婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我睇到你呢個case好似我老公個妹囉大肚時話佢奶奶講要幾錢幾錢湊B和家用(銀碼我覺得絕絕合理)講到佢奶奶好似唔應該收。
其實你阿媽(即係我奶奶啦)咁你可以比佢湊喎!但又唔想辛苦自己個媽所以話呢

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主已潛水

大宅

rainbow2016 發表於 19-10-27 10:52
回覆 koeylam701 的帖子

講真你臉皮都好厚,少少錢都講得出。當年我都比一萬比我媽睇住個仔。差吾多去左一 ...

同意, 仲要話"少少錢". 知唔知出面揾人湊都要過萬。 人地唔係奉指無條件幫你湊

水晶宮

Nbs 發表於 19-10-27 09:20
我覺得係應該俾返份"人工", 而唔係"少少零用當心意".
湊小朋友又花心機又花時間又困身,而且佢已經湊大自己 ...

係人工

別墅

koeylam701 發表於 19-10-27 01:50
少少錢當心意唔係問題
係我哋未講話會俾少少零用錢前
無諗到佢會開口話要收錢

我果個大肚時直情話幫手湊 我都有講過自己唔做野湊返 但佢好熱心話湊 無講過錢字 咁我覺得佢真係咁大愛想幫忙就好啦 我就繼續返工 點知到真正湊果時先講個錢 話係飲茶錢 其實一早講話要茶錢係無問題 我同老公個計劃又唔係咁啦

水晶宮

Juicybabe 發表於 20-1-19 02:59
我果個大肚時直情話幫手湊 我都有講過自己唔做野湊返 但佢好熱心話湊 無講過錢字 咁我覺得佢真係咁大愛想 ...
我奶奶那時都係咁啦!最後係比二倍工人錢她湊孫。間接貼埋錢她湊大姑個仔。你試下不比錢或者只係跟工人錢咁比啊,佢其他仔女實出聲吵話你虐待二老。
我後悔當年太心軟,一早請工人就好,自己舒服,錢又比少截,又聽少樣野。不好以為老人湊孫好好,佢哋不會做家務同煮飯。工人就會,所以有工人就舒服少少。

首頁

尾頁

跳至