自由講場

跳至

首頁
34567...35

尾頁

男爵府

回覆樓主:

最討厭d人成日系病人臨死傳教,有意思嗎?死前個段時間甘辛苦,心靈好弱,唔系因為真心而信羅,要信就一早有感應已經信左.
Honestly如果本身做好多壞事,跟著死前個段時間信主,會比款恕嗎?因果因果

大宅

回覆樓主:

在我來講,反感又討厭。

水晶宮

回覆樓主:

我聽朋友説過在親人或朋友臨終前說耶穌,是希望臨終者信主,死後可在天家相聚。
利申:我是無神論者

水晶宮

回覆樓主:

若你相信財主與拉撒路不是故事,羅亞方舟不是神話,你會輕看世人的冷言

珍珠宮

回覆樓主:

我會覺得好討厭,同意樓上所講要信一早信咗。
係咪又係嗰d信咗就上天堂,唔信就落地獄嘅言論?我想知係咪一個人一生壞事做盡,臨死先信就上天堂?一個人一生做盡好事但唔信就要落地獄???
前面有位仲用到憐憫呢個字眼,十分反感,希望我臨死前唔好有d教徒嚟"憐憫"我,迫我信教。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

kwan1981 發表於 17-8-20 21:45
咁恐怖

似乎所有醫院都有呢D搜尋人士, 婆婆在威爾斯, Pa 在馬嘉烈, 我舊年在伊利沙白, 呢D大醫院有駐院天主教, 基督教, 佛教院牧. 佢地有工作証, 但呢D搜尋人士係出面的人. 不是探病時間都可入來, 打著基督教義工名義, nurse隻眼開隻眼閉比佢地入來任搵目標.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Lorican 發表於 17-8-20 21:59
我會覺得好討厭,同意樓上所講要信一早信咗。
係咪又係嗰d信咗就上天堂,唔信就落地獄嘅言論?我想知係咪一 ...

咁甜甜個哨牙佬話信耶穌, 佢死咗去的地方, 我就唔去啦. 仲有葉繼歡.

子爵府

BK Milk勳章

sinohk33 發表於 17-8-20 20:30
當年我老豆病危時,我阿哥問佢叫牧師嚟,好唔好?我老豆用粗口鬧佢。

就死都俾佢激返醒

伯爵府

myaisha0435 發表於 17-8-20 21:38
仲要冇糧出,有開工冇收工

仲講緊係永生,即係永冇收工退休

公爵府

回覆樓主:

我都唔多鐘意,我媽個邊除咗其中一家係信基督外,其他家家都拜神,我婆之前臨走時,個家人竟然搵好多教會嘅人嚟醫院探病,後尾姑娘出到聲話唔可以一次過太多人圍住病床,會影響到其他病人,每次兩三個就好,輪流入去陪,我陪住阿婆時,有2個教會嘅人入咗嚟,不斷係咁喺我隔離講話阿婆會去主度,叫我唔好傷心,可以一齊祈禱借助主嘅力量,講咗勁耐都唔肯離開,但我完全唔識佢地,終於頂唔順之下,好好聲氣叫佢地俾返啲時間其他真正屋企人入嚟,已經到最後,個個都希望陪多陣,見多陣,其實,真係要信就已經一早信咗,仲要喺呢啲時間講,有邊個會有心情聽

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

BK Milk勳章

happyty 發表於 17-8-20 21:58
我聽朋友説過在親人或朋友臨終前說耶穌,是希望臨終者信主,死後可在天家相聚。
利申:我是無神論者

但天家各人的關係是弟兄姊妹,不是父母仔女

大宅

kc_01k 發表於 17-8-20 20:16
如果我就黎釘蓋,希望啲教徒唔好夾硬話我信咗主,香都唔比支我聞。咁我半夜會去瀨佢塊面,好似瀨义燒咁。 ...

精彩!!

水晶宮

joeyjoeycc 發表於 17-8-20 22:09
但天家各人的關係是弟兄姊妹,不是父母仔女

謝謝jm指教!我理解重點是「重聚」吧!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

kc_01k 發表於 17-8-20 20:13
我有朋友個妹都係咁,我朋友話佢老豆臨終時,根本都冇乜反應嘅時候,帶個木師(唔記得點寫)去,求其捉住老豆 ...
你呢個case都好似一個朋友阿婆臨終時個情形,佢姨媽個仔起阿婆臨終前到醫院屈阿婆信左耶穌,跟住用基督教儀式喪禮,但阿婆生前一直莊香拜觀音既。

子爵府

momoxxxxxx 發表於 17-8-20 22:08
唔係喎,臨死先信有着數,可以得永生!所以我而家一定唔會信,等臨死一刻先信駛鬼咁早信咩!
...
但永生即是要永生對住果班人喎,無間xx咁,你頂到架啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

sinohk33 發表於 17-8-20 20:30
當年我老豆病危時,我阿哥問佢叫牧師嚟,好唔好?我老豆用粗口鬧佢。
笑死!

珊瑚宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 大廚勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 春季勳章 炎夏勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

回覆樓主:

當年我爸就快走,有親人亦都想佢走前信耶穌,然後我爸冇氣冇力叫佢唔好再講

禁止訪問

好媽媽勳章

公爵府

jthl2013 發表於 17-8-20 21:12
多謝大家好坦白!其實有人說傳福音是「厭惡性工作」,我明白別人的感受,因為我也不希望別人叫我信佛或是睇 ...

死者在生時你對佢點?唔知你邊位親人,你有冇尊重佢陪佢傾偈(唔係講耶穌)陪佢飲茶?做足就冇虧欠,萬一佢拜神拜左成世,臨死聽你講幾句耶穌激到佢即刻斷氣,你會唔會覺得自己好偉大?

首頁
34567...35

尾頁

跳至