自由講場

跳至

首頁
34567...8

尾頁

伯爵府

親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-3 17:14
其實入到政府做 engineer 都唔易喎,見人要有幾年(有人話5年)經驗, 又要考到牌,又要考到入政府,應該 ...

想當年我喺香港做summer job 返地盤
識咗二個同事
女仔,civil engineering grad ,assistant engineer $13000人工,為咗公司幫佢簽個牌,乜都要做,朝七晚十,為咗多$1000 做埋first aider,聽聞做咗5,6年先考到牌
另一個男仔,冇degree,engineer assistant $20000人工,冇得考牌,做咗2,3年之後去咗第三世界做project manager 起酒店
要有牌,頭幾年要挨

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-3 17:14
其實入到政府做 engineer 都唔易喎,見人要有幾年(有人話5年)經驗, 又要考到牌,又要考到入政府,應該 ...

咁梗係個試難考同埋唔易考入政府啦,唔好話仲要升高級啦﹗
我仔既中同,有讀CIVIL結構既,係比較叻嗰啲,25歲就考到英國同香港既結構工程師,而結構工程師英國試,香港人考既合格率只係約30%上下咋,考香港既HKIE,20%上下合格咋,而結構工程師試又難考過土木工程師既,所以佢算好叻仔架喇,不過佢唔係行SCHEME A既。

而佢話佢公司(香港數一數二顧問公司),好多同事考好多次都未考到架,所以話去考場睇下啲考生,有啲幾十歲仲係去考緊。

所以,我唔敢講話人唔得既,或者係得都唔定,我唔敢肯定喇,只知個試一定難考囉﹗

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

littlesister 發表於 21-1-3 17:09
請問政府 assistant engineer 駛唔駛考左牌,定係可以做住黎慢慢考牌?
...

你意思係唔係出面未有牌既人,想入去考政府既AE?

如係,唔需要有工程師牌,只要有成為香港工程師學會正式會員所需既學歷要求就得喇。

反而有牌既就不獲考慮去考呢個職位既。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

建築工程師 好搵錢

水晶宮

醒目開學勳章 BK Milk勳章

littlesister 發表於 21-1-3 17:09
請問政府 assistant engineer 駛唔駛考左牌,定係可以做住黎慢慢考牌?
...

唔使考咗牌

大學畢業 可以考 見習工程師 Engineer Graduate (行Scheme A)

兩年後 考 助理工程師 Assistant Engineer (公務員)
考唔到 Assistant Contract Engineer (合約)
五年升唔到 要離開政府

再三年 考到牌 工程師 Engineer (Pt. 32 $70465)

再十年 應該可以升 高級工程師 Senior Engineer

大宅

lovelybaby2015 發表於 21-1-2 22:41
睇吓乜工程,我個年代,叻的會讀civil、triple e、compu eng,如果讀mechanical eng同industrial eng嗰啲 ...

過去廿年,civil未見過有出頭天。

大宅

小艾美 發表於 21-1-3 01:16
工程師,做civil咪好搵囉。
做電子工程,機械工程這些冇得比。
做返10幾20年,應該點都6萬以上冇走雞。但同 ...

civil應該唔會係好搵嘅

大宅

speakertopic 發表於 21-1-3 09:26
睇你入邊間做!一攞到牌,入政府,平平穩穩等升職!

所以咪95% 嘅civil engineer想入政府做,無風無浪等下就可pt 44, 但入到政府嘅civil eng連5%都唔知有無。

大宅

hhmum 發表於 21-1-3 09:39
正確政府高級工程師十幾萬一個月,唔明點解工程師會無錢途

應該係睇有幾多人可入到政府做senior engineer.

大宅

lucklucky 發表於 21-1-3 16:32
係政府或公營機構,工程師同醫生一樣pay scale,起薪7萬,頂薪10萬幾。
如果升咗職,就更高人工。

你講得好啱,所以咪多數醫生都會離開政府出去私人到做,而工程師就視入政府唯目標,就算starting pt 32 少過現薪兩三成都在所不惜。

侯爵府

KHBaba 發表於 21-1-3 20:04
civil應該唔會係好搵嘅

civil都唔好搵?咁其他工程師咪。。。

大宅

小艾美 發表於 21-1-3 20:19
civil都唔好搵?咁其他工程師咪。。。

咁要界定下點先叫好搵,好多有牌工程師到三十幾四十幾都係搵~五六萬,咁當然唔係全部,有啲叻嘅唔係咁少啦,我講緊係"好多"工程師。

侯爵府

KHBaba 發表於 21-1-3 20:22
咁要界定下點先叫好搵,好多有牌工程師到三十幾四十幾都係搵~五六萬,咁當然唔係全部,有啲叻嘅唔係咁少啦 ...

civil應該唔止5,6萬咁少呀?

大宅

小艾美 發表於 21-1-3 20:26
civil應該唔止5,6萬咁少呀?

咁要睇下咩職位,係啲國際大顧問公司3A, 做個Senior Engineer都唔係多好多袈渣,啲咩so called technical director, executive engineer, 好多都係挂羊頭,月薪7萬有找
重要驚唔好景時被炒。 做contractor又時間長福利又唔係咁好。

大宅

KHBaba 發表於 21-1-3 20:07
所以咪95% 嘅civil engineer想入政府做,無風無浪等下就可pt 44, 但入到政府嘅civil eng連5%都唔知有無。
...

但mtr係咪仲好pay過政府?識人mtr做civil, 計完成個package有政府offer都唔去

侯爵府

KHBaba 發表於 21-1-3 20:32
咁要睇下咩職位,係啲國際大顧問公司3A, 做個Senior Engineer都唔係多好多袈渣,啲咩so called technical ...

你講依個係civil?咁真係估唔到喎。
但係初入行價定咩年資先?

大宅

sheepsheepvo 發表於 21-1-3 20:35
但mtr係咪仲好pay過政府?識人mtr做civil, 計完成個package有政府offer都唔去
...

以我所知,mtr係睇政府個pay scale, 唔會差太遠,好多人做完mtr就入政府,入政府一定係starting point起跳 pt 32, 你朋友可能唔想減薪入,我估袈渣。

大宅

小艾美 發表於 21-1-3 20:38

係civil, 有牌工程師多數都G+4.

大宅

小艾美 發表於 21-1-3 20:38

我都係之後見識多咗,先知道原來Civil Engineer真係咁低人工,比起銀行同金融業。 去問下有幾多40歲嘅有牌工程師有年薪1M, 咁就會知。

琥珀宮

畀面勳章

JChan 發表於 21-1-3 19:23
唔使考咗牌

大學畢業 可以考 見習工程師 Engineer Graduate (行Scheme A)

清楚晒,初入行都要挨幾年喎,仲要盡快考到牌,不過如果做到廿年,收入都相當唔錯,唔該晒

首頁
34567...8

尾頁

跳至