論盡家傭

跳至

首頁
34567...8

尾頁

大宅

我都會去勞資審裁處,可否告情序?

子爵府

好媽媽勳章 陪月勳章

點解一個印尼/菲律賓人可以申請香港法援?
反而香港雇主就申請唔到。
工人零風險,自然喺唔喺都告左先,浪費納稅人的錢。
佢地來香港,已經可以賺到高過自己國家5倍人工,還包吃包住,包機票醫療保險。根本唔可憐,點解個個都要覺得工人喺弱勢群體,幫住佢地?

別墅

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:08 發表
我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

其實最唔熟法例嘅係我地呢班外傭僱主. 政府又成日花錢做宣傳, 點樣點樣我地就犯法, 覺得根本就係兇我地. 到我地被工人告時, 就懶係以專業/執法人員身份力勸我地賠錢就範. 根本就係佢地懶做嘅就佈個局俾我地. 如果邊個唔好彩比工人誣告, 真係要堅持到底, 唔好認輸.

禁止訪問

好媽媽勳章

禁止訪問

大宅

好犀利,正義必勝,強心針,希望各位努力。
我最憎人屈我, 我當日既case同你差吾多, 個PK要求三萬幾帛金, 最終我只係賠番張回地府既機票. 我由勞工處去到勞資審裁處都無屈服過!

勞資審裁署既9官同無Q用既調解主任都係十分希望事主/僱主比$=息事寧人=佢地做少 ...

子爵府

樓主,
你經歷的我也經歷過,還要比你痛苦
結果用了一個早上+~1,600--了結
詳情係BK呻過

想講嘅係
佢傷咗我嘅心,不是可以用錢補償
我一家同佢嘅關係好都不得了
從來都不當她是外人或工人
送報紙嘅嬸嬸、大厦嘅保安哥哥姊姊、街巿D大叔大嬸,以為佢係我親戚、表妹咁
我打算送比佢出嫁用嘅手飾
我媽打算送比佢出嫁用嘅錢同衫
e家仲原封不動
我D小朋友間中會講番佢點點(好嘅嘢)

提起工人,眼淚就不其然流出來

樓主
但最終我們贏了
因為佢哋lost咗人格、比人睇唔起、世世代代抬唔起頭、用$$就買起佢尊嚴同民族(i've no intention to trigger discrimination cos i had experience to meet different kind of people & knew how they were being treated)
就算係工會教佢、A準教佢;佢咪就係比工會同A準利用、何其蠢、人哋咪就係睇唔起佢哋、當佢哋係工具(工人都不如,真可憐)!佢就失去一個咁好嘅僱主、失去等住佢嘅獎金、獎品。
至於e D工會、〈教會〉同A準,就更令人大開眼界 --
出賣自已人性;不但出賣自已、仲出賣家人同子孫!
一生一世,要擔心折福折壽,同埋折落家人同子子孫孫!

做好僱主本份、不多也不少
佢哋 -- 只是過客,塵歸塵、土歸土
let go!

人在做、天在看
心寬人自在

男爵府

心寛人自在

原帖由 bbfish1992 於 09-9-8 06:56 發表
樓主,
你經歷的我也經歷過,還要比你痛苦
結果用了一個早上+~1,600--了結
詳情係BK呻過

想講嘅係
佢傷咗我嘅心,不是可以用錢補償
我一家同佢嘅關係好都不得了
從來都不當她是外人或工人
送報紙嘅嬸嬸、大厦嘅保安哥哥姊 ...

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 晟媽 於 09-9-7 17:35 發表
我單CASE最終無判實邊個輸邊個贏! 只係我點都要比機票$個PK返歸(西)!
其實大部份去勞資審裁既CASE, 我無聽過要萬萬聲$既當費. 我上足六/七當, 一個仙堂費都無比! 個9官更加無要求PK比.
所以我覺得個官只係想大走 ...

如果是我, 我會大返個官, 如果要比, 我都寧願比香港政府(堂費), 都吾會比佢地呢d 人渣

明明我無做過既野, 已經比足晒$/假期佢地, 點解依家你要'勸'我用$ 去settle?

我會去投訴你

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

原帖由 cecichow 於 09-9-8 00:57 發表
我以前都好相信"法律係公義0既",但原來呢個係一個好天真的想法,只係電視劇的對白而已。

我不是俾人告0既僱主,我是告人的,告美容院,詳細不說了,我告去小額審裁,我是勝訴,美容院要賠我$2萬6,佢地唔肯俾,我出執達吏,點知去到美容 ...

