自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

水晶宮

gec 發表於 19-4-2 01:38
真心覺得弟婦好無辜
老爺奶奶偏心細佬 可以怪邊個?

應該係嬲兩老

水晶宮

1.我做人父母,仔女都有,將來一係二個都幫,一係二個都不幫。(人生大事方面)我成日都提自己:要公平。

2.你老爺奶奶偏心加沒重視承諾,弟婦得勢寸寸貢,凡此種種,已成事實,不要再回望啦!

3.你而家可以做是二樣野:一、長老生日或重大節日(一年頂盡得幾次),點都出席。出席了當人地透明算。再人地撩說話時,自己米說些綿裡藏針的野。。二,自己同老公爭氣,點都想方法八按上車。

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:22
回覆 vlnz 的帖子

佢地個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得我同我老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地 ...

睇返件事,唔係應該嬲6299唔守承諾咩?關弟婦咩事?定仲發生過其他事?

伯爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:32
回覆 Forgetmenot999 的帖子

針唔拮到肉唔知痛,當你已經準備簽臨時買賣合約,然後細佬同弟婦態度好老馮咁 ...

由細到大父母都教一家人唔好為錢嘈。

珍珠宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:03
回覆 yokulami 的帖子

我都想當佢透明,但我奶奶成日都想成家人開開心心,食飯時硬係要迫我地同對方講野, ...

62生日都唔去又唔好。但我好明白樓主心情,唔想見嘅人但被迫喺某場合見面係十分無奈。唯有希望樓主老公肯坦白同99講唔好迫你地溝通,張張就就食完餐飯就算。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

水晶宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:06
回覆 monchhichijoyce 的帖子

因為一啲買樓俾首期既事,最後佢地買左樓,我同老公而家有埋小朋友,都淨係 ...

老爺大細超??

水晶宮

Astra00 發表於 19-4-2 07:12
1.我做人父母,仔女都有,將來一係二個都幫,一係二個都不幫。(人生大事方面)我成日都提自己:要公平。

...

第一點真係好重要,父母覺得無野,但其他仔女唔係咁諗

禁止訪問

回覆樓主:

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

原來又係錢作怪

水晶宮

針唔拮到肉唔知痛,當你已經準備簽臨時買賣合約,然後細佬同弟婦態度好老馮咁 ...

好慘。不過都要怪你老公唔夠強硬

男爵府

回覆樓主:

都明樓主啖氣係落唔到。眼見佢地上左樓。仲要我扮大方。真係好難做到。不過又甘
無謂傷和氣同老公。咪出席下。但唔會應酬式講野。

大宅

千千萬萬 發表於 19-4-2 06:02
樓主,記住唔好比家用喇,分分鐘兩個老嘅儲埋幫個細嘅供樓,逢年過節係咁意比少少佢地飲餐茶算數,話比佢哋 ...

同意。做父母,點偏心都好,都要一碗水差不多持平,不能偏愛一遍。太偏心反而令到兄弟姊妹間離心,家不寧日。

大宅

KILW 發表於 19-4-2 02:10
錢係6299嘅,佢一日未比你,佢都可以收返,佢因咩原因比邊個你控制唔到,你嬲嘅原因之一係舊肥豬肉去到咀邊 ...

Totally agree. 你都識講你其實次次都出席,但每次出席之前又要鬧交。 其實你C6 明知你係受委屈嫁,但係你又要發脾氣,扣返你分,佢夾係中間又難做人。
個啲6299 弟婦係外人、 係C6 你 同自己啲仔女先係一家人。
為左佢地而同C6 感情差,又贏唔到場交,又輸左c6 個心 為咩?

我明白, 我係你就一定會記仇。不如你諗下方法點令C6 疏遠佢地好過啦,慢慢黎,唔洗急。
下次發脾氣記得忍~

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

hp_momusu 發表於 19-4-2 02:08
多謝大家聽我呻!我都明要俾面老人家,所以咁多年黎我次次都話唔出席,但我每一次都有出席架😅只不 ...

你好叻,你都識講你們揾$能力好d。
去食飯,冇乜事就開心食餐飯,有人迫你講嘢你就串d。
唔開心唔知講乜可以上嚟呻上嚟問。加油。

大宅

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:18
回覆 木土土 的帖子

我早幾年都會出席,因為我都明老爺奶奶係要俾面去,但真係次次都俾我奶奶迫住做好人, ...

其實你唔想講冇人逼到你
直接答弟婦自己識啦。再唔係就答我都唔記得咁多。

男爵府

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:22
回覆 vlnz 的帖子

佢地個原因係話細佬同弟婦無能力,覺得我同我老公儲多幾年錢就會買到,所以最後借俾佢地 ...

擺明大細超啦。
做人,5好難为自己

水晶宮

hp_momusu 發表於 19-4-2 01:44
弟婦喺依件事態度係好差,覺得老爺奶奶只需要幫佢地,唔應該幫我地。你地只睇文字上就覺得我小器唔知嬲乜, ...

算啦!你呢個case我有朋友一樣,係大佬冇本事,細佬想買樓,兩老同細佬講冇錢,轉個頭幾個月,full paid 層樓大佬,而家不只兄弟不和,兩女都不和

大宅

如果樓市跌,說輪到你弟婦嬲架啦,唔好只睇結果

男爵府

真算嬲都要出席食飯,咁老爺都要比面。最多扮病戴口罩坐埋一邊。

珍珠宮

回覆樓主:

以為弟婦借錢唔還

首頁
34567...15

尾頁

跳至