自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Ycam 發表於 20-3-31 13:11
生蛇有特效藥可以快好多好番

特效藥?有冇名,謝謝

大宅

子爵府

AhKaAhKa 發表於 20-3-31 13:14
特效藥?有冇名,謝謝
上次我去養和睇個醫生話有特效藥不過貴, 問我要唔要, 我要咗食完兩三日好好多一個星期多啲甩焦. 唔記得藥名,上網search生蛇好多報導有講特效藥。

大宅

回覆樓主:

我生過3次, 最重要食藥同介口, 食錯野好大鑊, 切忌蛋, 牛, 海鮮, 鵝鴨, 重有無鱗魚, 有1次本來好返8成, 跟住食咗1舊鱔, 第2日即刻腫晒, 同埋唔好R, 忍唔住R就要隔住衫先R, D水流到其他皮膚會惹開晒,希望幫到你

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

AhKaAhKa 發表於 20-3-30 10:05
星期六睇完醫生,醫生確診我生蛇,而家食緊藥+搽咗藥膏,D水疱好似燒傷咁痛,冇哂心情,有冇人有經驗分享: ...

食咗特效藥好快就唔痛、兩三日便復原~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ycam 發表於 20-3-31 13:32
上次我去養和睇個醫生話有特效藥不過貴, 問我要唔要, 我要咗食完兩三日好好多一個星期多啲甩焦. 唔記得藥 ...

之前十多年前、特效藥要成1700蚊、現在過了專利權的期限、現在平左好多、好似兩三百蚊便買到了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

星期六睇完醫生,醫生確診我生蛇,而家食緊藥+搽咗藥膏,D水疱好似燒傷咁痛,冇哂心情,有冇人有經驗分享: ...

生過,我仲生係額頭,痛到喊。
亞女生係背脊,好似亂槍掃射咁。
食特效藥,係貴d收$1600.但好快冇事。

侯爵府

我c6 係食中藥
佢係係腰上心口下既位置
初初唔知咩事
佢話好似神經痛feel
到d 紅開始打橫向背生就知生蛇
即刻食中藥
佢又冇起水疱喎

不過好返過左幾年又發左一次
又係食中藥好返

直到依家冇再發過 (touchwood)

公爵府

【生蛇幾耐好?】黃金72小時服用抗病毒生蛇特效藥-避免生蛇後遺症
https://www.hkmedicalconsultants.com/tc/medical-blog/common-shingles-rash-treatment

禁止用戶名稱、暱稱、頭銜、頭像、簽名欄,帶有商業/個人/團體 宣傳或推介成份,包括圖片、字句、超連結

男爵府

WWT1234 發表於 20-3-31 14:32
【生蛇幾耐好?】黃金72小時服用抗病毒生蛇特效藥-避免生蛇後遺症
https://www.hkmedicalconsultants.com ...

原來我醫生開嘅藥就係特效藥Famiciclovir

珍珠宮

保重, 快d好番, 我爸生過, 佢睇西醫, 又去中醫到調理, 咁快d好
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

侯爵府

回覆樓主:

我生過,但好好彩早發現,係有d痕,有個一蚊銀大紅紅地咁,勁細粒水泡,心口同背部都有一撻,睇醫生話係生蛇,即刻食藥,無再變大但個人好攰

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

生過,可能我係3日內就去睇,所以我又唔覺得好痛,我以為皮膚敏感,只係感冒我順便睇埋,先知生蛇,食特效藥,食左一兩日已經唔係好痛,有D痕咁。再過幾日都好番7788。我仲只係請左半日假睇醫生,一直都如常工作。當然有同同事講,全部同事都打過水痘針了。

別墅

AhKaAhKa 發表於 20-3-31 09:06

想像到生係面仲辛苦你好番未?有冇疤痕?

已經好多年前了. 其實其他人睇落去就唔覺, 自己就覺有少少印

禁止訪問

伯爵府

wan_sosin 發表於 20-3-30 14:43
我生過3次,都係好輕微,唔太痛。
好返之後去睇下中醫,有幫助嘅。
係要辛苦幾日,但一定會好。

我同你一樣,輕微,之後睇中醫,d西藥食到我好虛弱,謝晒

首頁

尾頁

跳至