自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

emt1314 發表於 19-4-9 21:19
GM = General Manager 總經理
咁點解唔比間房佢? 人人平等, 公平囉!

嗯 就是希望打破隔膜
但都要睇性格,玩得就冇所謂,太有階級觀念嘅就會比同事好多壓力

珍珠宮

回覆樓主:

睇完之後我自覺好幸運,唔係做呢d公司。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mizuho 發表於 19-4-9 21:27
有,現在外資非常喜歡這樣安排,大家有固定工位固定locker,但編排上搞到2個admin煩鬼死。
開始用locker就 ...

嘿!我地就黎搬,玩sustainably ,有canteen但唔可以煮(公司四圍環境麻麻)
無垃圾桶因為想減少垃圾(未搬,同事已經話無人倒垃圾都要自備垃圾桶)

之前第一衝擊係舊公司行先,個白癡admin阿頭正一一言堂,話無需要,我話我睇HR recruitment ,點可能open office(頂!)係咪要我攤晒公司同事p file,坐喺其他人隔離做野

一日就發春秋大夢,第二時點擺花點擺畫,我xy佢z,當自己屋企咩!文件回收袋(專業碎紙)唔要,核突;筆筒,唔駛,clean desk,對住呢d admin真係想殺人

公爵府

回覆樓主:

有d公司係咁。的確令人唔舒服

公爵府

可愛教主2 發表於 19-4-9 11:34
有朋友响間做飲食公司做,話公司無耐會搬去新辦公室,可惜:

1. 全部人包括老闆, 都冇房坐.

我公司就係咁,但我放工唔會清枱面D野,玩咩,收黎收去!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

me too,, 我公司都係open office, 但可以唔洗執清張檯

公爵府

Charlotte_mom 發表於 19-4-9 21:41
嘿!我地就黎搬,玩sustainably ,有canteen但唔可以煮(公司四圍環境麻麻)
無垃圾桶因為想減少垃圾(未 ...

公司完成唔提供垃圾桶,只有一個放係好遠嘅垃圾桶共用!

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 19-4-9 21:41

算吧啦。我地當時嘈到拆天,搬埋某大行廢垃圾桶的失敗惡果出黎,結果咪又係一樣。因為,重點係,最高決策果幾位根本唔會知道實際情況係點,佢地咪一樣有大間房,大書櫃,大衣櫃,大sofa,
,大meeting table,大電視,垃圾桶兩個以上用。我還算有個自己地方有個垃圾桶用下,大廳成條村得一個垃圾桶,遇有人傷風包雲吞戥佢地難受。

水晶宮

回覆樓主:

1-3 都試過
家下都無partition, 但人睇我時我睇人 初初我都只上網搵工作相關資料, 之後我見到附近嘅人都有上網私用, 咁我間唔中都上網online banking理財 , 不過要小心d驚俾人睇到

珍珠宮

育兒性格勳章 睛靈勳章

可愛教主2 發表於 19-4-9 11:34
有朋友响間做飲食公司做,話公司無耐會搬去新辦公室,可惜:

1. 全部人包括老闆, 都冇房坐.

因為 partition 段塊計錢,仲要螺絲等配件,所以 cut 得就 cut。我以前美國公司,搬去新office連 senior manager 都無 partition,得部門 director 或以上才有房。枱可放私人嘢,放工唔使執枱,但太 open 成日唔見文具。sales 無固定位添,唔使出街見客就霸游擊位,手快有好位(私隱度好少少),手慢得近影印機,pantry位。

珍珠宮

emt1314 發表於 19-4-9 21:19
GM = General Manager 總經理
咁點解唔比間房佢? 人人平等, 公平囉!

我知GM全名。但唔知在外面,係咪等於一人之下萬人之上的位置?

珍珠宮

真的是差不多的情節,我們那個還是個英國婆,連local market有什麼vendor都唔知
我都好反對HRBP同Recruiter連個房都冇,啲resume只好放檯上,要講offer時就book個phone room。仲有公司個legal都冇房,啲contract就做一份收一份,真暈低
成日就話點樣deco啲common wall,真係輕重都唔識分,又再吐血

珍珠宮

mizuho 發表於 19-4-9 21:57
真的是差不多的情節,我們那個還是個英國婆,連local market有什麼vendor都唔知
我都好反對HRBP同Recruite ...

我地都係咁。如果坐大廳的人必須講「秘密電話」或做「秘密文件」,book工作房做喎。果幾間房,同個電話亭差不多大,轉身都難,無人用。同事話公事啫,咪落coffee shop坐得舒舒服服大聲講囉。物極必反!

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

白毛毛 發表於 19-4-9 21:53
我知GM全名。但唔知在外面,係咪等於一人之下萬人之上的位置?
如果係中小型公司, 應該係所有人之上的位置.
如果是國際大公司, 在香港區GM係最大.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

侯爵府

耕田妺 發表於 19-4-9 21:35
睇完之後我自覺好幸運,唔係做呢d公司。

x2

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公司要求冇辦法,只好接受

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

白毛毛 發表於 19-4-9 21:51
算吧啦。我地當時嘈到拆天,搬埋某大行廢垃圾桶的失敗惡果出黎,結果咪又係一樣。因為,重點係,最高決策 ...

講起呢d就嬲
講咩q sustainability ,講就好聽
咁我夠老實講,走廊d爛鬼電視就咪裝啦!內部樓層、出入口隔離,邊個會停低睇你d高層/CSR片段丫!咪浪費地球資源啦
認屎認屁攞彩就叻!

王國長老

mizuho 發表於 19-4-9 21:57
我都好反對HRBP同Recruite ...

完.全.一.模.一.樣
都係果句認屎認屁就叻!
同我講新office唔要咁多部printer,但事實已簽兩年死約vendor唔肯減,佢就去negotiate好高調好威咁話傾掂——佢傾掂嘅意思係月租不變,但還返一台大機俾vendor,你話係咪想殺人!(個死人樣仲好巴閉咁覺得係佢至傾得掂)
佢話唔要fax而家仲邊有人用fax,我地話喂high court /immigration 仲用緊(公司有d法律服務),佢問咩叫high court(打到呢度爆左句粗口)

子爵府

高密度集中營, 放便病菌傳播

珍珠宮

2024年龍年勳章

我仲以為home office, 先係最流行。

首頁
34567...8

尾頁

跳至