自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

大宅

回覆樓主

D人成日話佢地去玩。玩都會累

珍珠宮

火車媽媽 發表於 18-4-22 15:54
有必要4歲上咁多興趣班?我返完工再叫我不停返興趣班,我都癲啦
你咁樣講,佢地會駁你咀話,細路3點放學你6點放工,果3個小時已經可以上到幾多個興趣班

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

Angel_Rose 發表於 18-4-22 16:01
你咁樣講,佢地會駁你咀話,細路3點放學你6點放工,果3個小時已經可以上到幾多個興趣班 ...

你講得啱

水晶宮

回覆樓主

其實應該佢父母都要睇精神科!想迫死d小朋友嗎

水晶宮

回覆樓主

我有啲同學家長雙職,係報好多興趣班俾小朋友,大前題都係要返工,唔想小朋友留喺屋企對住個工人,有啲唔志在佢學到多少、有啲就好有其望

公爵府

monkeydiary 發表於 18-4-22 11:22
我身邊都有一個,已經返2間幼稚園,仲要上林林總總的課外活動,我只係聽,都覺得個小朋友好辛苦,但個阿媽 ...

我都有個親戚又係咁,星期一至五除返學外,一定有一樣課外活動星期六日就更加係由早到晚排住落,小朋友學校放長假時就會報假期班上,係要上足星期一至五全日個種,即係個小朋友全年都冇咩放過假 佢解釋話因為小朋友唔鐘意係屋企悶,唔悶得 一到大時大節要親戚一齊食飯時,就會俾說話我地其他人聽話要同興趣班請假

珍珠宮

王雨瑩 發表於 18-4-22 11:10
即係唔好話啲興趣班係玩呀遊戲形式就無所謂。
叫你日日放工去飯局,星期六日再去多五六個聚會,就算唔係正 ...

吾似反興趣班,好似反工甘,見好多人細個就受催谷,大個反而一事無成,反而大個d先去專注一樣興趣,重會持久

男爵府

Bk大把呢d家長
睇下EK就知,分享緊係威,攪到要睇精神科唔通講出黎咩,小朋友叻要「家長努力」「背後發功」,聽到都恐怖...

男爵府

回覆樓主

D父母真係顛!簡直虐待
佢哋有冇搞清楚,個d 所為興趣班係咪自己仔女嘅興趣?唔好夾硬屈佢地中意。
Touch wood第日小朋友有精神問題都係父母做成!

寶石宮

回覆樓主:

水晶宮

回覆樓主

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主

呢度大把呢d人
乜課程都報

伯爵府

Poo得好勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆樓主:

好多唔係阿媽帶去興趣班,係驚啲長輩或工人帶壞小朋友,就安排工人或長輩放學帶佢呢度上堂,果度上堂,我聽過2個阿婆等孫放興趣班講嘅,上到只夠時間返屋企沖涼就要食飯,睇電視都無時間
想認識多啲屯門友

琥珀宮

回覆樓主:

依d係家長滿足自己的慾望

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

monkeydiary 發表於 18-4-22 11:22
我身邊都有一個,已經返2間幼稚園,仲要上林林總總的課外活動,我只係聽,都覺得個小朋友好辛苦,但個阿媽 ...

兩間幼稚園已經唔係新鮮事!近都仲可以算!我見過..... 上午班喺將軍澳,下午班喺筲箕灣.... 個午餐要喺巴士上禽禽青塞晒落肚!好陰公!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

monkeydiary 發表於 18-4-22 11:23
迫到個小朋友人都癲

小朋友唔癲湊佢返果個都癲啦!

珍珠宮

李露眉 發表於 18-4-22 11:38
仲有三歲就話要興趣班,其實好多班需要六歲以上,而家家長太和急進

3歲?!已經遲啦!我識嘅人當中,6個月已緊上緊 pg 同埋英文班喇!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

現在的小朋友是否快樂學習全取決於父母。

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-4-22 11:53
10樣記得有鋼琴,芭蕾舞,社交舞,跆拳道,公民數,珠心算,英語會話,畫畫,小提琴同好似係游水,其實都 ...

我幫我個 K1 女報2個學校嘅興趣班,一個創意音樂律動;一個英文興趣班,兩個都係放學後,可以午睡個幾鐘先返學校上,我都覺得自己好怪獸,老公話我超級怪獸!

珍珠宮

衛英姿 發表於 18-4-22 11:39
應該捉埋父母睇精神科

你岩。我朋友做臨床心理學家,佢話呢兩年 d 小學 case 多到佢做唔切,而佢亦好怕接。小學生細個好受父母影響,佢講到口水乾,轉頭父母繼續癲捽個細路。屣氣

首頁
34567...14

尾頁

跳至