婆媳關係

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

maomaofafa 發表於 17-12-12 14:25
我覺得你唔好理咁多野,你又唔係一齊住,你阿媽又冇出聲。又唔知佢哋俾幾多錢家用,可能你阿哥覺得佢湊得掂 ...

唉⋯⋯我媽咪唔出聲乜都做曬就梗係無嘢好嘈啦。不過我依家都算啦,自己幫得幾多得幾多。反正我都要瘦身,做下家務當運動。只係諗起我返咗自己屋企之後媽咪又要做工人,就⋯⋯

大宅

hahaha1231 發表於 17-12-12 14:12
支持你甘做

Thanks for understanding!

侯爵府

豬B仔 發表於 17-12-12 14:42
唉⋯⋯我媽咪唔出聲乜都做曬就梗係無嘢好嘈啦。不過我依家都算啦,自己幫得幾多得幾多。反正我都要瘦身:wa ...

咁佢又唔願意請鐘點又唔肯請工人,可能你阿哥阿嫂都有Offer嗰呢樣嘢。家務呢啲野好難去迫人做,佢要做就會自動自覺做。既然佢哋關係又唔係有咩大問題,你阿媽自己又覺得冇乜問題,咁你都唔使太介懷。最緊要係佢哋識尊重你阿媽,言語上唔會話對佢唔好,佢哋相處和睦已經好過好多人。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

breadcheung 發表於 17-12-12 14:12
你意思係婚前約定d?做對方奴(emoji)定點?同埋佢地兩公婆係住系99道,所有衣食住都係系99屋企進行,同佢c ...
我講婚前約定, 我意思係講緊,會唔會係佢地已經共識左邊D家務係99做,邊D係阿哥阿嫂做,可能阿嫂做左既但樓主唔知道? 你話C6去外母屋企唔幫手唔可以相提並論,OK,事實上好多男人真係覺得一餐半餐飯唔需要幫手外母既

大宅

maomaofafa 發表於 17-12-12 14:47
咁佢又唔願意請鐘點又唔肯請工人,可能你阿哥阿嫂都有Offer嗰呢樣嘢。家務呢啲野好難去迫人做,佢要做就會 ...

係囉。唯有係咁。佢哋無畀家用嘅,更加唔會話請工人,雖然外家地方大d,但係都係唔鍾意有個陌生人係屋度。係媽咪話自己退休又有錢,又做緊生意,唔需要後生畀錢佢。只要我哋發自內心咁愛錫佢就得啦。我媽咪唔太在乎錢銀嘅嘢。

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

豬B仔 發表於 17-12-12 14:15
首先,此呻文只係對我阿嫂嘅陳述。咁當然好多做人阿嫂嘅都係好好,但點都會有例外。好似我c6阿嫂咁,有時 ...
我明白你感受, 我只係覺得既然你媽無呻,會唔會係你阿嫂有幫手,但你唔知道,我認為佢地大家住埋同一間屋,佢地之間可以磨合到就OK啦。同埋你問點解你阿哥去外家要做野,我覺得幫手放下筷子都算幫下手, 唔係講掃地拖地果D家務。

子爵府

ling_198710 發表於 17-12-12 15:17
我講婚前約定, 我意思係講緊,會唔會係佢地已經共識左邊D家務係99做,邊D係阿哥阿嫂做,可能阿嫂做左既但樓主 ...

佢呀嫚同c6約定乜都不重要,佢c6早出晚歸。但佢呀嫂肯定無同佢99有任何約定,但呢兩個人日對夜對亦被人假設係有做家務責任,一方唔做或做得唔夠就好影響叧外一方。

男人好女人好一個月去對方家一兩次幫唔幫手做野都無所謂啦,都只係一個gesture。但而家樓主唔係喎,要日做夜做喎。就算男人去女家住都無理由乜都唔做啦。

大宅

豬B仔 發表於 17-12-11 15:57
唉⋯⋯我係睇到阿嫂從來都唔幫輕我阿媽,又唔會體諒我阿哥,所以有感而發。
...
我覺你講既野好似我姑仔鬧我咁其實你係咪我姑仔

大宅

ling_198710 發表於 17-12-12 15:25
我明白你感受, 我只係覺得既然你媽無呻,會唔會係你阿嫂有幫手,但你唔知道,我認為佢地大家住埋同一間屋,佢地 ...

