論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

janicetsang 發表於 18-2-15 15:13
我今日仲發現個工人明明未飲完咖啡,收埋佢,等我再買多D比佢。我個工人勁鍾意咖啡,之前我見特價就買定十 ...

我一開始就講明 咖啡係禮物,佢工作表現良好我先會買比佢。

就算佢飲晒,我都唔會即刻買比佢的。

男爵府

Pepero 發表於 18-2-15 15:37

老實說,佢日日都忘記呢様果樣,又日日聽錯野,等佢表現好先給佢,咪即係唔使比。佢咖啡比生命更緊要,都費時煩啦

侯爵府

janicetsang 發表於 18-2-15 15:13
我今日仲發現個工人明明未飲完咖啡,收埋佢,等我再買多D比佢。我個工人勁鍾意咖啡,之前我見特價就買定十 ...

可能儲埋拎出去賣。
你有冇拆穿佢大話?

侯爵府

Day 1 已經講明我家無人飲咖啡,有茶包,如要咖啡佢自己去買。

大宅

我果個初時試過飲哂咖啡唔出聲 (或嫌我買俾佢果啲難飲特登唔出聲),自己用買餸錢去每日買咖啡。我對單發現鏟到佢上天花版!

我都係同佢講咖啡係 bonus, 唔係 must! 你做得好我會請你飲,做得唔好就無。同埋我只會提供一日一包,唔夠嘅你自己負責。有時佢同我講無哂咖啡,但我唔經過/見唔到平,都唔會即刻買俾佢,斷佢幾日糧,唔想佢覺得老奉!

MABOMA    發表於 18-2-16 08:19

男爵府

princesscupcake 發表於 18-2-15 16:39
可能儲埋拎出去賣。
你有冇拆穿佢大話?
咁又唔係,因為佢日日飲幾杯。我無拆穿佢,都就來完約,仲拆穿佢都無意思。況且,佢一定係話自己買的。

男爵府

MichEAL82 發表於 18-2-15 17:13
我果個初時試過飲哂咖啡唔出聲 (或嫌我買俾佢果啲難飲特登唔出聲),自己用買餸錢去每日買咖啡 ...
我果個以前都試我底線,買餅乾,買咖啡,買雞湯淥菜佢自己食。後尾話佢,減少左,但是打斧頭,咁就無得捉佢,無計。

大宅

2018復活節勳章

princesscupcake 發表於 18-2-15 11:39
我見工人煮餸落啲油多到真係嚇死你呀,全部好似炸咁多,我已經講好多次落咁多油係吾健康㗎,如果啲油要佢 ...

我工人又係咁,叫佢用易潔鑊煎魚,佢都係攞條魚去炸,我仲要有妊娠糖尿要少油少糖 ,佢試過响唔使煎同炸嘅情況下1日用2隻手指咁粗既油,同佢講永遠唔会聽,營養師都叫我買外賣算。。。

大宅

回覆樓主

問問大家有冇叫工人日日清潔廁所?我bb 未出世驚佢冇野做,schedule 左day day 清潔廁所,一星期大清洗埋牆同玻璃門,(客廁加套廁),但d 清潔劑用得好快,唔洗一個月清一枝936ml 高樂氏,如果改兩日洗一次好d 定 叫佢唔好用甘多清潔劑 改用藍威寶加水開稀倒落噴壺?

大宅

littlefire 發表於 18-2-24 13:51
問問大家有冇叫工人日日清潔廁所?我bb 未出世驚佢冇野做,schedule 左day day 清潔廁所,一星期大清洗埋牆 ...

我果個都係
半個月用左半支滴露

叫佢用漂白水稀釋
點都唔肯..唔知點解

Btw
我唔會提供咖啡俾佢
佢一日要飲3杯
但大家會俾佢係工作時間落街買自己野嗎?
無經驗唔知俾唔俾好

大宅

leaf_jac 發表於 18-2-24 15:02
我果個都係
半個月用左半支滴露

我冇用滴露好耐,太貴,改用左高樂氏 pine-sol $ 3x 1L,同只會洗衫加少少
如果日日用好多,我唸用大枝藍威寶1:1 加水落去原本個噴樽都唔過份,又唔洗甘濃,500ml 噴裝都要$21.9 唔平,佢可以一星期一枝

大宅

我果個都係
半個月用左半支滴露

我暫時冇比鎖匙佢,亦冇比佢出街,係上星期佢話要落街買m 巾,出左去30mins, 平時食果d 方包,面食,腸,餃子都係我買番黎,價格牌子我控制
拎外睇到哩到僱主suggest 去759 買咖啡,雖然唔知乜牌,66折後$14.2 24 包,抵
不過我一開始買 nescafe maxwell, 759佢一定覺得會難飲,一包一定唔夠一個月,所以叫佢飲晒自己買

大宅

回覆樓主

屋企有 BB 唔想用咁多化學劑,而且日日清潔唔會烏糟得去邊,所以我叫姐姐逢一、四先用清潔劑,其他日子用清水。

廳果啲更加少,一星期先用一次清潔齊
劑,但日日都要用清水抹同拖地。

另外啲清潔劑係稀釋咗換第2個樽裝俾佢。咁樣安排我屋企啲清潔劑一樽用到最少一季㗎

大宅

我果個都係
半個月用左半支滴露

唔會俾,俾咗好難收返緊,佢會越去越多次,越去越長時間。私人嘢請佢係自己放假時買,咖啡請佢自己買定咖啡粉 (如你唔提供)

大宅

MichEAL82 發表於 18-2-24 17:21
屋企有 BB 唔想用咁多化學劑,而且日日清潔唔會烏糟得去邊,所以我叫姐姐逢一、四先用清潔劑,其他日子用清 ...

好方法wo
跟!!

大宅

MichEAL82 發表於 18-2-24 17:21
屋企有 BB 唔想用咁多化學劑,而且日日清潔唔會烏糟得去邊,所以我叫姐姐逢一、四先用清潔劑,其他日子用清 ...

Good idea !!
多謝分享!

首頁

尾頁

跳至