自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

cibewong 發表於 20-11-24 20:22
我仔13歲,每年母親節、我嘅生日亞仔都無送禮物比我,我知佢仲細無咩錢買,只一齊食飯同一齊吹蠟燭食下蛋糕 ...
咁你仔每年都無送過,要佢突然識諗識送禮好似好渺茫~可能佢覺得有陪食飯已經係有心祝賀呢

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

我仔13歲,每年母親節、我嘅生日亞仔都無送禮物比我,我知佢仲細無咩錢買,只一齊食飯同一齊吹蠟燭食下蛋糕 ...
讀書時我只係送過一次禮物俾我媽, 個時應該係初小, 我乜都唔知既情況下買左袋咸魚俾佢

佢地呢個年紀重點會係同學度, 同學講既野好上心, 父母就......哦哦哦......., 過左呢段時間會唔同丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珍珠宮

Jessy 發表於 20-11-24 23:57
唔係要佢發奮圖強比心機讀書咁大件事

即係例如聽日默書,咁今日都應該要溫下卦,今日可以完全無溫過聽日 ...

我明白你意思。

小朋友想玩,或者無恆心係好常態(當然有d小朋友超自律), 又唔可以一口咬定佢係無責任感嘅 .多d鼓勵我覺得係最好嘅方法。我成日覺得,以前我爸爸從來唔迫我/唔哦我係最好嘅教仔/囡方法,結果係我自己去面對(當然係我可承受嘅結果) ,唔會否定我。 成長後我唔算好叻,但有自信,樂觀,正面,唔會用成就來決定自己價值,我覺得呢d比學業成績高更重要。

加油喔~JM

男爵府

嬲!最好訓練翻佢“愛”你,越大越唔“愛”,有毛有翼嘛

男爵府

回覆樓主:

我仔除左幼稚園同初小有送禮物俾我,直到依家中四都冇送啦 不過又唔會嬲既。。呢d年紀係覺得朋友最重要,再大d又唔同架啦

珍珠宮

2024年龍年勳章

薯圈 發表於 20-11-25 00:06
我明白你意思。

小朋友想玩,或者無恆心係好常態(當然有d小朋友超自律), 又唔可以一口咬定佢係無責任感 ...

謝謝你

我都有鼓勵過,奈何佢性格都係吊兒朗當咁羅。

因為佢除了讀書,樣樣野都無係責任心,或者最後要社會去教育佢了
希望每天開心渡過 ;-)

珍珠宮

2024年龍年勳章

Fion710 發表於 20-11-24 22:39
樓主唔開心係正常的,睇到呢度jm回應話唔嬲,我唔信囉

我真係唔會嬲喎!我仔都未送過野比我,但佢d波友/朋友生日,有時我仲同佢一齊諗送咩比佢地!
希望每天開心渡過 ;-)

大宅

回覆樓主:

咁就嬲咪有排嬲, 始終大左有自己既圈子,唔送俾你唔代表你地位低過佢朋友,只係呢個歲數係朋友行先多,亦可能係佢之前收過對方禮物呢

大宅

我仔會叫我自己去買,之後俾張單佢由小四到依家小六都係咁,佢通常會叫我自己去chanxx買唇膏,佢知價自己俾得起而大女就會靜雞雞去買飾物俾我,通常一千以下,呢方面爸爸由細調教,話媽咪係小朋友要氹

珍珠宮

每年都冇表示,的確係會好失望。

子爵府

朋友唔同嘛。 仔仔會唔會覺得佢係好朋友先送。

大宅

所以咪睇到啲媽咪有幾無私

到底你養個仔係無私心地想佢將來獨立,定係想佢痴媽咪做裙腳仔
利申,冇生仔女,有自知之明,知道自己唔會做到無私唔計較

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

會唔開心㗎。 我有同仔女講,關心家人好重要,要表現出嚟,唔係人哋未必知,唔好諗住日日見就忽略咗家人感受。 但偏偏仔女都似爸爸,無心裝載,所以我會講。

水晶宮

cibewong 發表於 20-11-24 22:39

我絕對係用心愛仔女的,我好多野都係為咗佢哋,但好似佢 ...

咁你就對自己好啲啦

珍珠宮

c.vieri 發表於 20-11-24 20:38
比我都嬲
所以我生日前會問佢,「我生日喎,你送乜比我」?

我都覺得要提⋯
13歲話大唔大,話細唔細⋯
厚面皮啲,提下佢,提多2年,就會自動自覺

男爵府

我分享我嘅經驗:我仔細個時,母親節或者我嘅生日,佢都唔會諗要送禮物或其要做咩野來表達心意,我有唔開心過,佢當時解釋話 佢愛我唔需要做咩野來表示。
我地關係一向好親密,所以排除關係唔好嘅原因。
我女就相反,細個已經會手寫卡仔比我,摺紙心比我。
到我仔依家就嚟大學畢業,依兩年佢會主動請我食嘢,平日會主動話陪我去邊去邊,到母親節同生日,我女叫佢夾份買禮物同花,我仔好合作。

我想講,男仔心思係冇咁細密,你唔好介懷,只要你繼續愛佢,佢始終係感受到。

水晶宮

唔會嬲,好小事,冇諗過會嬲。

侯爵府

sunnykiwi 發表於 20-11-25 07:32

我分享我嘅經驗:我仔細個時,母親節或者我嘅生日,佢都 ...

我知道,明白喇。

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔開心實有,不過佢都唔係好大,未識諗,冇顧家人感受,教下佢先,唔好太嬲

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

我由我仔四五歲開始就帶佢買花同細蛋糕仔送畀我
用佢自己嘅錢
八歲後每年母親節和生日佢仲會整早餐我食

首頁
34567...8

尾頁

跳至