自由講場

跳至

首頁
34567...13

尾頁

男爵府

好!禁補習!好!禁考試英文!好!
千祈唔好湧落嚟學!香港嘅大學垃圾!專出曱甴
利申:支持祖國 反對移民

侯爵府

2024年龍年勳章

ahpoo 發表於 21-8-14 09:45
無必要,發達國家不用學生番文同生番嗌交又或者點解唔可以倒轉,外國人想賺我國錢應該要學習中文:w ...

中文太難啦, 英文非常咁易

珍珠宮

okgoodla 發表於 21-8-14 09:53
中文太難啦, 英文非常咁易

全世界都想打進中國市場,想賺錢咪付出學囉,其實我細個已經唸,點解我哋寫論文要用英文?明明老師同我都係講中文可能我英文差掛,如果用中文讀書可能成就會更好

珍珠宮

高達紅色 發表於 21-8-14 09:52
好!禁補習!好!禁考試英文!好!
千祈唔好湧落嚟學!香港嘅大學垃圾!專出曱甴
...

香港應該好快會跟隨,聽講好似有學校開始用上面既syllabus?

伯爵府

baby1628 發表於 21-8-13 17:35
https://chinadigitaltimes.net/chinese/669241.html

習總真係勸喻小學停考英文,不過仍然會有英文課,目的 ...

讀國際學校,私校沒受影響,相信更多父母送子女讀國際學校了。

男爵府

ahpoo 發表於 21-8-14 09:42
好多外國人中文好勁,中文成世界第一語言地位指日可待!如果以後國內讀書無左英文壓力,小朋友一定更加輕 ...

普通話係好重要,但用人口計算 ,英文仍然係主流,唔學只會跟唔到全世界接軌。 要普通話取代英文,得啖笑。起碼有生之年你都唔會見得到。
如果用科技去計算,language 愈來愈唔重要,coding 可以取代language!

伯爵府

應該更多人轉左國際學校 or 提早出國留學。

珍珠宮

回覆樓主:

冇話唔比學英文。係小學不用考外語。中學依然要考。我覺得是為了減少小學生的壓力吧,現在風氣太催谷了。

男爵府

restahaus 發表於 21-8-13 19:45
正確. 需要淡化英文.

緊係想淡化呢個全球通用嘅國際語言—英文呢個角色啦!中央要玩閉關自守,大家坐懚啦!依家乜都有可能發生,包括共你產

restahaus    發表於 21-8-14 11:38

大宅

Forgetmenot999 發表於 21-8-14 10:57
緊係想淡化呢個全球通用嘅國際語言—英文呢個角色啦!中央要玩閉關自守,大家坐懚啦!依家乜都有可能發生 ...

是!香港好危險!快地走,唔好留底香港

珍珠宮

testher 發表於 21-8-14 10:41
普通話係好重要,但用人口計算 ,英文仍然係主流,唔學只會跟唔到全世界接軌。 要普通話取代英文,得啖笑 ...

當中國強大到可以自給自足,甚至領導世界,到時自然知道中文重要性,好似你要入日本做嘢,同日本人做生意,你識日文係差好遠。

男爵府

PYLAM 發表於 21-8-14 11:09
是!香港好危險!快地走,唔好留底香港

又係呢句,好悶

男爵府

ahpoo 發表於 21-8-14 11:11
當中國強大到可以自給自足,甚至領導世界,到時自然知道中文重要性,好似你要入日本做嘢,同日本人做生意 ...

未來只有科技領導世界 ,中國科技依然落後,你唔係真係以為中國用支付寶, 就叫好勁嘛?
Blockchain 中國政府都禁呀, 根本未來就係要用呢啲技術。 中國無可能領導世界。

男爵府

C.Humphrey 發表於 21-8-13 19:13
同意你既推測
淡化英文,係咪想強普通話既國際地位?
唔考普通話,重要性自然無咁高,就好似以前啲老師借 ...

系因為個個識英文,就無人做工廠。
就好似當年香港變中文教學咁。
要分層。
個個識英文,就唔值錢。
同埋無人肯做底層工作,流動性更大。

男爵府

testher 發表於 21-8-14 11:15
未來只有科技領導世界 ,中國科技依然落後,你唔係真係以為中國用支付寶, 就叫好勁嘛?
Blockchain 中國 ...

需要時間去追,基本上既野已經擁有。
剩下既系不斷去試驗 不斷去研發突破。
呢d系需要時間,長達幾十年既累計。
人地既核心技術也不會公開,教俾你。
你學到既都係已經公開 同曬天既知識。

對於目前中國發展,已經有足夠多大學生,識英文既人。
打壓英文,減少開支系語言到。減少資源流通去外國到。
到達內循環。
達到職業分層。
如果個個識一樣既野,邊個做工廠或地盤

男爵府

Forgetmenot999 發表於 21-8-14 10:57
緊係想淡化呢個全球通用嘅國際語言—英文呢個角色啦!中央要玩閉關自守,大家坐懚啦!依家乜都有可能發生 ...

共有錢人既產系好事,對社會發展 穩定有幫助。
有錢人越來越有錢 先大夥。
看看中國歷史就知。每一次革命,大亂,都係窮人發動。 窮人發動之前都係民不聊生,窮人太窮。被逼造反。
得閒割富豪d錢,有足社會發展,進步。

男爵府

Qq555666 發表於 21-8-14 11:25

需要時間去追,基本上既野已經擁有。

咁你放長雙眼睇,我估要好多年時間去追….
科技暫時睇到中國永遠都係抄人, 阿里爸爸抄Amazon …. 小米抄蘋果….
中國抄人確係抄得很出色
如果唔係點做世界工廠?
科研的話….還是很落後, 如果要中國有強大既一日,先要好好攪好科研,但落後太多,有排追

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

我舉腳贊成,因為我英文差,唔好打頭

水晶宮

testher 發表於 21-8-14 10:41
普通話係好重要,但用人口計算 ,英文仍然係主流,唔學只會跟唔到全世界接軌。 要普通話取代英文,得啖笑 ...

你有生之年起碼可以見到唔用英文嘅機場,宜家日本人都好多識中文多過英文,外國人學中文已經係大趨勢

水晶宮

testher 發表於 21-8-14 11:30
咁你放長雙眼睇,我估要好多年時間去追….
科技暫時睇到中國永遠都係抄人, 阿里爸爸抄Amazon …. 小米抄 ...

係呀 5G都係抄美國未來科技麻,我只知華為擁有5G專利數量達3147項全球第一

首頁
34567...13

尾頁

跳至