自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

birdbird 發表於 17-11-1 06:41
其實睇咗4頁, 侬然不太清楚樓主一家現在是否跟62及姑仔同住。 如已分開住, 何解62層樓之後比姑仔住会令樓主 ...
我明喎:
1. 老公婚前在沙士期間用60萬買了層樓,寫62名,現時由62同姑仔(或其他家人)同住
2. 樓主婚後同老公買多一層樓共住,主力由樓主同女家首期及供款
3. 老爺打算將沙士價層樓轉回老公名
4. 樓主一家現時住緊嗰層樓,因其他原因將會變賣
5. 老公話佢層樓即老爺住緊層樓留俾姑仔,佢同樓主住劏房
6. 樓主曾建議將來可以同姑仔同住,但老公話到時樓主要負責所有家務,所以樓主不願

俾著我,一定堅決反對,要賣就賣老公當年買落層樓,我同外家供嗰層堅決不賣,老公眼中冇老婆,老婆眼中亦冇需要逆來順受
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

woodpecker 發表於 17-11-1 07:09
62 偏心,重男輕女?

點解留間屋俾個仔,d女無份?
因為層樓係個仔婚前買的,不過寫62名,而家不過係物歸原主
日日是好日

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

birdbird 發表於 17-11-1 06:41
其實睇咗4頁, 侬然不太清楚樓主一家現在是否跟62及姑仔同住。 如已分開住, 何解62層樓之後比姑仔住会令樓主 ...
樓主講得唔太清晰, 有d難理解
如果無get錯, 情況係咁:
A屋(樓主C6沙士時買, 當時未同樓主結婚, 淨係寫62名, 現在6299同2個姑仔住)
B屋(樓主同C6一齊供緊, 似係自住, 但遲D有某些原因要賣呢間屋)
正因為遲D會賣左B屋, 樓主就要plan定將來住邊, 因而發生左呢個主題
62話A屋會留俾C6, 樓主覺得理所當然啦因為C6買既, 但點知C6竟然話會留俾個妹住到老, 同老婆(樓主)就去租劏房
樓主好唔開心C6錫妹多過錫佢

其實我就覺得有D奇怪, 佢C6孝順唔出奇, 但點會0係自己都未有樓時, 就買樓(A屋)俾父母淨係寫阿爸名
如果係獨子都算, 但佢仲有2個妹, 幾多父母死後爭產案就係咁發生, 點會將自己擺0係個咁危險位置, 樓價平都唔係咁做

伯爵府

回覆樓主:

。。。

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

MYSONPY 發表於 17-11-1 01:02
間屋62會轉c6名

轉左名就要叫啲女走?
個度佢地娘家窩....
佢又冇結婚,一個女人去外邊住好難負擔
我明你老公點解咁答你
佢根本係嬲你冇為佢家人著想
講悔氣說話

珍珠宮

2024年龍年勳章

MYSONPY 發表於 17-11-1 03:36
係 個心銀住
佢個句叫我住劏房 ,覺得佢錫個妹 無為我著想

我諗你老公見你咁緊張62層樓,唔想俾佢妹住,所以先講悔氣說話啫

珍珠宮

Minor 發表於 17-11-1 01:02
我同你剛剛相反…我係個姑拉,雖然房處話原屋主死後就只能傳比一個仔,99話百年歸老後都要比間屋兩個姑仔 ...

如果只係租公屋,奶奶走了應該唔會有得保留兩間屋喎! 政策應該只保障年老的戶主。

水晶宮

mother904 發表於 17-11-1 07:10
我明喎:
1. 老公婚前在沙士期間用60萬買了層樓,寫62名,現時由62同姑仔(或其他家人)同住
2. 樓主婚後同 ...

樓主遲d 要賣咗自己住緊層楼, 現在就已經计算住62同姑仔而家住緊果層樓, 更何況老爺仲未死呀?!

