自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主

樓主太好人了,你同事將件事變得理所當然。
佢見你唔出聲就由你洗,可能佢覺得你好樂意加冇所謂,但你一路洗會一路心有不甘,難為了自己。
你應該講笑下次到你洗喇...如你唔想講的話..你試下帶個杯麵食,用匙更同筷子,食完比你個同事洗下,睇下佢咩反應。

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

kittytempo 發表於 18-9-19 12:16
樓主, 吾洗吾開心.
我中伏時我朋友安慰我, 我覺得都啱既.我地出發點係好意, 係好事黎, 只不過對象吾啱.
對 ...

珍珠宮

yiqiyihui 發表於 18-9-18 11:02
我曾經睇過個故事,內容大概係A每日都送個雞蛋俾B,B已習以為常,到A有一日有困難而停止咁做嘅時,就俾B覺 ...

梳得對! 一次都唔敢呀, 有d 人係踩住上, 有水魚劏儘, 當然百發百中, 呢d人係撈唔掂蠢材

但世間蠢材可其多,鬧佢惡過你添, 唔想計較, 都要好計較

珍珠宮

回覆樓主:

對人好只係自己自願,冇人迫你,好似我咁,對個屋企付出幾多都得唔到身邊人既讚賞,得到既只有侮辱同惡言,所以我心淡,我選擇我唔再為佢做d咩,我選擇我唔再愛佢,你都可以有得揀,只要自己開心就得

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

從來都係,付出幾多唔等於收獲有幾多

子爵府

chloey888 發表於 18-9-18 10:47
試過好多次,諗住對人好啲,人哋會對番你好啲,點知事實唔係咁。仲有啲人,你就咗佢,佢就愈踩愈過。
例子 ...

當然係啦

男爵府

2018復活節勳章

咁雙向的,太老馮嘅人我會直接出聲。

男爵府

回覆樓主:

雖然無諗著對人好人地一定會對返你好 但見你朋友咁對你又真係幾過份 算啦 由得佢地 不過這種所謂朋友 離遠些吧 唔期望就唔會失望

男爵府

BREADWING 發表於 18-9-19 15:21
對人好只係自己自願,冇人迫你,好似我咁,對個屋企付出幾多都得唔到身邊人既讚賞,得到既只有侮辱同惡言, ...

有時都會心淡 以後唔會再出心出命為家人

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chloey888 發表於 18-9-18 11:05
係啦,可能自己有期望,我以為你對人好,人哋先會對你好,所以諗住自己對人好咗先。

對住不同人用不同態度

子爵府

あやや 發表於 18-9-18 11:05
我都係,我就對方 對方就覺得我好蝦,得寸進尺!
一齊食早餐我就對方四日,就返我一次都話我。
所以我小左 ...

小左朋友反而開心咗
呢句真

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

好多嘢唔係相對。
你對人好,人哋未必對返你好
可用在工作、感情、親情、朋友……身上
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

icyblueblue 發表於 18-9-19 15:56
雖然無諗著對人好人地一定會對返你好 但見你朋友咁對你又真係幾過份 算啦 由得佢地 不過這種所謂朋友 離遠 ...

其實真係會心淡,好人做多了人哋當你儍仔

伯爵府

回覆樓主:

我都覺呀!

雖然我從來對人好都唔會望回饋,自己開心就得啦,但係遇到呢種老奉的人真係會認為自己好蠢,會怪自己唔帶眼識人。

首頁

尾頁

跳至