自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

子爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 18:29
入藉就唔保證,但有講過入唔到藉都可以續住居留權嘅,當然無嘢係guaranteed ,我覺得走嘅人覺得有返香港嘅 ...

如果入唔到藉,咪咩福利都無,仲要交重稅,萬一中央真係咁絕取消佢地國籍,咁個啲人點算

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

schricky 發表於 21-7-23 19:07
如果入唔到藉,咪咩福利都無,仲要交重稅,萬一中央真係咁絕取消佢地國籍,咁個啲人點算
...

祖家點會咁對佢地!一定入到籍架
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

mike89 發表於 21-7-23 18:09

只想知幾時取消雙國籍

未住….我估最快今年年尾先有風; 再要到下年年頭先有政策. 我個人估計咋

伯爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 18:29
入藉就唔保證,但有講過入唔到藉都可以續住居留權嘅,當然無嘢係guaranteed ,我覺得走嘅人覺得有返香港嘅 ...

呢個一定啦,冇香港backup點會走得咁爽,攪唔掂咪返香港攞津援囉

珍珠宮

KamMui 發表於 21-7-23 15:35
我身邊好多人岩岩好計岩數,5+1年後 小朋友讀大學唔駛錢 ....
不過起碼個個都拎住幾球過去(賣左樓)
讀大學唔駛錢?

公爵府

2024年龍年勳章

呢班叫精英

珍珠宮

露比EE 發表於 21-7-23 15:26
一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

會唔會打錯算盤?原本以為可以吸納到大 ...

政治既野,我真係識條鐵,大方推行LOTR, 半年左右就剎停,但系而定倫敦又掟錢出黎幫港人融入家中,我理解系LOTR和5+1班人只移去曼城之類既偏d既城市因貪個度物價平,倫敦尼d貴價而又需要外勞既地方無着數,所以搶客

子爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 15:37
唔明樓主意思喎,一早都講明LORT 有期限,佢地繼續俾BNO 人申請visa 去讀書工作,不如樓主解釋係你對呢個政 ...

大宅

我身邊好多人岩岩好計岩數,5+1年後 小朋友讀大學唔駛錢 ....
讀大學要錢啊
我老公係英國出世
佢以前讀大學都要至少3萬幾學費
後期好似係加到9萬幾港紙
不過畢業後未搵到工可以唔使還錢住

大宅

露比EE 發表於 21-7-23 15:26
一個國家實行新政策,一定會瞻前顧後,但點解英國突然叫停LOTR呢?

會唔會打錯算盤?原本以為可以吸納到大 ...

精英都係去送外賣

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

okgoodla 發表於 21-7-23 19:17
未住….我估最快今年年尾先有風; 再要到下年年頭先有政策. 我個人估計咋
...

中港政府條例, 一向不承認雙國籍, 華人在中國領土出生已當中國籍 . 可以申請取消中國籍, 但就冇左中國公民的權利.

如不上報, 移民外國入籍後的護照只當係旅遊證件, 法律上不當雙國籍. 將來BNO連旅遊證件的地位都冇埋.

水晶宮

佢計錯數啩,英格蘭讀要9仟幾磅一年喎

男爵府

2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章

London今日已經此地無銀三百兩出嚟話樓價升唔關香港人事。

英國佬無計錯數,停一停唸一唸到底有幾多jetso定倒蝕,唔駛咁急....大把水魚

侯爵府

露比EE 發表於 21-7-23 19:04

LOTR=BNO visa,LOTR係比d趕住過去,BNO visa就比d冇咁趕, ...

LOTR之前推出係因為BNO visa 未有得申請住,2021年1月先開始有得申請,原意係想俾d香港人如果有bno嘅,可以係2021年1月前先過英國,咁宜家有bno visa 都半年啦,要停LOTR有咩問題,如果想過去嘅,咪集中返去申請bno visa,搞LOTR 每個英國機場都要擺人手去做呢樣野,其實都會對當地入境處增加壓力嫁喎
我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

一個係恩恤政策,一個係正式政策,樓主係都要將兩個政策混為一談,仲要用"=",真係無言

珍珠宮

減齡達人勳章

manfatcentre 發表於 21-7-23 17:37
咁可能五十幾果批free
四十幾開始要自費了。
英國其實好多嘢都收費。我地笑說。poo都要比錢先有得疴。

我先生53歲,英國人,我剛剛問佢,佢當年讀大學,碩士都免費

珍珠宮

減齡達人勳章

KamMui 發表於 21-7-23 17:52
係咪入左藉就唔駛錢,我無深入同佢地傾啊。

入左藉讀大學都要比(最平9千磅一年),未入藉咪同海外生一樣,最平都要2萬幾磅一年

伯爵府

Ononluk 發表於 21-7-23 17:54
當然不是,香港大學學費數一數二平㗎啦,英國對國民都有資助,不過越嚟越少啫。
希望你朋友無計錯數啦。
...

可能佢計過會平過係香港送兩個過去讀掛?送一個去英國讀大學駛唔駛百五萬,兩個要三百萬,如果係英國本土人讀大學應該唔駛? 真係聽唔少係想子女岩岩好可以去英國讀大學唔駛錢,facebook d page 都係咁講。

侯爵府

2024年龍年勳章

manfatcentre 發表於 21-7-23 17:22
er..... 4十幾歲,Uk出世。當年已經要交大學學費。。。。

免費好像冇出現過?可能未夠老?定借loan唔還? ...

無免費㗎! n 年前我啲本地生話我知佢哋要向佢居住長大嘅council 申請錢, 要睇批到幾多, 佢哋都話讀完大學就要還錢㗎!

伯爵府

angiehouse 發表於 21-7-23 19:59
政治既野,我真係識條鐵,大方推行LOTR, 半年左右就剎停,但系而定倫敦又掟錢出黎幫港人融入家中,我理解 ...

又係個個都去Manchester 咁滯

首頁
34567...10

尾頁

跳至