媽咪之前都有間唔中同我呻過。不過媽咪知我脾氣臭,咁之後都唔敢同我呻。佢驚我話阿嫂,所以依家就自己做得幾多得幾多咁囉

大宅

breadcheung 發表於 17-12-12 15:44
佢呀嫚同c6約定乜都不重要,佢c6早出晚歸。但佢呀嫂肯定無同佢99有任何約定,但呢兩個人日對夜對亦被人假 ...

如果我阿哥住外家,佢點都要幫手做下嘢啦。如果阿哥去到人哋度而唔做嘢嘅話,我媽咪都會鬧佢啊。

大宅

Nasaph 發表於 17-12-12 18:15
我覺你講既野好似我姑仔鬧我咁其實你係咪我姑仔

阿嫂⋯⋯ 咁都畀你睇到

咁我又未真正鬧過阿嫂嘅 只不過,我個樣比較惡。

都係果句啦,唔需要家務全包,大家識趣d得閒幫輕下咪得囉。

男爵府

回覆樓主:

其實,我都係姑仔,
我阿嫂有3個姑仔,(我+兩個妹)
我地返到阿媽度唔會幫手做野架,
要做叫我哥做,
平時係自己屋企做得咁攰,
返娘家梗係攤下啦,
不過開飯 呢啲都會幫下手既,
屋企人黎我屋企,就到我做,
乜都自己做曬架,
我地屋企係咁囉,
阿嫂唔做,米叫阿哥做囉,好閒者,

大宅

言多必失 發表於 17-12-12 22:20
其實,我都係姑仔,
我阿嫂有3個姑仔,(我+兩個妹)
我地返到阿媽度唔會幫手做野架,

羨慕

其實我都可以唔做嘅,但係睇到媽咪一個人攬曬嚟做又唔好啊,所以落手落腳做埋囉。

所以BK係個好好嘅宣洩管道

大宅

回覆樓主

以前一齊住,我做,姑仔們从吾會幫手。搬出來返去食飯,食完幫手洗碗,99即走左。我一個人洗左一兩個鍾。還要冇手套。从此不再落手,學三位姑仔玩手機

男爵府

anna59 發表於 17-12-11 08:26
回覆 chole16 的帖子

你亞哥做未得囉!你吾抵得咩,你亞哥錫老婆囉,女人吾的難為女人播,總之有人做未得l ...

我覺得呢啲唔係難為囉。有權利就有義務架啦。做free rider 仲要大大聲聲話有人做咪得囉。有人出聲就話人唔抵得,我諗個老公唔係心痛老婆要做先自己做囉,因為佢老婆都冇做過,同冇意慾做,人地擺明心痛阿媽做晒先幫手啦,唔抵得你啲乜?
阿媽做晒,個仔去幫手,可歸納為"錫老婆" ,而唔係錫阿媽

珍珠宮

回覆樓主:

做生意咁巴閉咪請工人囉

珍珠宮

豬B仔 發表於 17-12-12 09:33
講過啦。媽咪話連鐘點都唔要啊。

老人家永遠一路呻一路做
我都聽到化
唔會學樓主咁上心
我媽都有類似情況
但我唔會埋怨嫂個d
願打願捱啫

大宅

菜宝宝 發表於 17-12-13 03:36
以前一齊住,我做,姑仔們从吾會幫手。搬出來返去食飯,食完幫手洗碗,99即走左。我一個人洗左一兩個鍾。還 ...

咁如果我係你,我都唔會做啦。分工合作就話姐,畀你睇住我做阿四,仲要一句唔該都無,sorry無下次。你做得啱

大宅

豬B仔 發表於 17-12-13 09:52
咁如果我係你,我都唔會做啦。分工合作就話姐,畀你睇住我做阿四,仲要一句唔該都無,sorry無下次。你做得 ...

我依家直情飯都吾返去食啦!一年三四餐飯,冇做都要唱我。依家開左WhatsApp,連女婿都有份入得我一個人排在外,都冇當我係人了我都吾始去食一餐卑人度背的飯

大宅

namnamnamlolo 發表於 17-12-13 09:25
老人家永遠一路呻一路做
我都聽到化
唔會學樓主咁上心

媽咪思想好傳統,覺得幾千蚊請個人係屋企做家務,咁不如佢慳返d錢,就算後生嘅畀錢佢都唔肯請。

之前都有絲打講到,呢家係個死症,困局,只要媽咪唔出聲,呢個情況都唔改變

其實,我阿嫂令我依家明白到,如果一開始產生惰性而又無及時變返積極,咁呢個惰性只會越嚟越深。 自問我真係做唔出“奀奀腳”等人服侍。
我應該都係天生妹仔命掛

首頁
34567...8

尾頁

跳至