自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

fanny2014 發表於 22-10-10 20:15
係啦,就係我越嚟越覺得11個鐘太長,之前走咗人,諗住公司請到人冇所謂, 頂住先, 但係一路都請唔到人, ...

就算唔係更年期,日日11鐘可以捱得幾耐?鐵打都唔得啦,你公司計時薪定月薪?老實講就算有錢都係假,身體係自己嘅,仔都大啦,可以幫輕下家務,太辛苦就煮少一餐半餐叫外賣。同老細講下,再唔搵人的話,即係逼你走,呢種都係體力活,點可能一個人做兩個人嘢,一頭半個月都話啫,長期係咁就係搵笨,命都俾埋佢。

頭痛可以係壓力影響,又可以係因為休息唔夠,亦可以係其他問題,總之就係身體俾你嘅警號,要正視。更年期可長可短,識人前後10年,見到佢都覺得辛苦,有個舊同事幾乎不間斷嚟足1年M,仲要係有時開水喉咁,果頭行出廁所呢頭就走番入去,睇晒中西醫,照晒MRI都搵唔出問題,偏偏佢就係唔肯相信自己已經到更年期,果年佢應該係54歲,佢以為自己未生過會比較容易過渡,點知玩咗佢一個全年M,果陣佢逢人就鬧,同事都怕咗佢,後來佢離職我就冇再見過佢,唔知佢最後點樣。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mymarigold 發表於 22-10-11 11:02
我都有食呢隻成份嘅藥,藥名叫 piriton,抗敏藥,我有時食咗啲重味精嘅食物身痕 ,或者鼻有少少敏感,食呢 ...

我都想講係咪piriton
普通收鼻水藥,識唔少人食咗搭飛機用嚟瞓覺
老牌藥,用咗多年,副作用少

伯爵府

fanny2014 發表於 22-10-11 08:34
都唔算早,51。

咁我都快啦

男爵府

Piriton 如果食一粒我會極眼瞓,
只可以食半粒

侯爵府

sukkiu 發表於 22-10-11 08:45
我通常都係用清水或艾草浸,浸到微微出汗,水至少要過腳眼。網上有好多介紹,早幾年呢度有jm 講,可以減肥 ...

原來清水都可以, 謝謝你的資訊
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

伯爵府

回覆 大力大力 的帖子

請問呢隻係咪舒緩神經緊張嘅藥, 我返通宵更, 朝早只可以瞓到4個鐘

男爵府

茶木 發表於 22-10-11 09:53
成日睇見你地講更年期, 睇到我都好擔心自己,我都49歲

我仲個個月準時黎m, 量又冇少,暫時冇咩異樣, 擔 ...

我自己更年期冇咩吾舒服,冇人地講嘅潮熱,失眠,肚痛等,但我覺得最可怕係更年期後身體狀況開始衰退,骨質同肌肉不斷流失,容易腰酸背痛,有肩周炎……… 以前覺得個個月黎m好煩,而家想有已冇可能

『然而我告訴你們,就是所羅門極榮華的時候,他所穿戴的,還不如這花一朵呢!』
馬太福音六章29節

公爵府

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 22-10-11 13:38
我都想講係咪piriton
普通收鼻水藥,識唔少人食咗搭飛機用嚟瞓覺
老牌藥,用咗多年,副作用少

而家係咪已經唔出Piriton?

子爵府

fanny2014 發表於 22-10-11 05:38
昨晚三點醒咗一路瞓唔到 ,五點幾就要起身準備返工, 原本份工見工時話返九個鐘,但一路請唔到人一日就要我 ...

我都開始更年期、又係好難瞓得好! 現在食緊維特x靈 更年輕! 好似有啲改善、佢係中藥 你可去門市了解下

男爵府

snoopy 發表於 22-10-11 20:34
我都開始更年期、又係好難瞓得好! 現在食緊維特x靈 更年輕! 好似有啲改善、佢係中藥 你可去門市了解下
...

見到佢廣告,都想試吓!

男爵府

snoopy 發表於 22-10-11 20:34
...

請問幾多岁開始食?

水晶宮

昨晚三點醒咗一路瞓唔到 ,五點幾就要起身準備返工, 原本份工見工時話返九個鐘,但一路請唔到人一日就要我 ...

考慮食更年適,食咗都0K
attach0/tmp/phpf4cio5

大宅

onlam2005 發表於 22-10-11 10:58
針對半夜醒的話,
可以試下supplement
三得利有隻 芝麻明.

芝麻明響邊買?
每日咩時間食?食幾多粒?食左真係好瞓d?

伯爵府

我有陣子都是甘,半夜醒了,好難再睡返,後來看了中醫,好好多。

伯爵府

fanny2014 發表於 22-10-11 12:15
係啦,就係我越嚟越覺得11個鐘太長,之前走咗人,諗住公司請到人冇所謂, 頂住先, 但係一路都請唔到人, ...

我之前有份工都是,本來做緊自己工作好的的,後來有同事辭職,要我轉兼任她大部分工作量(emoji)(emoji)(emoji)。果段時間我M,1就不來,1就來不停。本來已經40幾歲了,已經快塌入更年期了。提早更年期不特止,再加速更年期不好反應。最後我頂不順裸辭。好好彩,好快在朋友介紹下,接著返工。
樓主,快快揾工,加油

水晶宮

rose-mag 發表於 22-10-11 13:23
就算唔係更年期,日日11鐘可以捱得幾耐?鐵打都唔得啦,你公司計時薪定月薪?老實講就算有錢都係假,身體 ...

考慮揾D彈性番工/番早班/放假多工作(估又俾人話) 自己喜跑步,平均每天一次,上牀-睡不起,醒神咗健康咗(不用食保健產品)

男爵府

zero66 發表於 22-10-11 07:58
估唔到關於更年期男人都入黎

係囉

大宅

回覆 kumasanee 的帖子

我更年期都有頭痛現象,有時痛到眼窩也痛

子爵府

tictaccandy 發表於 22-10-11 20:44
請問幾多岁開始食?

我諗自己覺得有更年期嘅症狀就食! 我未食前 夜晚會熱醒添! 食左二星期都明顯覺得好左!不過貴 所以我慳住食 、就係每朝食2粒咋!

男爵府

日日做11個鐘,點頂呀?鐵人都要休息架,唔好捱壞身體

首頁
34567...9

尾頁

跳至