自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

daijuju 發表於 21-4-15 23:36
我post多數set me only或者老公only或者整個friend group list係親人only。果啲人先睇到我嘅分享同埋真係中 ...

我頭先set左了

大宅

daijuju 發表於 21-4-15 23:37
其實佢覺得煩可以點擊hide all from xx

可能佢都唔識set

大宅

如意吉禪 發表於 21-4-15 22:58
係,始終有家庭同無家庭都分別好大。朋友B都有埋怨我同朋友A衹顧家庭無時間聚會
...

同你好似,不過我係選擇冇小朋友,所以可以四圍去旅行(去得好密嗰隻,諗住係相簿作回憶),我以為大家咁多年朋友見倒靚人靚景會開心,點知原來唔係,其中一個A朋友話,有小朋友家庭嗰啲話我晒命,佢話言談間A朋友話其實係佢地有多少妒忌我,因為有小朋友嗰啲好難咁自由成日去旅行又 keep倒靚樣靚身材,仲講左啲好難聽既謠言.... 我聽完好 sad, 原來只係我自己傻,諗朋友諗得過份美好。之後我 set左比好少人睇,但謠言又黎喇,話我老公生意失敗,我份工保唔住,所以冇錢好似以前咁去旅行,其實我只係 set左冇再比佢地睇,我同我老公依然安好......

結論係:post者冇心,睇者有意

大宅

小傑媽媽 發表於 21-4-15 23:39
咁都啱既,大家咁耐朋友,既然佢講到出口,咪互相遷就下囉

唯有係噤啦

大宅

Michellebaby123 發表於 21-4-15 23:47
佢可以skip 㗎嘛
唔好唔開心

多謝你

大宅

Grace9999 發表於 21-4-16 00:00
同你好似,不過我係選擇冇小朋友,所以可以四圍去旅行(去得好密嗰隻,諗住係相簿作回憶),我以為大家咁 ...

所以點都會有人講,比人睇又講,唔比人睇又講。D人要幾無聊有幾無聊。

子爵府

如意吉禪 發表於 21-4-15 23:54
但A post得多過我好多喎 噤佢咪一樣噤煩

總之唔好盡信呢啲搬弄甚至叫挑撥嘅說話! 可能B只講話你都幾鐘意post嘢喎,而A就加鹽加醋加埋自己感受。又看你有多了解B為人了。

我諗又唔可以話人哋妒忌嘅,不過太密有機會真係會令人反感㗎。可能有家庭嘅人反感嘅機會大過單身嘅人添。佢哋啲媽媽group又大把人post嘢。其實好多媽媽唔係咁受㗎,不過有時比下面。

伯爵府

樓主講緊story wor, story一日出十個都冇問題,唔係咩叫「動態」,而且唔主動click就唔會睇到,樓主朋友好有問題

大宅

rosalaw 發表於 21-4-15 23:31
我都覺得A唔啱囉... 大家好朋友,A可以話:可能會有人覺得煩。而唔需要指明係B話囉... ...

認同,同埋其實B係咪真係講過呢d說話真係冇人知。樓主又唔會走去求證,任A講。

大宅

如意吉禪 發表於 21-4-16 00:09
所以點都會有人講,比人睇又講,唔比人睇又講。D人要幾無聊有幾無聊。
...

係架,仲要咁多年朋友,不過以前都知佢地成日背後講人是非,憎人富貴嫌人窮,所以呢幾年慢慢疏遠佢地..... 耳根清淨

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

其實唔好睇囉,點解會話人煩?除非個個人講埋d無人性既野,就真係令人討厭

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

我都識人每日起碼出一至兩個post, 特別日子可能十個都有,真係碌極都係佢,平平無奇嘅事都寫到懶感性/懶有智慧咁,真心好難頂,所以頂唔順unfollow左佢,即刻舒服晒

認同好多jm講,人哋有權post嘢,唔鍾意咪唔好睇囉

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

人哋嘅account 有權post 乜都得,比自己回憶,纪念! 唔想睇唔follow 咪得囉!唔诜話人! 煩惱自尋

子爵府

2023年兔年勳章

如意吉禪 發表於 21-4-15 22:37
話說我喜歡喺facebook post下自己家庭生活動態,呢個動態係24小時之後就會無,衹有我自己之後可以睇番。

...

佢既然講到出口,你下次可以set剩係唔俾佢睇唔想同d唔識欣賞自己的人分享私人生活,不過預左可能佢知後又會唔高興
佢有權唔睇但你也有權貼,其實如果係置頂果個限時動態,可以唔撳入去睇,如帖喺下邊,佢唔想睇可選unfollow,已可自己解決左

子爵府

2023年兔年勳章

話說我喜歡喺facebook post下自己家庭生活動態,呢個動態係24小時之後就會無,衹有我自己之後可以睇番。

...

唔好同朋友A講唔想佢傳出去的野免得佢又同返朋友B講,除非你想做是非

珍珠宮

其實,佢應該係有其他嘢唔鍾意你。話你post嘢好煩只係一個藉口。當你唔喜歡一個人,哪怕對方唔出聲你都可以有嘢去討厭佢。

水晶宮

咁你考慮一下block左你朋友。

水晶宮

Grace9999 發表於 21-4-16 00:15
係架,仲要咁多年朋友,不過以前都知佢地成日背後講人是非,憎人富貴嫌人窮,所以呢幾年慢慢疏遠佢地..... ...

有一類人自稱係人地(朋友),但行為舉止,樣樣都細是非眼紅及比較,遇到呢類人,要漸漸疏遠,慢慢將佢脫離自己生活。

自己有權選擇,不用咁被動。

男爵府

...

我都一樣經常將活動的相放在Facebook,其實最主要想第時可以睇返,當係放相簿嘅地方,有時得閒都會開返出嚟睇,其實那些人如果不想看可以不看!都唔明佢哋咩心態!好似得罪佢哋咁!佢哋唔鍾意咪唔好睇囉!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實我都只係睇,極少post....其他人成日晒/出埋一堆字暗地裏話人果d.....就真係好煩

首頁
34567...9

尾頁

跳至