婆媳關係

跳至

首頁
34567...12

尾頁

子爵府

回覆樓主:

公屋等嘅平均時間係4.7年
當中等市區會更加耐
先計下呢5年你租金開支係幾多 儲到幾多
然後去諗下值唔值得咁辛苦又儲唔到多錢嘅情況去達成自己所期望嘅野

我明白你可能對區同學校有要求
咁有冇諗過住d平d但又接近你要求嘅區
香港已經好細 交通都好方便
都唔會坐好耐車
但你儲到嘅錢將來BB大左對你幫助可以大好多

公爵府

回覆樓主:

又要馬兒好,又要馬兒不吃草
恭賀新禧,迎春接福!

禁止訪問

回覆樓主

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

CoCo8820 發表於 18-3-3 07:34
你講到其他區全部壞學校甘

最憎人又話呢到什個到又㸃,事實係住邊到都有好人壞人,我覺得樓主幼稚到不得了,思想完全唔成熟。

子爵府

jojojojom 發表於 18-3-3 08:02
最憎人又話呢到什個到又㸃,事實係住邊到都有好人壞人,我覺得樓主幼稚到不得了,思想完全唔成熟。
...

兩公婆都未夠25歲,讀完書冇耐就結婚生B,有幾成熟吖。佢淨係諗住入港島區學校個小朋友就唔會學壞。佢冇
諗過背後家長犧牲幾多!大把媽咪要辭咗份工去湊小朋友架!包括我。

大宅

回覆樓主

講到自己好有計劃咁,要讀港島學校、要衝事業、又排公屋咁,其實最無計劃係無計劃好就生仔!

住屋、邊個湊、工作同湊仔時間點分配唔係應該懷孕前就要計劃好咩?無足夠經濟能力,又無計劃好就生,咁就有嘢要犧牲㗎啦!

你自己都經歷過,又話知道小朋友最想係跟爸爸媽媽住,咁你仲要佢跟爺爺嫲嫲?

港島學校嘅小朋友一般都中產或以上,第時你小朋友返學校同其他小朋友講起,話自己屋企得180呎,而人哋屋企係800呎,你覺得佢好受咩?無咁大個頭唔好戴咁大頂帽!無足夠經濟能力就係無,接受現實,九龍/新界都有好多好學校!小朋友一定係跟父母住最好!

琥珀宮

anna_ls 發表於 18-2-26 20:01
佢都好想一齊住,但佢唔想小朋友係咁細既環境驚佢唔開心,我會計好條數,真係夠錢先一齊住,依家睇緊特快 ...

間屋咁細,你又要返工又無工人,小朋友跟你住會好?

不如搬近d 99,小朋友仍在99家住,你地每日放工都去99家食飯教小朋友,平日等小朋友瞓咗你先走,星期五晚就跟你地回家住兩天,咁對小朋友來説,同跟你住分別不大,但平日有工人及老人家照顧,生活環境好d!

大宅

望月童 發表於 18-2-27 19:19
佢根本都唔知自己想點

問一個未返幼稚園的小朋友對住有乜要求?

係啦,樓主成日話bb會因為地方細住得唔開心,會否誇張了!
bb又唔係公主,父母的賺錢能力有幾多,咪住幾大嘅屋囉,bb都要認命

大宅

anna_ls 發表於 18-2-26 00:43
其實大概係想問地方太細定父母唔係身邊比較少影響,讀邊區係決定咗架啦

其實港島區都有唔好既學校,我想 ...

你租屋budget 幾多啊?
慢慢搵可能唔洗住150呎房呢。

我贊成你搬去東區住6299附近
日頭叫姐姐接佢去6299度,放工湊回家。
姐姐住6299度
咁環境 父母都有齊

大宅

anna_ls 發表於 18-2-26 13:44
我其實係想知地方細影響幾大,如果話小朋友真係住得好唔開心既,唯有係自己唔開心過去教佢都要
...

地方細冇所謂,小朋友睇嘅唔係環境,係安全感。
返左幼稚園之後已有足夠活動空間和simulation,所以環境不是考慮因素,除非你要佢住啲品流複雜嘅地方。

男爵府

anna_ls 發表於 18-2-26 13:17
其實佢咁細個都好難知佢入唔入到名校既,因為我唔會係怪獸家長死谷小朋友,入普通學校ok架啦
...

入普通學校OK咁點解新界唔得
你以為得港島學校校風好?

男爵府

馬爾太 發表於 18-3-3 08:12

兩公婆都未夠25歲,讀完書冇耐就結婚生B,有幾成熟吖。佢淨係 ...

我真係覺得以為淨係港島有好學校荒謬到極

別墅

回覆樓主:

多謝部分jm既鼓勵同意見,我最後都是決定同小朋友係港島住,但係我有幾點想講。

揀港島,除咗因為校網好,仲係因為爺嫲住得近。而港島多名校過其他區唔係你地班人係度駁就可以改變到,我唔係話共他區無,DGS都係油尖,揀港島區既學校,只係我個人喜好同朋友作為老師既建議。

上面有個好天真既人話,我諗住揀間好學校就交俾學校教,我想講,教從來都係父母責任,養不教父之過,如果我係諗住唔教扔俾學校既就唔使一齊住啦佢係爺嫲屋企住咪得囉。仲有,環境除咗係指家(父母)同學校,個區既質素(人均收入同教育程度反映到)都係。有得揀,想要個成日撞人又唔道歉既小朋友定會叫早晨既小朋友做鄰居?(講多次,係我自己小朋友一定會教,依家係講環境),而且新界區愈來愈多大陸人係不爭既事實,你地要玻璃心係度爭論邊區好係無意義,認真少少就俾啲數據嚟睇下。

仲有最後一點,成熟其實同年齡無關,相比起有返咁上下年紀既媽媽係呢度爭論邊區最好,年紀比較小既我認為,現實啲努力搵錢俾bb最好既環境應該係最成熟既表現。

別墅

bbbbb001 發表於 18-3-6 12:16
入普通學校OK咁點解新界唔得
你以為得港島學校校風好?

其實樓主一早已經講左新界學校雜
亦都講左句 : 近朱者赤 近墨者黑
睇黎我地係新界住700尺既都比唔起係港島住180尺

首頁
34567...12

尾頁

跳至