意

我無咁熱情,從來未放過明星相入銀包啊,當年我的同學多數放張國榮,仲有個口味獨特的,放溫兆倫,今天可能後悔死了

珍珠宮

Pr0udfish 發表於 16-4-24 18:36
我套LV存左電腦好多年, 算幾清下架, 剛抄上了百度雲, 陣間PM俾你
以前我都覺得LG好睇啲, 但今次重溫LV另有 ...
唔該PM埋我,我都想重溫兼收藏

伯爵府

2018復活節勳章

wyl 發表於 16-4-24 21:35
唔該PM埋我,我都想重溫兼收藏
無問題, PM左喇, 試下得唔得

伯爵府

2018復活節勳章

引用:估唔到果位奶奶最毒

原帖由 希澂 於 16-04-23 發表
估唔到果位奶奶最毒
上星期聽到佢話自己個孫都是受害人,已覺呢個女人好恐怖,成日襌修悟道都是表面功夫,我估最後,承浩一是被迫到發癲,一是用極端手法了結自己。

睇呢套劇,令我有個好無奈的感觸,可能人所受的傷痛確是遠比快樂蝕骨的。早年朴辯愈想埋藏的喪子記憶,到依家每個片段愈發頻繁回湧,愈想守護同家人的幸福時刻,偏會日漸忘記。希望結局篇唔好拍得太沉重苦澀啦。

子爵府

引用:Quote:原帖由+希澂+於+16-04-23+發表估唔到

原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表
上星期聽到佢話自己個孫都是受害人,已覺呢個女人好恐怖,成日襌修悟道都是表面功夫,我估最後,承浩一是被 ...

劇情衝突面不斷加大擴張,李聖旻的演技被迫推上去,e12的痛心疾首,對我來說,已經over了

子爵府

引用:Quote:原帖由+希澂+於+16-04-23+發表估唔到

原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表
上星期聽到佢話自己個孫都是受害人,已覺呢個女人好恐怖,成日襌修悟道都是表面功夫,我估最後,承浩一是被 ...
最欣賞身邊人守護朴律師,亮點當然是辦公室孖寶
表達朴律師對事件的前後融匯貫通,劇本寫得很好,不曪嗦

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表

原帖由 MC1128 於 16-04-25 發表
劇情衝突面不斷加大擴張,來聖旻的演技被迫推上去,e12的痛心疾首,對我來說,已經over了

...

同意,捶胸頓足還可以,典埋地就over了,唔知演員同導演係點溝通呢?我認為故事本身已夠悲情,毋須再用力去煽了。

另外一場,朴辯抱著得悉他病情的母親痛哭,我認為可以完全刪除那段voice over,我家男觀眾又覺得沒有說出口,剛剛好。只好說,人人表達情緒的方式不同,觀眾接收的程度也有差異。

MC1128    發表於 16-4-25 16:36

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:原帖由 Pr0udfish 於 16-04-25 發表

原帖由 MC1128 於 16-04-25 發表
最欣賞身邊人守護朴律師,亮點當然是辦公室孖寶
表達朴律師對事件的前後融匯貫通,劇本寫得很好,不 ...
劇本打破大部分韓劇定律,經常要靠一連串巧合去推動劇情發展。呢套反其道而行,原來所有事情及人物聚合都在李代表一家的掌控中,幾有趣味

希望超級市場的真兇,莫非又是申永鎮?

子爵府

Pr0udfish 發表於 16-4-25 14:54
劇本打破大部分韓劇定律,經常要靠一連串巧合去推動劇情發展。呢套反其道而行,原來所有事情及人物聚合都在 ...
我都好奇,呢單case 點融入東宇案中

劇本一直寫得完密, 應該Ok

珍珠宮

13、14集好睇,事件完全浮面,幾單案件互有關連,現在連申副社長都插上一腳,還是黃太善,真是壞人做到底,覺得韓辯最後會站在朴辯一方,承浩應該會承擔責任不再逃避,不然一輩子寢食難安,如何做人。 

子爵府

wyl 發表於 16-5-1 15:01
13、14集好睇,事件完全浮面,幾單案件互有關連,現在連申副社長都插上一腳,還是黃太善,真是壞人做到底, ...
趕返工, E14仲有少少未睇

終於見到辦公室孖寶粉紅, 在灰暗之中有點人間喜悅

十五年前的申案串連入來,其實太多巧合, 但聽古不駁古, 我接受

係呀,對李承浩仍抱希望

伯爵府

2018復活節勳章

引用:Quote:wyl 發表於 16-5-1 15:01 13、14集好

原帖由 MC1128 於 16-05-01 發表
趕返工, E14仲有少少未睇

終於見到辦公室孖寶粉紅, 在灰暗之中有點人間喜悅
承浩是一個好人,佢父親都本性善良,可恨的是幕後操控一切的老太婆。希望承浩出來承擔自己的罪名,否則只能一世困在自我良心譴責的枷鎖內。

大家有睇過一起吃飯嗎?我覺得鄭辯那個幫女孩子扣安全帶的願望,其實係取笑善花在吃飯裡面的角色,嗰個角色一日到黑都話要實現願望,自己一個人生活啦,煮餐飯俾朋友食啦,買張床單叫次外賣落街買次餸都係佢的願望。

承浩下星期出國讀書,朴辯得返一個禮拜,大結局啦嘛 期望精彩的最後兩集。

子爵府

Pr0udfish 發表於 16-5-1 23:08
承浩是一個好人,佢父親都本性善良,可恨的是幕後操控一切的老太婆。希望承浩出來承擔自己的罪名,否則只能 ...
原來有典故

禁止訪問

珍珠宮

bkfans 發表於 16-5-3 20:30
值得睇?
是個要品味的故事,不是愛情或偶像劇,但看演員們的演技很過癮。

首頁

尾頁

跳至