自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

如果係我,會平心靜氣同佢講:係呀!我個女真係好巴之閉架,你睇實你個仔,唔好比佢撞到我個女呀!
跟住就走

珍珠宮

好媽媽勳章

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:55
我明白,咁如果係你,你會點?我抱唔切我個女,我左右有貨架避唔到,佢仲有幾厘米就推到自己小朋友。請教 ...

一歲既推倒兩歲既, 跌左落地咪爬返起身囉, 有咩咁大不了啊, 細路仔有邊個唔係跌跌撞撞大架? 咁小事唔駛咁緊張啦, 第時大把野你緊張啊

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

回覆樓主:

any肥, 我都覺得個男人果句最有問題
我是一隻喵

男爵府

个男人又係……吾睇實个小朋友、又甘'講野

珍珠宮

其實想講好耐,學行麻煩去返公園,即使去公園都應該拖實

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你語氣唔好人地都火起啦

佢推你小朋友你咪即刻抱起自己小朋友..佢咪掂唔到你寶貝

你咁大個大人唔係唔夠個咁細既小朋友動作快吖?

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ilikethis2005 發表於 17-4-1 22:36
唉,冷靜d啦⋯宜家先2歲,幾時先嘈到大?

我都有個仔,宜家都7歲⋯你問我佢出街有無比人撞過,推過,搶過 ...

跟本無必要同人嘈

我唔想有一日係fb 見到自己

小朋友有傷害性,帶走自己個女,或者喝一聲..人赽個小朋友知成個大人棟係到,就會收手...遇過好多次啦

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 17-4-2 00:35
我覺得你系標題加翻:今晚有帶小朋友去反斗城既入來
等果位家長知道距既無禮系令到人(你)有幾憤怒,希望 ...

你明唔明,貨架,玩具紙箱,都好危險我唔想我既冷靜,影響佢一世。有時啲野話唔埋嫁,咩叫意外

伯爵府

sharonchan.0711 發表於 17-4-2 00:44
1歲真系未懂性,有時都唔知自己做緊咩,2歲表達未夠好都會情急下動手先

個小朋友係佢背面,佢又一路行一路睇玩具,邊睇到後面有小朋友,事實嗰刻我唔只怕自己小朋友受傷,我都唔想佢小朋友受傷

伯爵府

selinako^^ 發表於 17-4-2 00:45
如果係我,會平心靜氣同佢講:係呀!我個女真係好巴之閉架,你睇實你個仔,唔好比佢撞到我個女呀!:nothing ...

勁!我又學到野

瑪瑙宮

sumsum_so 發表於 17-4-1 22:55
我明白,咁如果係你,你會點?我抱唔切我個女,我左右有貨架避唔到,佢仲有幾厘米就推到自己小朋友。請教 ...

長時間企係個女身邊

你同老公去架嗎?
咪一左一右企佢側邊囉

我以前個女好細,我都係咁架...
同我女出街

2-3個人圍住佢左右同埋中間

尤其星期六日咁多人仲一定要咁做

侯爵府

sumsum_so 發表於 17-4-1 23:16
我都係人地父母,見到自己小朋友初學行真係會好開心,但學行都唔好推人呀開到聲叫唔好推仲話人巴 ...

我小朋友今年小二了,自細帶佢出街無論遇到任何事,誰對誰錯都好,我不會在他面前和人爭執和吵架。很多事情是有理說不清,爭驘了又如何?誰知道在孩子小小的腦袋裏接收了甚麼信息?在她成長過程中受到多大影響?

伯爵府

echoo 發表於 17-4-2 00:48
一歲既推倒兩歲既, 跌左落地咪爬返起身囉, 有咩咁大不了啊, 細路仔有邊個唔係跌跌撞撞大架? 咁小事唔駛咁 ...

又貨架又玩具紙盒,無情力有幾傷,你做媽媽都會知,我唔想有任何一次後悔既機會。何況,我女安份守己拖住我行,佢毛啦啦如果受傷,我做媽咪既會更加覺得自己無能

伯爵府

siumeow 發表於 17-4-2 00:52
any肥, 我都覺得個男人果句最有問題

其實佢唔應我,捉番佢小朋友,又或者一齊攬住跌,我都冇咁嬲,咩叫巴屎閉

伯爵府

kavenzou 發表於 17-4-2 01:12
其實想講好耐,學行麻煩去返公園,即使去公園都應該拖實

公園比人推比人撞都冇辦法,真係遊樂場,冇諗過有啲媽咪當玩具反斗城都係遊樂場一種

大宅

其實拖得幾實總有甩手同睇漏眼嘅,唔係大件事,如果對方牛高馬大推到可能痛D,碰撞少不免㗎,比人撞吓碰吓先會識得避,呢D小事我唔會嬲囉,大個D去公園仲多碰撞唔通放佢入櫃保護到大咩

伯爵府

LedTV 發表於 17-4-2 01:28
跟本無必要同人嘈

我唔想有一日係fb 見到自己

我冇時間抱起佢,我一望到以經係佢申手想推,我左右係貨架,我避唔到,我自問冇咁快可以一手抱起廿幾三十磅既小朋友。我始終唔明,就算冇殺傷力,係咪佢爸爸見到個仔想推人都可以唔理?唔捉住唔拖住?我開聲叫小心啲,唔好推到我小朋友,你唔係現場,你話我語氣差,唔緊要,但作為父母知道自己小朋友準備推人係咪基本要即刻阻止呢?嗰度又貨架又玩具紙盒,好硬又會介手,我介過我知。

伯爵府

LedTV 發表於 17-4-2 01:35
長時間企係個女身邊

你同老公去架嗎?

我隻死佬係我前面,佢咩住個細,幫我同個女開路,因為太多大啲既小朋友跑黎跑去,根本連開口講小心既機會都冇。點知前面有死佬頂住,後面有個歲幾迫埋黎,想申手推,我左右係貨架,我抱唔切個女,叫個小朋友唔好推,我驚嚇親佢,而佢都唔會明咩叫唔好推,但佢爸爸一句話(邊有掂到你呀,巴屎閉),正常人都會無名火起。我平時都唔會點去玩具xxx,我都知好多小朋友會跑,但應承左要買野,就一定要去。冇諗過搞到咁

伯爵府

媽媽太緊張,嚇親小朋友。
睇件事,係個小朋友差d推到另一個小朋友,咁對方個反應都好正常,因為真係未推到喎。
件事係,你怕小朋友同其他小朋友接觸,咁就要避免去咁多小朋友的失控地方。
你話你去邊都拖實小朋友,其實小朋友都應該有一定的自由,可能你太保護/小朋友太細。
如果冷靜處理,個男人都行開左,你就唔好追住佢,你小朋友會有樣學樣,真係教千日,學壞就一時。

公爵府

回覆樓主:

其實佢唔拖住佢個小朋友佢死佢事,如果推到我個女我都會鬧佢!

首頁

尾頁

跳至