自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fitfit貓 發表於 20-10-11 21:42

傻豬嚟嘅!即使對方擁有撫養權,唔代表個仔悟响你身邊架 ...

子爵府

mimi987 發表於 20-10-11 21:43
佢諗藉口hea 你即係都仲在乎呢頭家,你既條件靜觀其變

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

alicewong18 發表於 20-10-11 21:37
聽到各位jm建議,我都係忍埋仔考埋dse先!

正確選擇。
做母親有時真係為咗兒女,會選擇妥協!
妥協有大有細,有人選擇忍受一輩子,
亦有人在子女長大後,同子女解釋情況後,
父母才選擇分開⋯⋯

我嘅睇法:
你只要忍呢二年,盡量唔好同佢爭拗咁多‘
以免一時興起,話要離婚!
萬一你老公先提出離婚,
到時你只需要好冷靜咁回佢一句說話:
等阿仔考完DSE先傾呢個問題,我唔想因為
我哋搞離婚影響佢!
我同你真係要離婚,我一定會話比個仔知,唔會瞞佢。

以佢咁重視佢個仔同大男人主義,佢一定唔想成為
個仔考試唔好嘅元兇。
真係出年個仔考完試後,佢仲想離婚,你個仔都就嚟18歲囉,
到時你咪問吓個仔意見囉⋯⋯

你個仔以後跟住阿爸嘅,經濟應該唔使擔心,有阿嫲睇住個孫,
就算以後真係有後媽入咗門,會唔會出現:有後媽就有後爹?

所以,為咗確保你個仔喺成年前,可以有個穩定嘅家庭環境⋯⋯
你最好都係以不變應萬變。
不變嘅只係你同先生嘅婚姻關係,若果你真係諗住,你嘅最終目標係離婚,
你都要開始作出改變,由全職家庭主婦,考慮步入社會嘅相應行動。
不過前提係,你個大男人主義既老公,會唔會反對你重出社會嘅動作!
會唔會因為咁,又同你日嘈夜嘈呢?
始終佢認為,佢都同佢既爛桃花分咗手⋯⋯

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

alicewong18 發表於 20-10-11 21:48
唔會掛,我試探個仔,佢話令願跟我捱窮都唔想跟嫲嫲爸爸住,但兩年後就唔知啦!可能佢唔識個窮字点寫!
...

講就梗係咁講啦,我後生嘅時候夠話唔介意嫁個窮嘅男仔同佢捱,但你而家問我一定唔會囉!人好現實嘅,雖然話行行出狀元,但呢個時勢讀多啲書始終都係好。你問我人到中年,情情塔塔對我來講已經唔重要,我在乎嘅係我個仔嘅前途,我命都可以俾我個仔,為佢忍幾年又有乜所謂!你要記住你個老公係有責任對你個仔供書教學,佢唔使係你個仔身上,咪又係會使係個女人身上?你使乜咁益佢啊?!

侯爵府

alicewong18 發表於 20-10-11 21:48
唔會掛,我試探個仔,佢話令願跟我捱窮都唔想跟嫲嫲爸爸住,但兩年後就唔知啦!可能佢唔識個窮字点寫!
...

現實就好殘酷既

子爵府

observer 發表於 20-10-11 22:04
正確選擇。
做母親有時真係為咗兒女,會選擇妥協!
妥協有大有細,有人選擇忍受一輩子,

子爵府

麟媽媽 發表於 20-10-11 22:04
講就梗係咁講啦,我後生嘅時候夠話唔介意嫁個窮嘅男仔同佢捱,但你而家問我一定唔會囉!人好現實嘅,雖然 ...

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

alicewong18 發表於 20-10-11 22:35

比仔偷睇我電話有呢個post呀!佢問我係咪離婚 ...

咁唔小心呀

呢幾日留意下佢,佢分分鐘會留意你哋兩夫婦嘅行為,
所以暫時要同你老公保持友好關係,盡量唔好嗌交!

不過好嘅一方面,知道你個仔企係你嗰邊,但係要知道,
佢只係得16歲,將來佢會隨時改變想法⋯⋯
依家所有諗法都要拖住,穩定壓倒一切!
何況你先生都已經表態,唔會再有第三者出現。
唔理呢個情況會不會得短時間。
總之記住,萬一同你先生再有衝突,記得個腦諗住:
為咗個仔,冷靜,佢再嘈,你反問佢,
咪想個仔知我哋關係唔好?佢今年要考DSE啊!

子爵府

observer 發表於 20-10-11 22:54
咁唔小心呀

侯爵府

alicewong18 發表於 20-10-11 20:57
其實我都掙扎咁諗,我自己行出門口係最簡單,但係我唔甘心同好唔捨得個仔!其實仔同我感情好啲,怕佢嬲我 ...

咁就同個仔傾,由個仔決定,你先再睇下爭唔爭個撫養權。如果離左婚,你出返黎做野,情況都唔係咁差既。

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

alicewong18 發表於 20-10-11 22:35

比仔偷睇我電話有呢個post呀!佢問我係咪離婚 ...

既然你先生而家話同個女人斬欖,你一係相信一係反面,但呢個時候如果你以你個仔利益行先,就唯有相信。如果選擇相信,就唔好再單單打打你老公,因為咁樣男人就覺得你煩,斬唔斬欖都俾你鬧,自然推翻佢去個女人嗰度。我明白都幾難忍,但為咗個仔,點都捱到個仔過18歲。

男爵府

alicewong18 發表於 20-10-11 21:40
比我發現有女人到佢話解決左都係幾日時間,所以我懷疑佢係咪敷衍我!但佢鐵定講總知唔會揾喎!
...

點都好,佢咁講得,佢都重在乎頭家。

水晶宮

alicewong18 發表於 20-10-11 20:17
至怕佢入唔倒大學,佢成績一般,到時我真係想死!

題外話,你將阿仔的成就(入唔入到大學)視為自己的成就,其實係會變相破壞你們的關係。就算撫養權係你,你個仔都會比你迫走。

大宅

alicewong18 發表於 20-10-11 21:53
可能我生存意義係個仔啦!你講得好啱呀!想佢响我視線範圍,亞仔返左學我都掛住佢架
...

其實咁樣諗係幾危險,你唔好將整個人生的生存意義放在你仔身上,咁樣你個仔都會好大壓力,而且你仔都就快成年,不論佢升唔升大學都好,佢總會有自己的社交圈子,將來也會拍拖結婚生仔,無可能好似細個咁經常在你視線範圍!你都要擴闊下自己的生活圈!

大宅

回覆樓主:

樓主最好找律師或專業人士問意見,以我所知,由於你結婚最少 16年,最近法庭判的案例是將離婚夫婦二人的資產平分,理據是一段長時間的婚姻兩人對家庭皆有貢獻。若果你們醞釀離婚但打算幾年後才實行,要小心 C6在這段期間轉移資產。

男爵府

回覆樓主:

如果只係仔撫養權問題,就簡單啦。你咪叫C6佢自己攪單方面離婚囉,要分居2年先離到,到時你仔都到十八歲啦,仲爭乜撫養權。

再者,唔好再鑽牛角尖啦,你兩個大人亦無謂鬥氣「我唔蝕個仔比你」,個仔大左都會有自己家庭,唔好令到個仔做媽寶,冇阿爸阿媽唔得啦

首頁

尾頁

跳至