自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

MrsSingSing 發表於 22-6-8 21:54

我都唔覺係正當收入,成件事開心唔落喎,居然仲有咁多家 ...

同意, 睇到居然有咁多家長覺得冇問題, 仲話叻仔真係嚇親, 成件事比老師發現, 記過都似, 仲要小六

大宅

huilai88 發表於 22-6-8 20:07
剛剛聽個仔講,我聽完個心唔知什麼滋味,因為第一次聽到咁賺錢法,,想問問大家點睇?
話說個仔同 ...

驚佢第時變成幫人就要拎錢

琥珀宮

剛剛聽個仔講,我聽完個心唔知什麼滋味,因為第一次聽到咁賺錢法,,想問問大家點睇?
話說個仔同 ...

同老師講,等老師處理

大宅

smile555 發表於 22-6-8 22:43
明白!先講我唔係一個媽媽,無小朋友所以唔明白點解一提到價值觀就咁緊張..點講呢..我見到朋友你話教人做功 ...

幫老師做嘢,某程度上,可以睇成一個讓小朋友學習服務社群嘅機會,唔應該視為體力勞動,學校絕對唔可以完全係社會嘅縮影,相反,佢要提供一個平台比小朋友學習乜嘢係奉獻、為他人服務精神、責任感,呢啲嘢,如果小朋友階段冇響學校體驗過,成為大人之後,都好難培養到呢d價值觀

如果將在學校服務呢件事,同金錢掛鉤,就會將呢個學習機會變成某某人用金錢換取某某人做嘢呢種類似商業嘅關係,而學習服務嘅本質就會改變,而我相信,冇家長會想小朋友咁細個響學校就學到服務係要講回報

咁就解釋到,點解老師要同學服務,而同學比錢另一個同學完成任務呢個行為有問題

大宅

smile555 發表於 22-6-8 22:43
明白!先講我唔係一個媽媽,無小朋友所以唔明白點解一提到價值觀就咁緊張..點講呢..我見到朋友你話教人做功 ...

Cont'

我認為,平時教同學做功課,都唔應該收錢,但如果係講到補習,我就覺得條線係有啲模糊,佢唔能夠完全歸類為學校服務,因為,學校服務唔會要求同學持續地犧牲課餘嘅時間完成(除非同學願意)所以,如果有同學希望用金錢換取另一位同學玩樂嘅時間去幫助佢解決功課上嘅問題,我覺得算係一種等價交換嘅商業模式,同埋兩位同學響補習呢個關係會比較對等

但你問我,學校同學之間嘅相處,特別係小學階段,最好就唔好有金錢嘅瓜葛啦,咁樣,關係就變得不再純粹,小朋友未必可以理解到咁複雜嘅人際關係

琥珀宮

話說個仔同 ...

佢好缺錢,定有野想買你唔肯買比佢?

smile555    發表於 22-6-8 23:42

珍珠宮

mandy952 發表於 22-6-8 23:40
佢好缺錢,定有野想買你唔肯買比佢?
你咁問又岩喎!個小朋友好等錢洗

子爵府

樓主要灌輸正確金錢觀念比小朋友
有長輩教我
一定要有適當零用錢比小朋友自由使用
將來唔會咁容易比金錢誘惑到
最怕人哋比小小錢就收買到佢

珍珠宮

sodaleave 發表於 22-6-8 23:39
幫老師做嘢,某程度上,可以睇成一個讓小朋友學習服務社群嘅機會,唔應該視為體力勞動,學校絕對唔可以完 ...
明白!但我想問點解一定要為老師做野ge...如果個小朋友唔想可唔可以拒絕?我覺得學校唔會係社會ge縮影..因為大人ge社會黑暗好多好多倍...

伯爵府

DHA勳章

話說個仔同 ...

我細過都有做過類似的跑腿.

珍珠宮

artai430 發表於 22-6-8 23:51
我細過都有做過類似的跑腿.
都係有錢收?

男爵府

我記得當年睇過段新聞話一個大陸嘅大學生就係咁不停幫學校嘅懶學生買外賣嚟賺生活費定學費(當時應該冇美團),最終唔使用屋企錢讀完大學不知幾自豪

珍珠宮

廢話少講 發表於 22-6-8 23:54
我記得當年睇過段新聞話一個大陸嘅大學生就係咁不停幫學校嘅懶學生買外賣嚟賺生活費定學費(當時應該冇美團 ...

男爵府

原來樓主小朋友咁細個就梗係唔好咁做啦,呢個階段要教識佢有正確價值觀好重要

子爵府

huilai88 發表於 22-6-8 20:30
麼樣我就唔知,小朋友小六。

我會同佢講,如你真心想幫就唔好講錢,唔想可say no

大宅

smile555 發表於 22-6-8 23:49
明白!但我想問點解一定要為老師做野ge...如果個小朋友唔想可唔可以拒絕?我覺得學校唔會係社會ge縮影..因 ...

作為家長,我會了解小朋友點解唔想,亦會教小朋友如果真係唔想幫,可以點樣禮貌地拒絕老師
佢唔應該完全忽視自己需要同困難去幫助別人(呢個亦係要學習嘅生存之道)

另外,我頭先講得唔好,其實所謂"為老師做嘢", 我睇成係小朋友服務其他同學(社群/弱小)嘅機會⋯我相信,正常嘅老師,都只會叫同學幫佢協助同學完成任務,例如攞同學功課去教員室,收集功課之類,斷估唔會叫佢去幫老師買飯呢啲私人嘢掛

大宅

smile555 發表於 22-6-8 23:49
明白!但我想問點解一定要為老師做野ge...如果個小朋友唔想可唔可以拒絕?我覺得學校唔會係社會ge縮影..因 ...

我都覺學校唔會(亦唔應該)係社會嘅縮影,但有啲家長,覺得收錢做同學跑腿冇問題,我推斷,係因為佢哋覺得咁樣只係小朋友校園生活反映社會現實,而我係唔認同呢個睇法⋯

珍珠宮

sodaleave 發表於 22-6-9 00:12
我都覺學校唔會(亦唔應該)係社會嘅縮影,但有啲家長,覺得收錢做同學跑腿冇問題,我推斷,係因為佢哋覺 ...
我自己唔會評論個小朋友係唔係有錯!因為我唔覺得呢件事好嚴重..都係果句:作為父母你可以叫佢唔好咁做!但佢聽唔聽又係另一件事

伯爵府

2024年龍年勳章 我的育兒心得勳章 有「營」勳章 叻叻勳章

要佢停止,返學係求知識、唔係求財!

侯爵府

s160656 發表於 22-6-8 22:07
慣左會唔會好似變左人地係老闆,我比錢你,你就幫我做野?老馮咁?

哈哈,咁細個已經識有錢使得鬼推磨。一個老闆格,一個打工仔格

首頁

尾頁

跳至