自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

黃二少奶 發表於 18-2-7 23:15
我見過學校根本冇餵藥服務,係家長要求老師夠鐘餵藥,老師係極唔願意

係,老師都好難做,眼見可愛既小朋友病完一個又一個,傳來傳去都好心痛,好多老師都好好當學生係自己子女,我諗老師見啲家長帶病童番學都好嬲,仲要人餵埋藥

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

天真B 發表於 18-2-7 23:11
不過都明白有啲雙職家長都好難做,真係唯有小病就戴口罩,燒都未讓就真係唔好番喇 ...

咁果D發燒又返,大pat 鼻涕大乞痴又返兼唔戴口罩,仲玩埋鼻涕的同學,真是好可怕架
客觀討論觀點啫,對唔返果個cut off 點有所不同。
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

男爵府

heidys 發表於 18-2-7 23:22
咁果D發燒又返,大pat 鼻涕大乞痴又返兼唔戴口罩,仲玩埋鼻涕的同學,真是好可怕架
客觀討論觀點 ...

我早上都見過個,有小朋友鼻涕不停流,成個病樣走番學

珍珠宮

王國教室勳章

nobodyfool 發表於 18-2-7 23:17
拉佢哋打把!!!

我個心都想

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

BABA124 發表於 18-2-7 23:20
其實餵藥係俾啲長期病患, adhd 嗰類, 傷風感冒真係咪攪老師啦!

但唔係咁講法喎,當年我問老師阿仔要食葯喎,應該點,佢叫我填紙仔。如佢一句“咁就應該留家休息”咪已KO我囉,咁我亦會變成樓主希望果隻家長啦。
PS 間幼稚園係好支援雙職家長果類來的。

伯爵府

流星花丸 發表於 18-2-7 19:55
覺得喺屋企湊唔掂,唔想對住個仔,點都要返學嘅家長

我姑9就係咁嘅人

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

笫二類在隔離舖鬧緊人啦, 真係
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

回覆樓主

出門前食定退燒藥果D

男爵府

emt1314 發表於 18-2-7 23:49
笫二類在隔離舖鬧緊人啦, 真係

伯爵府

2018復活節勳章

回覆樓主

男爵府

heidys 發表於 18-2-7 23:29

但唔係咁講法喎,當年我問老師阿仔要食葯喎,應該點,佢叫我 ...

哦,即係咁一定係老師唔岩啦
咁大個人唔係真係樣樣要人開聲話先識收掛

男爵府

mrschocolate 發表於 18-2-7 20:26
第四類係政府放假係比小朋友在家避開病菌,但D家長就會帶小朋友去人多的地方玩。 ...

無病落街玩下ok
見過有細路貼住退熱貼係公園玩

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

我女幼稚園都有第一類家長,話食住退燒藥,精神所以返學,卒之,全級一半人被傳染,老師1x個請病假

崇尚自然唔睇醫生食藥嘅那位家長,返學就話唔駛戴口罩,傳染咗人,自己小朋友就會好返

男爵府

capricornbb 發表於 18-2-8 00:31
我女幼稚園都有第一類家長,話食住退燒藥,精神所以返學,卒之,全級一半人被傳染,老師1x個請病假

傳左比人就會好番。。。。超級賤
佢根本個腦就是有問題

珍珠宮

回覆樓主:

沙士果陣我得中1,未升中2,果陣停課我真係係屋企唔出街。
其實政府已經做左佢要做既野,雖然遲左少少,但未為晚也。
我兩個仔女間幼稚園2月9日就舉行生日會,我仲要訂左蛋糕添,但我反而覺得冇乜所謂。
上星期3收到通告,我細仔k2果班有1個中左乙型流感,我星期4,5即刻唔比佢地返學。
點解?係驚左流感,我兩個仔女係2014年輪流比人惹到h1n1甲型流感,我個女果陣未夠2歲,入左聯合住左1星期醫院,醫生唔比佢食特敏福,只係比佢食退燒藥,同靠佢自己抵抗力打低啲細菌。
過多4日就輪到我個仔惹埋佢果陣得4個月。
啲家長咁鍾意約埋去旅行其實與我無關。
我做好自己本份就可以。

水晶宮

天真B 發表於 18-2-8 00:36

傳左比人就會好番。。。。超級賤 :cen ...
你講得啱,當時我女N班,我都烚下烚下,個女同佢女同枱因此熟咗,佢同我講時我都O咀,但佢竟然對付我女(叫個女傳染我女) ,自此同佢反咗面,當然其他家長唔知,我都無可能在班group中玩踢爆,唯有避開佢

水晶宮

我都好希望,有d人叫其他人體諒雙職家長嘅同時,都要體諒我哋同樣都係雙職家長,無長老,慳埋請工人唔係要做少奶奶,係以防不時之需,但就要其他家長suffer你哋嘅選擇,另外,我女幼園都係全日支援雙職家長,由原本幫餵藥,到那年引致傳染病大爆發,校方臨時改為不餵藥,出指引希望有病徵的學童不要返學,都要體諒吓校方。

男爵府

capricornbb 發表於 18-2-8 00:50
你講得啱,當時我女N班,我都烚下烚下,個女同佢女同枱因此熟咗,佢同我講時我都O咀,但佢竟然對付我女(叫 ...

好賤呀,佢仲要講出黎 佢真係唔覺得有問題果下大獲

男爵府

capricornbb 發表於 18-2-8 00:56
我都好希望,有d人叫其他人體諒雙職家長嘅同時,都要體諒我哋同樣都係雙職家長,無長老,慳埋請工人唔係要 ...

係,明白雙職都好辛苦,有時小病真係唯有戴個口罩就要小朋友番學,但當有人出埋聲時,就唔好呱呱嘈話人地唔體諒,可能小朋友明明發緊燒,又或者小朋友都唔肯戴口罩,又或者小朋友跟本已經病到好攰,真係好難“體諒”佢番學傳播病菌

水晶宮

天真B 發表於 18-2-8 01:03

係,明白雙職都好辛苦,有時小病真係唯有戴個口罩就要小朋友番 ...
就係太多小朋友唔肯戴/中途除,全日/長全日幼園,要一齊食飯瞓午覺,真係好易交叉感染,有一排,我直頭幫個女請假避險,或叫佢戴口罩避菌呀!

首頁

尾頁

跳至