自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

男爵府

我連續上咗4個Mindfulness 課程,每個8-12星期,大多英文上(覺得英文對我較易吸收,我可用英文教材直接教阿仔),更每天做Mindfulness 練習(完全無宗教背景)學懂靜靜觀察、活在當下、不批判(他人及自己),自覺人平靜了許多,兩母子衝突也漸少。阿仔見到我進步,在我鼓勵下也每晚做Mindfulness meditation 後才睡,覺得睡眠質素改善。學懂了危急關頭用幾下深呼吸控制impulsive 剎那冲動,在校情緒行為也好了,要見school social counsellor/social worker 及private psychologist 的情況也大幅減少。

待續

伯爵府

BK Milk勳章

Activehealth 發表於 19-8-29 11:05
我連續上咗4個Mindfulness 課程,每個8-12星期,大多英文上(覺得英文對我較易吸收,我可用英文教材直接教 ...

我即刻上youtube search Mindfulness meditation。我沒時間出去上,會跟youtube試下,謝謝你。

大宅

回覆樓主:

我大仔都係ASD加專注力不足,所以我完全明白你 ,我果個又係經常蝦細佬,主要係因為其實ASD 既小朋友佢地係唔識同人相處,佢地亦欠缺同理心,有時可能佢地自己都控制唔到,我現在每天都家嘈屋閉,所以我完全明白有幾痛苦,SEN既小朋友家長其實都好大壓力 我自己曾經都比佢地搞到就崩潰,唯有希望佢大個d同埋治療後會有好轉,加油媽媽!

男爵府

媽媽, 你大仔你自閉加資優, 佢應該對情感都比較敏感。
其實佢已經對你反應左覺得你偏心細佬, 好明顯佢做甘多壞行為都係呢個原因。雖然你覺得冇偏心. 但呢個係佢的實在的感受, 你唔可以忽略佢的感受架。

我覺得你要多關心佢, 下次佢有壞行為時, 你試下唔好即刻上火責罵佢, 相反好關心問佢今日發生咩事, 係唔係唔開心...然後先同佢講呢個行為係錯的, 佢會入耳好多。

記住要用愛呀! 加油媽媽!

別墅

辛苦你啦照顧佢哋壓力好大

男爵府

當然母子間仍有小’問題‘,但學了Mindfulness 後,已可以先把情緒控制好後把事情攤開來傾,包括現在反送中事件,做到互諒互讓雙贏。

阿仔個private psychologist 講,近排社會事件,好多佢啲ASD細路,尤其高功能gifted 果班都受到極大困擾,搞到佢分身不下。聽完更慶幸自己找到合適方案自救。

阿仔同我每日都用Headspace App 做Mindfulness Meditation (只有英文),我有個Headspace Plus 14天免費link 可以同大家share,(比普通Headspace free trial 可以access 多好多functions), 我絕非賣廣告,若版主覺得不適合通知,我會立刻delete link, 不要刪post, 因為這post 可能會幫到唔少有需要家長,謝謝!

https://www.headspace.com/invite/UP1bpxz

水晶宮

yanfaifai 發表於 19-8-28 19:42
我仔係資優自閉仔
平日已經好多事
尾近日變本加厲

有冇吃藥

水晶宮

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:39
咁細佬乖就自然冇人鬧
佢出手打人 就畀人鬧
佢就覺得咁叫偏心

同市況一樣,誰大誰惡誰正確

大宅

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:39
咁細佬乖就自然冇人鬧
佢出手打人 就畀人鬧
佢就覺得咁叫偏心

我之前有個街坊,佢大仔係自閉,打從佢生細仔,臨盆一刻開始大仔就恨細佬,因為自從細佬出世,媽媽就冇再錫晒佢。佢甚至不停趕細佬走。

一直到廿幾歲都係咁。
而家大仔去左院舍住。

個媽媽話如果大仔入唔到宿舍,細佬就會送去外國讀書。

禁止訪問

伯爵府

BK Milk勳章

chrisdina 發表於 19-8-29 05:29
非常明白,我大仔又係咁上下,不過佢冇自閉,佢哋差5年,大果個更加覺得唔公平!
已經講左無限次冇可能11同 ...

好父母就係唔駛佢返學? 殺人放火逃學,父母都要支持?有時候我都好想同小朋友說家裡破產了,以後沒錢了,送他去大陸農村地方上學。讓他體驗下什麼是生在福中不知福

複式洋房

咁你要比佢知你對佢地係一視同仁,你再罵再成,只會令佢愈黎愈憎你同個細佬,成件事仲衰

珊瑚宮

yanfaifai 發表於 19-8-28 21:37
逼佢唔好打人
逼佢守規
逼佢返學

呢排哥哥係咪睇到啲新聞 令到心情有少少 波動 加油

伯爵府

BK Milk勳章

Activehealth 發表於 19-8-29 11:18
當然母子間仍有小’問題‘,但學了Mindfulness 後,已可以先把情緒控制好後把事情攤開來傾,包括現在反送中 ...

謝謝你!我收藏了。

公爵府

chriswongbaby 發表於 19-8-29 11:00
暴徒咪殺左佢囉, 反正死左都唔洗恨, right?

又係你呀,文宣?你文宣身份已暴露,有野名單,樓主唔好理佢

侯爵府

好媽媽勳章

小肥§澄 發表於 19-8-29 11:01
媽媽加油呀!日日咁真係好辛苦,但冇辦法,鬼叫佢係自己個仔啊!

出面有好多方法可以暫時舒緩下,長期都係 ...

我會試
謝謝
[img align=right][/img]

象牙宮

2024年龍年勳章

honeybibibibi 發表於 19-8-28 19:48
小心!推出馬路,㩒落水底,樣樣都死得人架啵

超得人驚……

水晶宮

yanfaifai 發表於 19-8-29 11:50
我會試
謝謝

可能要吃藥

男爵府

honeybibibibi 發表於 19-8-28 19:48
小心!推出馬路,㩒落水底,樣樣都死得人架啵

樓主真係要保護另外兩個小朋友喎。
細佬當然高危,但囡囡也要保護,因為唔知佢突然點諗。
在找到處理方式前,必須人釘人咁睇住哥哥。
必要時,真係要請多一個姐姐。

男爵府

appledai 發表於 19-8-29 11:33
謝謝你!我收藏了。

不用客氣!

若覺有用請廣傳。

首頁
34567...8

尾頁

跳至