自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

木土土 發表於 18-4-1 11:22
有錢買三房,原因都唔會係為咗兩個女唔夾!

做事有因由,何為「本末倒置」,你唔明我講乜就算啦!

係妳唔明樓主問咩,樓主代友問有兩間房,無套廁一間大(長方)一間細(正方),樓主朋友想大房比女,細房自住,但朋友老公要求想住大房,問下意見。

基本上房屋大房定為主房(未計風水),細房定為次臥,大多數人覺得主臥要比屋主住,但睇等出樓主朋友係想兩個囡住大房,禁如果係禁點解唔將大房間細,禁次就變主。(當然樓主無講到間房實尺幾多)或者你覺得兩個女住埋一齊無咩野,但現實中幾多最後要分房,分房唔係縱容,係當有實際需要就要做(我朋友中就有姊妹好親,同房訓上下床)。

只不過唔明妳點解講講吓講左去教女等問題。

同埋真心想講,比得足唔代表細路會變得嬌縱,比得少又唔代表佢會學壞,教細路係要比到正確價值觀,如果明知錯唔出聲(唔教),真正嘅溺愛先會害佢。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主

大房一定係父母住

珊瑚宮

2024年龍年勳章

maisy-lee 發表於 18-3-31 21:09
我傳統d,長幼有序,父母應住大房

我都係

同埋聽過風水上小朋友房唔可以大過父母房

琥珀宮

shita0107 發表於 18-4-1 12:22
係妳唔明樓主問咩,樓主代友問有兩間房,無套廁一間大(長方)一間細(正方),樓主朋友想大房比女,細房 ...

「比得足」,父母比子女,何謂「足」?係睇父母能力!若無餘錢,提供到基本生活教育,已可以係足!

我只係「回應」(我接受人人意見睇法唔同)你(不是樓主)話無錢住三房,提意要父母讓出大房,將大房間間兩房比兩個女(原因仲要係兩姊妹可能唔夾而「想」分房),我認為咁係無必要,係消極地去處理兩女兒不能好好同姊妹共處一室!兩姊妹share 細房在呢位父母能力上,已經係係「比得足」,完全合理既安排!

大宅

回覆樓主

我是傳統人,大房或者主人房一定比父母或屋主住!

大宅

木土土 發表於 18-4-1 12:34

「比得足」,父母比子女,何謂「足」?係睇父母能力!若無餘 ...

但係我一開始都唔係回妳問題,係妳追住我要交流教細路。

我一開始回了句「兩個細路大左想要私人空間,點都再分房」,基本上係有機會發生的事,妳就開始追住⋯⋯

第1:唔係我叫樓主朋友讓大房,係樓主朋友自己想,朋友老公覺得主人就要住主人房。
第2:細路大左要分房,係買樓的人心中,應該都幾常考慮到。間屋尺寸係禁,但可以叫師傅執。
第3:妳話兩姊妹共處一房,因為唔夾一分房就係消極表現,禁點解要買2房,一家4口日對夜對先唔消極?係人都想有私人時間(空間),我唔知妳有冇小朋友,如果有妳會唔會真係要小朋友同妳一房,証明妳好積極?或者講明除左訓唔準入房,如果唔係就係唔夾?

唔理點,希望妳都有個愉快假期

琥珀宮

shita0107 發表於 18-4-1 13:01
但係我一開始都唔係回妳問題,係妳追住我要交流教細路。

我一開始回了句「兩個細路大左想要私人空間,點 ...

我係就「點都再分房」,去表達自己唔認同呢個說法的意見!

話大家假期愉快

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

gwash 發表於 18-3-31 22:34
係喎,朋友和我都無考慮過溫書問題
電腦一定要set係廳,最好望唔到電視機(專心做網上功課)父母要望到小朋友上緊咩網。
好處係父母知道仔女係打機定做功課/唔會愉愉地係房上網/有節制上網。

男爵府

回覆樓主:

小朋友一定住細房。

一來唔想佢地嘆慣
二來男主人的意願好緊要
三來女主人無意願的話,點解唔順男主人呢?

女主人的媽媽有意見,但住的始終不是佢,到時住落有咩不快的話,“上身”嘅都唔係佢,所以一定係以男主人諗法行先。

大宅

回覆樓主

係我同妹仲細既時候,我地都係瞓大房,原因都係可以放書枱

男爵府

回覆樓主:

話明主人房,一定係一家之主住,點會比細路住,反客為主? 風水信不信由你,但細路住主人房會難教仲會比面色父母睇。

子爵府

maisy-lee 發表於 18-3-31 21:09
我傳統d,長幼有序,父母應住大房

認同
我有個朋友婚前奶奶應承比間大房佢同老公住佢先肯結婚搬入去,但之後奶奶就冇左件事,朋友就呻被騙,但比我就唔夠膽住,除非掉轉我叫奶奶黎住,邊個主人就住大房

侯爵府

2024年龍年勳章

mongng 發表於 18-3-31 21:04
有一次唔知邊個風水師話,一家之主要住主人房,如比小朋友住,會好難教。
...

有聽過, 我都覺得係甘

珍珠宮

2024年龍年勳章

fifiyi 發表於 18-3-31 21:57
大人應該大房, 兩個女細房...書枱可以係廳

agree,書枱、衣櫃都可以放廳

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主

將間大房變2間細房

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我有朋友俾咗較大嘅房俾仔用,結果個仔乜都要話事,惡過父母。

信不信由你

水晶宮

回覆樓主

計唔計風水?
有人認為大房一定係「主人」住,如果唔信就冇問題
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

gwash 發表於 18-3-31 20:49
背景:2大人、5歲和10歲小童(都是女仔)
房間:長方形(大房)、正方形(細房)
兩個都無厠所,座向,風景 ...

買另一間二間房一樣大就可以拉

男爵府

回覆樓主

仔女一定訓細房

最好細到只可以放床。書枱電腦我一定放㕔。十歲開始大,上網做咩係廳做,screen向外。書枱共用仲好。

我屋企5房,我都比我小朋友share 一間房,唔係睇要放幾多野,而係從小要佢地學share學珍惜。

仲有一個問題,如果大房一開始比咗小朋友,幾年後唔夠用咁父母咪要訓廳?一開咗個頭無得返轉頭。先用細房萬一第時真係一定要轉到時先同佢地調啦。

伯爵府

回覆樓主:

..

首頁

尾頁

跳至