老爺仲健在, 楼主賣自己層樓都要諗以後自己住边, 佢係唔應該打62及姑仔主意, 要佢地改變现有生活模式 (eg. 與樓主同住) 去成就樓主賣楼, 除非賣樓係為62一家籌錢或為醫病。

象牙宮

2024年龍年勳章

MYSONPY 發表於 17-11-1 03:18
4 而家間屋遲啲要賣做其他用途
5 唔係我唔肯 係老公唔肯 ,講真我本身無所謂一齊住,但老公話要我做晒全屋 ...

咁過份。

象牙宮

2024年龍年勳章

mother904 發表於 17-11-1 07:10
我明喎:
2. 樓主婚後同 ...

明晒,個老公諗法……

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

歐買尬 發表於 17-11-1 00:50
妳c6有骨氣想自己買

翡翠宮

畀面勳章

birdbird 發表於 17-11-1 07:23

樓主遲d 要賣咗自己住緊層楼, 現在就已經计算住62同姑仔而 ...
唔知道點解要賣樓,但如果係因為家庭需要而唔係樓主自己袋落袋,老公都有責任為自己家庭籌劃但按照樓主所言,老公好明顯將自己家庭放在次要,做老婆呻下都好正常。

日日是好日

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

MYSONPY 發表於 17-11-1 01:17
間屋當年係c6買的

佢full paid?
SAR 2014年, 13年前佢幾歲?
屋企有人份供及比首期?
太多其它了……

翡翠宮

畀面勳章

瑤瑤~ 發表於 17-11-1 07:14
樓主講得唔太清晰, 有d難理解
如果無get錯, 情況係咁:
A屋(樓主C6沙士時買, 當時未同樓主結婚, 淨係寫62名, ...
按照樓主老公的思路同行徑,婚前買樓可能一早就諗住將來俾爸爸同細妹住
如果係咁,不如叫62唔駛轉名好過,將來當遺產三兄妹分,好過而家樓主覺得自己權益被侵佔
日日是好日

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

1.樓A老公屋企有冇份供?
2.樓B係因為樓主屋企需要而賣定因為樓主娘家需要而賣?
如果只係娘家有需要而賣
又喉住男家層樓
咁樓主都唔野小
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

珍珠宮

回覆樓主

樓主而家住邊?

水晶宮

mother904 發表於 17-11-1 07:41
唔知道點解要賣樓,但如果係因為家庭需要而唔係樓主自己袋落袋,老公都有責任為自己家庭籌劃但按照樓主所言 ...

為 “家庭需要” 而賣自住樓, 個家庭需要如不是62的需要, 楼主係唔應該打62同姑仔住果層樓的主意。若然個 “家庭需要” 係為筹錢醫重病, 佢賣楼後想同62+姑仔住, 都要問下佢地肯唔肯先啦。現在係樓主一廂情願打別人主意! 更何況老爺仲健在!!! 若然姑仔知道大嫂有咁嘅思維, 開 post 呻, d 網友好可能話個大嫂过份!!!

伯爵府

回覆 MYSONPY 的帖子

唔可以照舊一起住? 唔通6299走咗就要趕走老公未結婚既細佬妹走? 佢地人工高有樓收租一回事吓, 只要一起住時有分擔家用都算la

侯爵府

回覆樓主

在6299角度,佢有兩個親生女,你是新袍(外來人),咁真係唔通叫d女走咩。

珍珠宮

醒目開學勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

mother904 發表於 17-11-1 07:45
按照樓主老公的思路同行徑,婚前買樓可能一早就諗住將來俾爸爸同細妹住
如果係咁,不如叫62唔駛轉名好過, ...
同意, 如果C6一早諗住買黎俾原生家庭住(連業權都唔要, 但自己又無樓), 應該愚孝程度無100都99分
愚孝到咁唔會係一朝一夕既事, 照計樓主無理由而家先feel到, 同得佢結婚已經預左要排自己好後
但有個未知數係樓主無講為咩事要賣自己層樓, 如果c6唔係愚孝仔, 咁樓主賣樓個原因好關鍵, 令到c6唔順氣/發悔氣答寧願住劏房都要留俾妹住, 以表達對樓主賣樓既不滿

首頁
34567...9

尾頁

跳至