自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

j947 發表於 23-2-11 13:36
學校緊係有責任啦,但冇導演佢推薦參展,又點會成事呢,依家款又籌夠,提名影片就導演個名,利就辦學團體 ...

下~籌夠款?點解你會知?咁個泳池幾時起好?
到時仲會唔會搵佢哋返去㗎?
話哂佢哋出咗力!為套片犧牲咗咁多

男爵府

唔係細路 發表於 23-2-11 13:32
咁你不如問賺到最多錢既辦學團體,有冇諗過呢班人? 有權批准上映既又唔係導演,針對佢公平咩
...

到依一刻,導演同佢團隊都冇放棄提名,而辦學團體就放棄提名啦,叫做對班女仔有少少保護啦

大宅

回覆 唔係細路 的帖子

好似係你踩緊人喎

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

j947 發表於 23-2-11 13:39
到依一刻,導演同佢團隊都冇放棄提名,而辦學團體就放棄提名啦,叫做對班女仔有少少保護啦
...

唔係話主辦單位仲未收到退選通知?
我尋晚睇係咁,唔知仲up唔update

男爵府

j947 發表於 23-2-11 13:28
有名自然有利,為亡夫?即有目的,為自己啦,導演無償就可憐,咁學生都係無償,都會影響佢地將來,導演做 ...

為自己? 為自己就唔會蠢到無償接一份吃力不討好既job啦! 為回饋母校炸?

付出左咁多心血去提名最佳導演,合情合理喎

男爵府

唔係細路 發表於 23-2-11 13:36
既然bk大神覺得咁不妥,建議家長將剪接奇怪位一五一十詳細列明出黎同報館講,相信大家一定好有興趣

...

咁要問導演,當日份通告變合同先啦,亦要問導演,當日係學校搬而拍片記念和籌款,款又籌完,為乜要公映同提名?

男爵府

Amypolo 發表於 23-2-11 13:40
回覆 唔係細路 的帖子

我踩緊邊個?請講明

男爵府

akachanman 發表於 23-2-11 13:41
唔係話主辦單位仲未收到退選通知?
我尋晚睇係咁,唔知仲up唔update
...

你睇返辦學團體份公告,人地講明退選最佳電影,而且退選係咪要申請者(導演)入紙申請都未知,因為未必係辦學團體能入紙退選。

珍珠宮

Amypolo 發表於 23-2-11 13:02
回覆 akachanman 的帖子

我冇唔支持佢爭取
當中雙方都有問題
但係有一點唔明
接受包場比公開人仕睇
同電影院公映有乜分別

例子
包5間戲院每日5場上半年至一年
同30間戲院公映每日5場上2-3個星期
如果係好戲,我個人唔介意特登搭車去睇

大宅

mickeywinnie3 發表於 23-2-11 10:12
Agree !原本一齣令眾人反思很有意義的電影,花盡十年團隊的努力,今天無奈腰折,對!人比所有野重要,但 ...

不是無奈腰折喎,公開上映未經當事人同意的

珍珠宮

j947 發表於 23-2-11 13:46
你睇返辦學團體份公告,人地講明退選最佳電影,而且退選係咪要申請者(導演)入紙申請都未知,因為未必係辦 ...

明白

大宅

回覆 j947 的帖子

張導演都退選左。我都認同停映、學校同張導演退選,係負責任嘅做法。

男爵府

j947 發表於 23-2-11 13:44
咁要問導演,當日份通告變合同先啦,亦要問導演,當日係學校搬而拍片記念和籌款,款又籌完,為乜要公映同 ...

通告上款係寫英華、決定公映既又係英華,呢幾條問題係咪要問英華,而唔係導演呀?

男爵府

唔係細路 發表於 23-2-11 13:43
為自己? 為自己就唔會蠢到無償接一份吃力不討好既job啦! 為回饋母校炸?

付出左咁多心血去提名最佳導演 ...

咁咪成立左,導演為自己而犧牲,班女仔同家長簽通告,都冇諗套戲出黎個主題變左,中途有女仔講想退都唔比退,諗都諗到,你都識講,導演付出咁多心血,又點會放棄,所以咪唔理女仔感受而強硬上映。

導演法理上合法架,家長簽左通告同意嘛

珍珠宮

畀面勳章

j947 發表於 23-2-11 13:12
係唔為獎,就唔會攞套片去參展啦,如果係人地提名佢,咁就自動退選啦,唔為名為利嘛
...

又麻煩你係屈人大放厥詞之前做少少fact check,香港電影金像獎,係自動參選㗎! 點解你可以言之鑿鑿咁講“唔係為獎,就唔會攞套片去參展”?
attach0/tmp/phpcCtpEh

男爵府

j947 發表於 23-2-11 13:51
咁咪成立左,導演為自己而犧牲,班女仔同家長簽通告,都冇諗套戲出黎個主題變左,中途有女仔講想退都唔比 ...

停止公映同退選最佳電影係目前最好做法。但我覺得張同另一聯合導演繼續提名最佳導演係冇問題,因為係由業界去肯定導演執導既能力,而唔係淨係focus 左喺套戲上

珍珠宮

畀面勳章

j947 發表於 23-2-11 13:46
你睇返辦學團體份公告,人地講明退選最佳電影,而且退選係咪要申請者(導演)入紙申請都未知,因為未必係辦 ...

幻覺會唔會太嚴重?金像獎係自動入圍,何來申請者? 你幻覺係張婉婷自己就去申請?
學校話退選,未收到申請就去問學校啦,咁又可以繼續屈落張婉婷度

珍珠宮

唔係細路 發表於 23-2-11 13:58
停止公映同退選最佳電影係目前最好做法。但我覺得張同另一聯合導演繼續提名最佳導演係冇問題,因為係由業 ...

有些人就係想搞到同條片相關都一無所有
疑似「攬炒」

男爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 13:59
幻覺會唔會太嚴重?金像獎係自動入圍,何來申請者? 你幻覺係張婉婷自己就去申請?
學校話退選,未收到申 ...

真係搞笑,套戲製片商寫明英華,校方公告退選,但金像獎方未收到有關申請,又會關可能個導演未apply事

男爵府

banbanmm 發表於 23-2-11 13:52
又麻煩你係屈人大放厥詞之前做少少fact check,香港電影金像獎,係自動參選㗎! 點解你可以言之鑿鑿咁講“ ...

咁個導演又話為個女仔唔公映,叫個女仔開心返d時,點解又唔為左令個女仔開心返,唔好再受傷害就「被」提名導演又即刻去退選呢?咁你有冇fsct check下佢有冇一知就即退選?

首頁
34567...11

尾頁

跳至