夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

幾萬睇清一個人我覺得值呀

換我係個男仔就止蝕離場

PS.我又唔覺得佢媽有乜責任,二公婆連共同承擔責任都唔肯 咁既婚唔結都唔可惜,你充份表現出 夫妻本是同林鳥,大難臨頭各自飛

如果佢唔係上繳咁多錢比你 佢條結數可能無,都成年了結婚了 仲乜都問屋企

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

jm們根據樓主所講的都作出左重點,
如果樓主覺得自己仍然好委屈,
一係唔覺自己的思維有少少偏了,
一係你陳述事件仲有遺留的重要因素。

從來父母冇責任幫俾首期或將來湊孫的義務。你已經成家,本應有自己的家庭責任,

如果用$去計算,不會是通往幸福的生活。

以我自己個case為例分享,
當年買樓再換樓,我地不夠$,叫我媽借左40萬俾我,問奶奶借左10萬,呢筆$我地兩公婆之後都還番俾佢地。
我地2公婆自己儲錢裝修,奶奶幫手凑小朋友共2年,都有每個月俾返$佢。

父母的$不是必然要幫你地,
佢哋肯幫是我們的福氣但不是老馮!
最好要還返俾老人家,這個責任是2公婆一齊承擔的!

大宅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:23
佢啲錢比我,我倆一起儲來裝修!
比咗佢就小了錢裝修
他可以問家姐,呀媽但為何一定是我

吓,啲錢佢有份,點解當佢需要拎去周轉時咁計較?
感覺樓主對男朋友太計較,覺得自己屋企人拎咁多算益咗佢,要佢比返咁多先至公平。

民房

禁止訪問

回覆樓主:

別墅

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:23
比咗佢就小了錢裝修

你自私到咁,你未婚夫真惨,,,,

男爵府

小豬澄 發表於 19-10-6 11:32
幾萬睇清一個人我覺得值呀

換我係個男仔就止蝕離場

agree,要止蝕離場,咁都唔支持老公,以後好難行。

侯爵府

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

佢層樓無名都比裝修啦,計到咁盡?

別墅

回覆樓主:

真係計得咁盡?!

珍珠宮

Ilovehongkong19 發表於 19-9-19 11:05
有點長,大家比比意見
男朋友每月出糧3/2 比曬我,我們儲錢結婚,裝修(媽咪比首期),結婚支出全部是我和 ...

為何問你就容易開口,問媽媽就這麼難啟齒?
每個人的父母關係都不一樣。他與他的媽媽有過去的互動經驗。每個人教育子女獨立的要求不同。
好似我前夫,他父母一到他滿十八歲就不再供書教學,不再給任何錢養他,要他自己搬出來自力獨立。他父母不單只無債一身輕,還有谷種錢養老。兄姊亦有錢都只是袖手旁觀。我和他結婚,連我唯一有要求的鑽石戒指,我前夫都沒有辦法付錢,還是我用我父母給我最後一期留學費用的錢來買的。

我從來沒有怨過男家任何人。只感恩我有個願意投資在我身上的父母。現在,我養我父母,前99 和前夫過世。

回樓主:我會同家人講。如果家人因此不贊成我們結婚,我會不結婚。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

回覆樓主:

層樓得自己名亦唔一定將來老公分唔到層樓....計較 就唔好結婚
同居

公爵府

你有呀媽幇比首期,係你好彩。既然d錢你未來c6有份草,問你拎來找結婚條數係好正常,如果你覺得咁樣吾ok, 可以吾結婚。就算父母係李家誠,自己成家,係自己責任,関其他人咩事?你心態如果吾變,結婚之後都吾會好得去邊,因為樣樣要計。

禁止訪問

公爵府

比咗佢就小了錢裝修
你遲早都係佢老婆, 真係一日未簽紙, 一日都要分得咁清? 有無問佢唔問屋企人借係咪有d咩野唔想比屋企人知?

男爵府

見到極品港女

男爵府

都就黎結婚,仲咁計較點樣行落去

洋房

回覆 小_魚 的帖子

睇錢睇得咁重,趁一切未發生先作自我檢討,若不然他朝必然出事。

男爵府

有點長,大家比比意見
咁佢比你d錢係佢的,佢比你拿唔係問你借,
佢無比錢佢媽,佢點解要問佢地借,
調轉,有人問你借錢,但有錢去裝修,咩道理

男爵府

有點長,大家比比意見

其實本身係佢既錢。你咁樣會令佢好反感。

首頁

尾頁

跳至