自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

vivibabyvivi 發表於 20-6-16 15:47
能夠笑到最後先係真正贏家,做咗幾十年人,好多野都睇化

侯爵府

薯圈 發表於 20-6-16 19:34
故事可能未完啦!正所謂爛船總有3分釘,唔係錢喎,而係成功個份毅力,個份遠見,個份眼光。做生意嘅人,大 ...

伯爵府

GKB 發表於 20-6-17 17:53
識人真係將所有錢同物業過哂比老婆,必要時申請破產都依然有錢用其實佢爭人錢家人唔使幫手還嘅咩 ...

大把哩種人,在法律灰色地帶生存。
所以 以為慘的人其實只係旁觀者諗多了。

男爵府

未到最後一日都唔知邊個可以笑到最後

翡翠宮

回覆樓主:

不嬲都係咁,一日未死都唔知邊個真係幸福。曾經識人屋企係尖沙咀大幾條街,有好多鋪,最後竟然係要欠下巨債而走佬。走佬後聽講個兩公婆好快病死左。

伯爵府

女人聰明嘅都會留返個私己錢向身!

侯爵府

環保接龍勳章

成世人幾十年, 總有起起落落既.
有朋友97年身家大縮水,
由頭嚟過,
捱咗20年啦, 仔女都大晒,
又到老公去滾.
離婚後重新做人,
識到新男友.
happy過日晨.

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

睇下呀針針咪明囉。大起大落幾多次,當年仲要問香港尐富豪借錢,而家又點。

可能佢話呢尐至係人生添。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

水晶宮

回覆 sistercute2 的帖子

幾時都係,女人有財政能力係好好多。我成日都勸身邊女士朋友,不好一生仔就ftm,留條後路比自已。
如果做在職媽媽,收入係有15000元以上,請完工人都仲有錢袋,值得做。如低學歷,得幾千元人工就做ftm算了。

婚後ftm,做左的話其實很難出返來做野,或要接受做野係比之前待遇差。(以低學歷、食青春飯職業而言)職場上,都有同事會對在職媽媽準時收工或因為仔女有事取假而有怨言、是非。

男爵府

回覆樓主:

所以做人要留有餘地,說話要留三分!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

其實好多有錢人都係經歷過高高低低,你朋友個老公第一次失敗,唔代表行到尾都係咁慘情嘅。如果佢哋一家人係團結,夫婦感情係好而仔女又乖嘅話,人生唔止用錢來代表幸福嘅。我爸爸都曾經係一個做生意好叻搵好多錢嘅人,一個大浪令佢一無所有,佢本來都心灰意冷,不過佢做咗一個好大嘅投資而家好高回報,就係生咗六個女,而家咪一樣生活無憂,生活富足。

禁止訪問

禁止訪問

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

當人生係一場馬拉松

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Yankachenr 發表於 20-6-16 22:57
你似係揶揄佢 ... 多過感慨人生喎.

標題明明話一日未死都未知人生結果,咁樓主個「朋友」嘅老公應該仲年輕,或者將來東山再起,賺得比失去嘅更多呢!又或者人哋夫婦同心,共利斷金呢!而家啲人咁鍾意睇人衰落!心地真差!

禁止訪問

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

GKB 發表於 20-6-17 17:53
識人真係將所有錢同物業過哂比老婆,必要時申請破產都依然有錢用其實佢爭人錢家人唔使幫手還嘅咩 ...

有啲人係用破產去逃避自己嘅債務,將自己嘅財富一早轉移晒!我老竇嗰個年代就真係唔輕易話去破產嘅,我爸爸搵最多錢嘅時候,除咗好大間廠之外,喺九龍塘、北角、美孚同九龍城有四個分別千幾二千尺嘅物業,公司困難嘅時候,佢堅持將呢啲物業賣晒來還債,都話唔希望其他嘅廠家俾佢拖累!我阿媽喺教堂祈禱,喊咗一日一夜..... 我老竇只係一句,我破產可以害死好多個家庭。唉..... 我唔知咁係咪叫做戇居,不過佢係值得我哋尊重嘅,好彩嗰時我哋個個都已經畢咗業,如果唔係喺外國讀到一半都唔知點算?

珊瑚宮

回覆樓主:

唔算好慘
故事女主角, 畢業後工作左唔係好耐, 就識左c6, 結婚生子, 做幸福少奶奶。
但幸福唔係永恆, 當佢去左美國坐移民監, 佢老公生意失敗, 拋棄左佢&子女在美國, 走左路。
女主角唯有馬死落地行, 出來工作養家。
慘係跟住佢, 細仔生病,罕見癌症, 小朋友得13歲, 就算醫好亦會永久殘廢。
故事仍在發展中, 結局如何仍未知

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

會唔會咁簡單,如果係有限公司,唔會咁按上按

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 20-6-16 15:49
對於大洗慣嘅人,睇開啲係好難做得到

絕對係,同大洗嘅人講儲錢的確對牛彈琴

首頁

尾頁

跳至