自由講場

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

回覆 ilovematthew 的帖子

已20但都未醒 冇成長過 唉!

珍珠宮

Yanbaby2015 發表於 23-9-26 04:08
好有同感,但又話唔好罵唔好打,真係唔知應該點做唔通真係由得佢咩都唔做?
...

過來人(兩個仔剛成年), 真係唔使理!

父母有時間只需關心下佢,係佢願意嘅時間同佢傾下偈,唔願意嘅時間唔好迫佢,比鼓勵佢;唔好依依哦哦,講野唔好單單打打,唔好有骨,唔好講反話。

唔講其他,父母能做到以上行為,青少年反叛到同家人惡交嘅機會起碼減低80%

男爵府

ilovematthew 發表於 23-9-26 00:19
而家先係開始,我仔之前都係呢個時間反叛,去數研補習都可以比人踢走兩次。係今年我先可以同佢正常溝通到 ...

請問有乜心得,真心想請教,仔快12歲,超反叛+adhd專注力弱,有吃藥。但
1)超懶,完全冇動力做功課,即使抄寫都唔想,催佢發脾氣,唔催就臨急抱佛腳,自己一路做一路發脾氣
2)鐘意運動,但又唔輸得,輸左發脾氣,驘左又厭人渣,話悶
3)平日鐘意駁咀激嬲父母
4)問佢有咩目標,第日想做咩,佢話乜都唔想做,只想日日攤係屋企

真心累,有唸過送佢去航海學校

大宅

camanbi 發表於 23-9-26 00:11
8歲,男仔,細個好乖聽話
一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...

大宅

守得雲开見月明苦盡甘來、戥你開心。

現在用放棄心態 令自己好過些
要做嘅嘢已經盡能力
已經對佢無愧
如何努力都改變吾到
有時不得不認命
什麼都做不到
等佢承擔自己所揀路後果
將來条路更難行

珍珠宮

LedTV 發表於 23-9-26 08:45
啱啱11歲
其實佢唔係曳
只係講唔聽,耳邊風

11歲仲捉佢寫字靚定唔靚?管得太細微,會覺得好煩架!唔係唔識寫得好,係會因為反叛而特登寫得差。

不只小孩,大人都會,衰同事叫我做呢樣,我就偏要做另一樣。

子爵府

8歲就反叛咪有排捱

男爵府

apple_love 發表於 23-9-26 12:39
請問有乜心得,真心想請教,仔快12歲,超反叛+adhd專注力弱,有吃藥。但
1)超懶,完全冇動力做功課,即使 ...

我細仔細d,差不多性格 但冇adhd
讀書唔叻運動叻,每個運動教練都讚佢反應敏捷一學就明,因為有哥哥對比,哥哥專心但學得慢,然後越來越hea開始俾哥哥長期贏返佢,又發脾氣唔肯練
哥哥讀書勤力,入左好中學人人讚,佢又想跟,但叫佢溫書發脾氣,以後肯定又怪我唔幫佢入好中學

男爵府

回覆樓主:

係咪之前已谷過一輪?

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你仔都好呀,鐘意運動,你不如鼓勵下佢啦,我仔返中學時無朋友,日日打機,識埋啲網友,當時真係好驚佢學壞架,又煙又酒又溝女,因為佢讀男校,佢話啲同學好幼稚唔啱玩,而家出來做PartTime,讀IVE,識到既同學大佢幾年,反而仲啱傾,佢開心咗既,我以前係緊張到咩都話佢,所以係唔得既,放鬆啲,一定會變返正常,雖然唔知幾時

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

你仔都好呀,鐘意運動,你不如鼓勵下佢啦,我仔返中學時無朋友,日日打機,識埋啲網友,當時真係好驚佢學壞架,又煙又酒又溝女,因為佢讀男校,佢話啲同學好幼稚唔啱玩,而家出來做PartTime,讀IVE,識到既同學大佢幾年,反而仲啱傾,佢開心咗既,我以前係緊張到咩都話佢,所以係唔得既,放鬆啲,一定會變返正常,雖然唔知幾時

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

淳熙媽咪 發表於 23-9-26 11:06
回覆 LedTV 的帖子

想知呀女幾歲?我女8歲,仲係天真樣,老師話佢好乖 品學兼優,

有啲真係唔會反叛架,我侄女今年中二,從無反叛過,讀書成績名列前茅,又自動自覺,不過有時我見佢對我細佬禮貌就麻麻囉

伯爵府

Angelice-BeBe 發表於 23-9-26 09:40
我作為一個大人,我都唔想跑步吖,天氣咁熱,送乜比我都唔想跑啊
...

你話送部iPhone 15Pro Max,我都唔制呀

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

cheukko 發表於 23-9-26 12:48

守得雲开見月明苦盡甘來、戥你開心。

係,等佢碰吓釘,唔係大錯,唔好學壞,就算讀唔到書都無所謂,剛見隔離post話15歲運毒咪仲驚,所以唔好迫得太緊就可以喇

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

白糖糕 發表於 23-9-26 13:58

我早兩日話出iPhone比佢做生日禮物都話唔要

伯爵府

challenging 發表於 23-9-26 08:14
冇錯,真係要忍。總之唔太過分就算,而家終於19歲好好多,18歲嗰年最痛苦。
...

點解話18歲嗰年最痛苦?

男爵府

2024年龍年勳章

一升上小學慢慢嚟料,而家三年級越嚟越嚴重,駁嘴,拖慢d野做,補習功課唔願做, ...

因為你一直只係鬧佢,無正面嘅互動。
小朋友好簡單,特別男仔,好多時都要威要勁。
而點解佢拖拖拉拉?因為佢覺得做咩都去唔到你預期。反正都係鬧,咪是是但但求求其其囉!

有冇因為佢考得差,而用讚美既方法給佢動力?
教仔首先要有同理心,問心嗰句,如果你做,會有咩成績?

小朋友係大人塊鏡,你係點,佢咪係點囉!除非你生咗個天資聰敏既小朋友,如果唔係你都係要慢慢去教育。

男爵府

2024年龍年勳章

睇吓d 育兒心理學嘅書
加油呀!

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

baby7 發表於 23-9-26 14:12
點解話18歲嗰年最痛苦?

因為我個仔反而10四五歲冇乜反叛,18歲上咗大學可能識咗一班麻煩人,晚晚都夜返,嗰陣我真係真係好擔心,又唔知道佢喺出邊做乜嘢。好彩突然間個腦開竅識諗咗。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

白糖糕 發表於 23-9-26 13:58

所以果位jm嘅小朋友係啱架,晨早起身,番左成日學,送乜比我,講真我都唔想跟去跑步

首頁
34567...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