夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 17-6-21 17:35
當然,成長環境係對一個人影響係好大,但人本身嘅性格亦係好關鍵。所以即使一對孖生兄弟或姊妹,有同様嘅成 ...

呢層我當然理解,亦冇打算幫佢開脫,我只係講出一個原因啫!就比如父母係壞人,仔女都未必一定係壞人。
百花叢裡過,片葉不沾身。

大宅

wing1388 發表於 17-6-21 17:58
呢層我當然理解,亦冇打算幫佢開脫,我只係講出一個原因啫!就比如父母係壞人,仔女都未必一定係壞人。
...

過左去既女人,樓主不出惡言,真男人!

珍珠宮

開心吸收勳章

dativebond 發表於 17-6-22 09:08
過左去既女人,樓主不出惡言,真男人!

咁我自問响我嘅層面都有做得唔好嘅地方,咁做乜要貶低對方嚟抬高自己呢?

大宅

wing1388 發表於 17-6-22 09:49
咁我自問响我嘅層面都有做得唔好嘅地方,咁做乜要貶低對方嚟抬高自己呢?
...

我越來越愛慕您!

珍珠宮

開心吸收勳章

dativebond 發表於 17-6-22 10:10
我越來越愛慕您!

你有老婆㗎啦!

大宅

wing1388 發表於 17-6-22 10:13
你有老婆㗎啦!

好!我忍住!

珍珠宮

開心吸收勳章

dativebond 發表於 17-6-22 10:13
好!我忍住!

乖...不過你「憂」返條褲先啦!

大宅

wing1388 發表於 17-6-22 10:17
乖...不過你「憂」返條褲先啦!

嘩!佢自己跌架咋,唔關我事。。。

珍珠宮

開心吸收勳章

dativebond 發表於 17-6-22 10:19
嘩!佢自己跌架咋,唔關我事。。。

你最近瘦咗呀!

男爵府

wing1388 發表於 17-6-20 12:41
其實我呢個爸爸每次有機會見到個女,已經開心到唔識得講嘢,只係一路望住個女一路甜甜咁笑,感覺真係好似 ...
睇到你的留言,我也好感觸,
因為我父母也是離婚,我爸係我地分開的12年後突然係我生日那天用whatsapp找我,以前我係小孩時,係最疼愛我,因為我天生多病,因我爸工作上認識了一位年輕他二十年的女秘書而離家出走

十二年後他突然用apps同我溝通,開始我以為是騙案,後再傾知佢真的是我爸,之後我地只是食了幾次飯就嗌交收埸,主要係我爸好怕同我見面因為佢怕佢身邊個現任太太唔鍾意,我對佢好失望,再次同佢斷絕聯絡

我睇到你仍然好錫你自己個女,堅持爭取同女兒相處的時間,好令人好敬佩你,做你女兒很幸福

有一點我到現在仍然不明白何解我爸可以為一個女人而放棄自己血肉相連的親女兒,我父也年紀一把仍然以女人為主話自己好愛個女人,甘願放棄女兒要選擇女人,可能他怕無伴終老掛.不過我也決定終生不會找他,父女緣盡

珍珠宮

開心吸收勳章

wing752 發表於 17-6-22 11:10
睇到你的留言,我也好感觸,
因為我父母也是離婚,我爸係我地分開的12年後突然係我生日那天用whatsapp找我,以 ...

尋日有人問我,要點樣先可以原諒一個人?我答佢首先要知道對方需唔需要妳嘅原諒呢?可能對方根本唔CARE妳原唔原諒佢,咁如果對方根本唔CARE的話,而妳繼續憎恨佢,其實最後都係自己受苦,因為憎恨一個人其實好痛苦,而憎恨完連對方都唔CARE的話就更加係傻!

但如果對方妳渴望得到妳嘅原諒,咁即係話對方好重視妳,如果要一個重視妳嘅人受苦,妳心裡面難受嗎?幾多人想得到重視而得唔到?但偏偏有人重視妳就偏偏唔要?咁妳叫一啲求不到嘅人情何以堪?

而妳爸爸怕現任太太唔鍾意係可以理解,但世伯表現係有點懦弱,其實一個人到咗呢個年紀,除非佢係怕臨老無依,否則若果我係世伯的話,我會爭取去做一啲正確嘅事,包括見自己親生女兒!

至於我呢方面,呢十幾年都嚐過唔少令人心碎嘅冷待,心裡隱隱作痛嘅感覺亦試過不少,但呢啲或者係我今世必須經歷嘅事,命運嘅安排,而我現在係十分相信命運嘅人,我就順住去走,今日受咗苦,寄望聽日,日復日,就算最後結局都係一樣,最多就當係賭輸咗一鋪,反正到我兩腳一伸嗰日我都冇嘢可以再輸,但我而家都未放棄,係因為我仲有本錢 – 我嘅生命!

