自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

LGarden 發表於 21-7-25 10:07
英國無機會? 看看香港人開的地產+ 租管公司, 做到手軟,已經請左幾轉人做。仲有開壽司店的,開幾間分店開左 ...

你真係認為咁多機會??

你以上嘅質疑,喺英國土生土長嘅表弟親自話畀我聽,佢當年讀嗰間學校有好多香港人,佢就係衡量個英國同香港之後才決定來香港,英國失業率超高就係人都知,而且競爭比香港大好多好多,開專做香港人生意嘅公司咪賺錢囉,唔好咁天真啦,阿豬阿狗阿貓都去做,幾時輪到你呀

一萬個人總會有一兩個成功,其餘嗰9999個咪失敗囉,連土生土長嘅英國人都要來香港發展,你就知咩環境

我姑姐以前住唐人街,每一年間屋都畀人清空一次,唔計部亂英國嘅治安一定比香港差,你唔係咁天真以為開個餐館就可以生存,我姑丈就係英國開餐館,做咗幾十年,佢自己都話好難做

子爵府

Thumbsup 發表於 21-5-11 08:33
公司可以調我去英國
我有小朋友
應該順便移民嗎

好幸運!有份工定好多,因為當地失業率高好難搵返一樣工種
Sweetheartb

別墅

baby1628 發表於 21-7-25 10:19

你真係認為咁多機會??

我係個到返來,工作過, 點會唔知。我朋友前年回去,上年都開地產公司, 有個只入谷同人租樓,都萬五蚊單。我人在香港,都接不少升學,入學case.

英國失業率高因為懶,福利太好,其實好多工冇人做。
我上一代仲係英國做緊餐館,£5000-6000/星期生意額。
世界好大,機會很多,問題係有冇去搵,等於大灣區一樣有不少機會,香港大學生唔去搵唔去了解,然後話冇機會,有都唔到我咁

別墅

你真係認為咁多機會??

英國嘅治安,英國有好多區、淨講Manchester 唐人區同Manchester sale and Altrinchem , Bolton Bury 等已經係幾個不同的世界。不論Manchester , Nottingham , Leeds , 每個區入面都有份雜及安全區。

公爵府

2024年龍年勳章

快啲走

別墅

你真係認為咁多機會??

其實冇得質疑既,大家認識的人不同,所了解的也可以完成不同。以上只是我自己個人體驗同了解。香港一樣有大把機會向上流。

禁止訪問

禁止訪問

大宅

Anpanmama 發表於 21-5-11 10:38

令我聯想到我老公個表弟,讀書不成只係做裝修冇水電牌照 ...

真人真事,我親戚個仔,做咗成世癈青,一身賭債,神憎鬼厭,避走澳洲,識咗個華人女仔,結婚生仔,落地生根,響街市做菜販,無托兒嘅日子,就帶埋D仔女出檔口,一家樂也融融,真係估佢唔到

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

去到英國冇工人, 家長其中一位要留在家照顧孩子及做家務.

假如樓主是女人, 丈夫肯做家庭主夫至孩子16歲嗎?
只得一人收入, 税又重(全球徵税).

丈夫在英國住一陣後, 可能話要回港找工, 高人工很多, 做了太空人, 小三乘虛而入. 以往,因移民令夫婦分隔两地而婚姻破裂的不少.

如樓主是男人, 太太肯做家庭主婦, 一人人工扣税後夠一家人用, 仲有剩餘儲下或俾長老, 值得考慮

男爵府

個邊有份工等緊你
點解唔試?
英國教育都好好架

琥珀宮

畀面勳章

LGarden 發表於 21-7-25 10:35
我係個到返來,工作過, 點會唔知。我朋友前年回去,上年都開地產公司, 有個只入谷同人租樓,都萬五蚊單。我人 ...

你講既都係做生意,咁在大公司做到高層又有幾多?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

喧嘩 發表於 21-5-18 22:06
英國公司請你,公司肯保你,小朋友已經可以免費讀書,關移民咩事?仲自由啦
...

work visa只係批俾一個人去英國工作,不是一家人有visa. 子女仍是按海外生收費.

和BNO visa全家人移民去不同, 全家移民, 大學以下係免費

別墅

littlesister 發表於 21-7-25 13:06
你講既都係做生意,咁在大公司做到高層又有幾多?

成個英國咁大、除左大公司高層外、仲有專業人士如醫護界、法律界咁既係各區也有香港人。Cambridge有不少香港人醫護,有WhatsApp 谷添。London , Leeds 也有香港人/中國人醫生及律師等。Nottingham U 也有香港人教授。

琥珀宮

畀面勳章

LGarden 發表於 21-7-25 14:27
成個英國咁大、除左大公司高層外、仲有專業人士如醫護界、法律界咁既係各區也有香港人。Cambridge有不少香 ...

當然咩領域都有香港人啦,而家係講緊做到高層喎,就講政府,真係無咩見有華人過官或議員喎

別墅

Jasmine-4711 發表於 21-7-25 13:20
work visa只係批俾一個人去英國工作,不是一家人有visa. 子女仍是按海外生收費.

和BNO visa全家人移民去不 ...

Skilled work visa, T2 visa 係可以申請一家去的、小孩可入state school讀、不用比$。

男爵府

小朋友去到外國唔代表輕鬆左
甚至係另一條路
想入好既大學一樣請private tutor一樣學十萬樣野
公開試成績,Portfolio靚,小朋友自己有interview technique係好大學基本
除非屋企有本錢送俾佢獨立,揀咩工都唔介意
到時你退休又諗要朋友打發時間學下野,發現咩都貴
否則將來過十年又全家一齊返香港

不如留喺香港,送佢地去讀書
試完唔想留低,返香港都有個base

別墅

littlesister 發表於 21-7-25 14:33
當然咩領域都有香港人啦,而家係講緊做到高層喎,就講政府,真係無咩見有華人過官或議員喎
...

咁你要知道、比例上有幾多人去考去做先得架。咁多人畢業完/土生土長都想返香港搵錢, 留底的人材不少做專門行業多。知道分子也要知道分母才可比較。

男爵府

LGarden 發表於 21-7-25 10:07
英國無機會? 看看香港人開的地產+ 租管公司, 做到手軟,已經請左幾轉人做。仲有開壽司店的,開幾間分店開左 ...

啱呀
我朋友專業人士去到係做廚房,係好渴人
女朋友做樓面
啱啱仲結左婚幾開心
如果自己鐘意嗰邊生活係ok既

琥珀宮

畀面勳章

LGarden 發表於 21-7-25 14:38

咁你要知道、比例上有幾多人去考去做先得架。咁多人畢業完/ ...

好簡單,如果英國咁好咁多機會,點解仲要返香港?

首頁

尾頁

跳至