自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

mom06 發表於 22-7-20 20:27
睇完東張,好鬼驚張咭比人盗用

主要用的card, 初時比我9萬,多年前已自行要求降到3萬。打電話 ...

上個月我都比人盗用…
收左人仔,銀行就話喺京東買左野,最後都退返

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

daijuju 發表於 22-7-25 14:16
有時未找卡數前保險$已到手,不用自己拿錢出來
保險野都話吾埋,第一,未必CLAIM足,可能自己都要俾一大舊錢。第二,有阻滯要補交資料遲左。最後最差既係CLAIM吾到,我都試過。仲有係要CLAIM兩間保險公司。真係好煩。,

珍珠宮

ydoris 發表於 22-7-25 14:52
保險野都話吾埋,第一,未必CLAIM足,可能自己都要俾一大舊錢。第二,有阻滯要補交資料遲左。最後最差既係C ...

係,我意思係有時找卡數前claim到錢就不用自己嘔錢出來。因有jm話降低信用額,要用錢就事先入錢入去。

複式洋房

細姐姐 發表於 22-7-25 11:18
揸兜網上只可申請加大信用額,冇得降低,打咗两日熱線,第一日,等咗40分鐘,我收綫,要出街,唔忿氣,晚 ...

我成功打去,但佢話最多只可以降到2萬... On my god

大宅

我用渣打的,用左10年以上,早兩日打去調低左一張信用額,另一張cut左,問過職員,問假如我突然需要提升信用額可以點做,例如小朋友出院找數,職員話可以致電到中心做一次性即時提高的,當然我冇問得咁詳細,但我記得自己係好多年前都試過入院驚唔夠信用額,都試過打去渣打到提高的,但最終係用唔到咁大額的。

子爵府

我有幾張咭,一張for 網上買野,得2萬信用額,另一張for shopping ,有80萬,我吾會減,越多越好!

珍珠宮

2024年龍年勳章 熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我張卡簽賬額得一萬咁多,平時我最多碌5千,唔好彩比佢盜用碌爆都係5千,銀行有寄信話可以提高簽賬額,不過我唔同意
我的生命由我主宰.

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

daijuju 發表於 22-7-25 15:06
係,我意思係有時找卡數前claim到錢就不用自己嘔錢出來。因有jm話降低信用額,要用錢就事先入錢入去。
...
好彩而家CLAIM保險可以網上申請又批得快。大吉利是要碌卡出院既都無咁驚。我自己都打算CUT一兩張千年都吾用既卡。日常用既說調低信用額。都要留一兩張大額既。好似大學學費一次都萬幾兩萬啦。。點都要有幾萬蚊可以碌。

珍珠宮

2024年龍年勳章

我都係睇完東張西望後,去左降低信用卡額度

子爵府

PW530 發表於 22-7-25 14:20
我都好似你咁諗法, 如果需要大額入定錢先囉

可以在有需要時,增加暫時性嘅credit limit ,
還可以指定某段日子。

別墅

細姐姐 發表於 22-7-25 11:18
揸兜網上只可申請加大信用額,冇得降低,打咗两日熱線,第一日,等咗40分鐘,我收綫,要出街,唔忿氣,晚 ...
打去銀行真係要睇時間,試過下午打去好快有人聽, 不過有時就等好耐

男爵府

Chanloklok 發表於 22-7-25 18:04
打去銀行真係要睇時間,試過下午打去好快有人聽, 不過有時就等好耐

行山,早上 九點幾十點試過, 好快有人聽 但係搞完一輪又話系統有問題,搞唔到 。第日中午12打去,又等咗好耐; 下午三點幾再打,過全部等好耐,都冇人聽!

终於 我夜晚11pm打去, 幾分鐘就有人聽,成功cut卡!

打完比行山,再打去揸兜,又係幾分鐘有人聽, 又成功降低咗信用額

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

求問,
我想將信用卡限額調低至一萬,若果我需要去旅行定機票酒店可能超過1萬元,我在定機票酒店前,入錢落信用卡戶口可以嗎?有什麼利與害?

公爵府

求問,
我想將信用卡限額調低至一萬,若果我需要去旅行定機票酒店可能超過1萬元,我在定機票酒店前,入錢落信用卡戶口可以嗎?有什麼利與害?

公爵府

牛年勳章

mom06 發表於 22-7-20 20:27
睇完東張,好鬼驚張咭比人盗用

主要用的card, 初時比我9萬,多年前已自行要求降到3萬。打電話 ...

不嬲都會咁做
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

男爵府

Ritzmary 發表於 22-8-1 17:09
求問,
我想將信用卡限額調低至一萬,若果我需要去旅行定機票酒店可能超過1萬元,我在定機票酒店前,入錢落 ...

唔好咪就係要預先畀錢先購物! 信用卡係可以先購物後付款

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

相信近日銀行、接客戶降低信用額要求電話、接到手軟~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Ritzmary 發表於 22-8-1 20:21
求問,
我想將信用卡限額調低至一萬,若果我需要去旅行定機票酒店可能超過1萬元,我在定機票酒店前,入錢落 ...

可以出發前將錢入到信用卡、甘變咗信用咭便可以先用現金支付丶 用完現金後、另外仲有一萬蚊信用額。
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

公爵府

mom06 發表於 22-8-1 21:19
唔好咪就係要預先畀錢先購物! 信用卡係可以先購物後付款

OK,多謝分享

珍珠宮

回覆樓主:

cut 剩儿張超市買日用品有用的,不嬲都有要求降到好低信用額

首頁

尾頁

跳至