自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

水晶宮

小華子 發表於 22-2-25 12:00
首先你要搞溝楚,而家全體公務員都要做公司野同做抗疫工作,係咪真係要日日勞動返足24小時 x 7日你先滿意? ...

啲人成日針對公務員,公務員有返工,佢哋收人工好應該。綜援而沒健康問題那些,係咪更加應該出力幫手?

大宅

其實簽署文件應該用電子簽署,只要達到條件,就可以批量簽署,點會咁落後,仲要人手簽份文件。應該讓每個抗疫相關部門都可以有創科局嘅人駐守幫助提高行政效率。無論衛生署還是醫管局,行政效率都極低。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

evalau825 發表於 22-2-25 12:31
講真公務員點WFH? 做中高層的要用電腦入系統,文件都係保密的,唔可以拎走離開公司。其實99%公務員WFH即係 ...

就係 聽電話又話唔識答,派物資 識啦掛! 送去一個地點啫
有d 公務員淨係派下文件 送下野,坐係詢問處 /收錢,filing 影印,data input 等 wfh 都冇野做架啦!

珍珠宮

可以將所有抗疾嘅事項全交祖國統籌嗎?

水晶宮

emilylam 發表於 22-2-25 11:53
昨晚聽東張講竹篙灣根本唔夠人手,連聽電話都只是4,5人 ,點解 政府唔調動wfh公務員去幫手聽下電話派下飯? ...

係呀,尋日東張西望個護士話酒店同糟糕灣的人士要物資、都係佢地護士接聽安排及處理,如果係真,咁呢D點解唔安排其他人例如WFH公務員處理?

水晶宮

amazing 發表於 22-2-25 12:16
公務員已經有好多去左幫手、唔係點頂得住咁多強檢。
不如叫拿綜援的健康人士去啦!
...

多數係紀律部隊嘅公務員、例如海關、消防、警察之類調去幫手。其他WFH但其實系統係屋企因保密問題唔開得而實際上冇野做嘅公務員都應該調出來幫手、送物資、聽電話!

男爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

回覆樓主:

唔夠人就請人如旅遊業班失業大軍派下飯,物資,唔駛叫醫護派掛。

水晶宮

Glau 發表於 22-2-25 12:36
其實邊個係統籌,而家有事林鄭,陳姑娘又唔出嚟。

你有冇見到衞生處處長出嚟?由頭至現在2年都係張竹君醫生出來星期一至日。D人仲以為張醫生係衞生處處長!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

三國1 發表於 22-2-25 14:36
可以將所有抗疾嘅事項全交祖國統籌嗎?

x 2

叫兩姊妹、返屋企瞓覺個喇。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

管理失敗

別墅

emilylam 發表於 22-2-25 12:35
對 香港正是欠缺「統領」,十萬精兵,將軍唔郁,精兵都唔會郁
...

十分認同

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

singwin 發表於 22-2-24 16:10
大家用唔同系統,資料無交流

今次疫情反映香港個系統真落後,啲高層又不肯善系統,苦了市民

公爵府

nancy29 發表於 22-2-25 12:35
講得好,好似講到聽電話好容易咁,如果人哋講起有咩病癥,應該點處理,普通公務員已經唔識答,佢咪又要搵 ...

而家出面幾多私家醫生及中醫做緊義診
政府可做統籌refer 比各位人士
甚至幫手排隊 等義醫覆病人
而唔係病人個個亂咁走圍打電話

醫療用品及生活用品呢啲都可以一站式服務再安排人去送

仲有邊度有得攞檢測包 可以統一數據嗎?

而家有十九幾萬個電話做唔同野

十萬個電話都係打唔通

珍珠宮

小華子 發表於 22-2-25 12:00
首先你要搞溝楚,而家全體公務員都要做公司野同做抗疫工作,係咪真係要日日勞動返足24小時 x 7日你先滿意? ...

唔係全體喎,一星期返兩日工嘅就大把

珍珠宮

eggcarol 發表於 22-2-25 14:46
多數係紀律部隊嘅公務員、例如海關、消防、警察之類調去幫手。其他WFH但其實系統係屋企因保密問題唔開得而 ...

大把一星期返2日,其餘時間屋企hea 緊嘅公務員,親眼睇到,唔係幾個,係全個署所,邊有人去做疫情支援

珍珠宮

emilylam 發表於 22-2-25 11:53
昨晚聽東張講竹篙灣根本唔夠人手,連聽電話都只是4,5人 ,點解 政府唔調動wfh公務員去幫手聽下電話派下飯? ...

香港各政府部門各自為政已經吾系第一日,最大果個系特守,吾理佢做吾做到野,特守一句平民已經起晒降,吾好話政府部門

男爵府

Gorgor0612 發表於 22-2-25 14:01
高層活在象牙塔!中層更没Guts 無執行力!淨返低層不停營營役役,做不停手又無適當指揮,一路如是!比多300 ...

無錯,推晒班低層出嚟做前線聽電話封區,但又亂到七彩,班高層淨係識出口術企後面

男爵府

czl115 發表於 22-2-25 12:27
琴日新聞話好多私家醫生願意幫手睇症,但要醫管局批,醫管局又遲遲唔批
香港唔係唔夠資源,係資源錯配,管 ...
wu吾識做就換人,特登吾做都係要換人, 吾明點解無人理的官點解做吾到野搞到香港一窩泡!

珍珠宮

Astra00 發表於 22-2-25 14:30
啲人成日針對公務員,公務員有返工,佢哋收人工好應該。綜援而沒健康問題那些,係咪更加應該出力幫手?
...

其實可吾可以在醫生招募d對行政有經驗既醫生,incharge竹高灣,可能有一埋既熱血醫生有興趣,問題係醫管局放下身段,拋開階層珈鎖

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

抗疫需要完善計劃 應該邀請中醫參與抗疫戰

請政府參考吓冼師傅嘅建議
https://youtu.be/nP449Q3mJOI

中央幫你整好硬件出埋人都無用,無領軍人物、冇計畫。。。。

首頁
34567...10

尾頁

跳至