男爵府

wing1388 發表於 17-6-22 11:29
尋日有人問我,要點樣先可以原諒一個人?我答佢首先要知道對方需唔需要妳嘅原諒呢?可能對方根本唔CARE妳 ...
好正面的你
我覺得兩公婆掂唔相愛也好,仔女係無錯,最可怕是父母各自在仔女面前指責對方.最令我痛心是我爸不停指責我媽,講了好多不負責任的說話,我以前好尊敬我爸,不過他今次回來令我好失望,當日係佢自己主動找我因為自己年紀漸大,日子不多,想再見我,初期他怕,只向我要求知我工作的地方偷偷望吓我已經足夠,他心感悔意因當日他離棄呢個家,令我的家散哂,所以其實離婚對仔女的影響好大

後我要求見面還邀請他上我家煮了一餐飯比佢食,但因為他同女人長住內陸,因女人是內陸人.所以他根本怕老婆而避開見我,只肯apps傳訉就夠,我完全感覺到他根本不在乎我,同意你講佢不care我,我不用再為他而流淚難過,我有我生活,父女緣盡作終結

我以前會想爸是否好痛苦好想老來見吓自己親生女兒,估不到是他仍然以女人為重,所以我已經放棄了,男人似終係男人,一個愛得火熱的女人也不及自己的親骨肉,命運自有安排我也相信,我地是否再見面就睇天意

我雖然同你素未謀面,相信你是個好爸爸,我作為女兒深信你女兒一定明白你的心意,如油

珍珠宮

開心吸收勳章

wing752 發表於 17-6-22 12:00
好正面的你
我覺得兩公婆掂唔相愛也好,仔女係無錯,最可怕是父母各自在仔女面前指責對方.最令我痛心是 ...

其實我呢啲唔係咩嘢正面,只係咁多年,明白到有同冇係可以去爭取,至於得到與否都係看天意,正如我想中六合彩頭獎,但至少我都要去買返張六合彩先有機會,但中唔中睇彩數了!

所以現在我只係負責買飛,其他唯有靠天意。

若然妳爸爸選擇令佢心安理得,就由他去吧!或者佢只係年紀大咗,突然想有返啲親情,亦唔想有啲嘢唔安樂,帶住遺憾咁走。又或者佢只係覺得WTS就足夠,妳能令範圍做到,又唔會令自己難受的話,當成完一個老人家又好,豪俾佢亦好,對妳冇損失的便做吧,施比受更有福。

禁止訪問

珍珠宮

開心吸收勳章

Monkeylily 發表於 17-6-23 00:29
可能你囡囡仲細未識諗,未識得珍惜親情,到大個會好啲架啦

其實我都唔知要等到幾時㗎,小學望中學,中學望大學,大學又望佢投身社會,之後可能佢結婚都都唔通知我...呢啲想法會不停咁LOOP住,如果嗰期個人比較失落都幾難捱㗎!

大宅

wing1388 發表於 17-6-23 09:52
其實我都唔知要等到幾時㗎,小學望中學,中學望大學,大學又望佢投身社會,之後可能佢結婚都都唔通知我... ...

結婚通唔通知你未必全關你個女事,同前妻關係都好緊要,你個女實緊張佢媽咪感受多過你。

你和前妻關係點?家用有無比?

伯爵府

wing1388 發表於 17-6-23 09:52
其實我都唔知要等到幾時㗎,小學望中學,中學望大學,大學又望佢投身社會,之後可能佢結婚都都唔通知我... ...
你心態好正面樂觀,相信終有一日你囡囡會感覺到你重視佢。

我都好信命運。你同你囡囡可能緣份不夠吧,有時人同人就係咁,有幾多緣份都係整定。

或者咁講,做人父母,大部分都係好愛子女,嗰種愛係無條件。既然無條件,唔好理你囡囡嘅反應,對你做返幾多。你就儘管去做令佢開心的事吧。平常心,唔好奢望咩反應同回報。亦唔好為佢嘅反應而唔開心,緣份係天定,有幾多我哋都無法控制,只有做好自己。

珍珠宮

開心吸收勳章

dativebond 發表於 17-6-23 13:32

結婚通唔通知你未必全關你個女事,同前妻關係都好緊要, ...

我個女結得婚都已經係大人,我相信呢啲佢自己會決定。

至於贍養費同個女零用,我一直有俾,仲俾啲JM話我傻添...

珍珠宮

開心吸收勳章

aidan08 發表於 17-6-23 13:55
你心態好正面樂觀,相信終有一日你囡囡會感覺到你重視佢。

我都好信命運。你同你囡囡可能緣份不夠吧,有時 ...

老實講,明年我個女都攞成人身分證,我重唔重視佢佢自己心裡有數啦,不過呢啲做爸爸嘅又點會同佢計呢?如果要計的話,我諗我放棄咗好耐啦!既然我交得俾個天,我就由個天決定我同個女有冇緣份囉,無論結果係點都無憾啦!至少彼此都知有對方存在,知道大家係咩關係,只係差在有冇去實踐呢一段父女情啫!

大宅

wing1388 發表於 17-6-23 14:18
我個女結得婚都已經係大人,我相信呢啲佢自己會決定。

至於贍養費同個女零用,我一直有俾,仲俾啲JM話我 ...

比錢一點也不傻,愛的表現,講到尾係最無得駁既証明。

其實和前妻關係極緊要,結婚唔係個女話晒事。我有一個女性朋友例子,佢媽咪和老豆關係極差,到今日佢老豆都唔知佢結左婚,亦唔知佢有小朋友。

首頁

尾頁

跳至