所以, d 有$ 人的仔藏毒, 拍丸, 都係輕判, 因為佢地有$ 請大狀, d 小市民, 邊有能力? 就算申請到法緩, 法緩的律師, 唉

別墅

原來大家都對個工人咁好,佢地點解咁對我地?太過份啦! 我也交過心出來,希望個工人同樣用心對我地。難道她們無家人無感受人的關顧嗎?我想經過這次,我不會再交付真心。只當他們是打工的人而巳。

子爵府

me too

原帖由 工廠妹 於 09-9-5 01:49 發表
我睇完都好想喊…

子爵府

good point, 咁就唔怕個 maid 收唔到錢之外, 好防止 underpaid lor. 完全保障到個工人 添啦

原帖由 eatcookies 於 09-9-5 14:59 發表
咁多誣告事件,政府都仲可以當無睇到?

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。 ...

子爵府

值得學習

侯爵府

育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

要告僱主, 工人一樣可以話收$$後, 僱主迫工人攞番出黎俾僱主, 基本上工人要告僱主, 靠把口就得, 欲加之罪, 其無辭乎!!
原帖由 eatcookies 於 09-9-5 14:59 發表
咁多誣告事件,政府都仲可以當無睇到?

政府應該考慮設立“外傭支薪機制”, 每個月僱主存錢入政府account,政府再存錢入外傭account,咁邊個外傭夠膽話自己無收過錢?法庭都可以花少D資源來處理咁多誣告。 ...

大宅

畀面勳章

hodoyoudo:
個file已經closed. 就係因為我吾妥協個9官先要繼續開庭審, 即係佢有排忙, 所以佢之後都好串! 我一直都係去勞資審裁處既法庭審理呢單case, 最終一蚊堂費都無比喎!

我真係吾信係勞資審裁處打幾場官司要萬萬聲, 咁同我比錢個PK又乜分別?! 我當初都問過因為根本吾比雙方請律師, 堂費同其他費用有限, 當然吾會比個9官大走我, SHOW HAND!

一路堅持落去, 既然無做過做乜要無拉拉比人屈?! 我真係吾信單憑個PK一把口可以屈得我入!

原帖由 hodoyoudo 於 09-9-7 18:14 發表

咁請問最後有無結論, 個FILE closed左未架?

因根據樓主個case, 佢上到審裁處本來都係打死唔比, 不過個官游說佢若果唔比, 個工人有可能申請法緩告佢, 事主因擔心最終要付龐大既費用而妥協....

即係我地要搏....若 ...

大宅

原帖由 晟媽 於 09-9-8 12:33 發表
hodoyoudo:
個file已經closed. 就係因為我吾妥協個9官先要繼續開庭審, 即係佢有排忙, 所以佢之後都好串! 我一直都係去勞資審裁處既法庭審理呢單case, 最終一蚊堂費都無比喎!

我真係吾信係勞資審裁處打幾場官司要 ...

原來如此...
咁樓主個官做咩提出一d要萬萬聲費用既案例比樓主呢?
d案例係咪真有其事呢?
如果真有其事, 我地班僱主都未係好安心.
如果個官只係作黎等樓主妥協, 係失職喎.

樓主投訴個官啦, 政府d野唔踢唔郁架.

男爵府

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

轉左之後會點? 咪等到攤到凍哂先回返一個官腔到唔官腔既email 回覆囉..

我有時懷疑正苦咁做, 係想逼我地僱主放棄請外僱, 轉請本地助理而助長本土就業率... 真的用心良苦..
原帖由 hodoyoudo 於 09-9-5 04:28 發表

我都忍唔住寫左封emai比特首...我能做到的就這麼多

特首辦回了我的電郵~

先生/女士:

九月五日致行政長官的電郵,我獲授權認收,謹此謝謝你提出的意見。我們亦已把你的意見轉交勞工及福利局參閱。
行政長 ...

大宅

晟媽,你講得岩呀,堅持到底同班pk死過。我之前睇完樓主既case都擔心,話俾老公聽,老公話個官係大緊d唔識法律既人,好似我呢d c9仔。如果覺得審判失職,我地可以投訴個官,所以我依家都唔驚佢地啦,放馬過黎,我實同佢死過!

大宅

畀面勳章

老實講, 我都係C9一名, 我都吾識法律! 我之前仲係深信"生不入官門, 死不入地獄"既傳統思想人.

就算早幾年生完仔比老闆炒左, 勞工處話個CASE係100%SURE WIN, 我一聽到要上庭同個死老闆開COURT, 我都寧願庭外和解而吾想去法庭果D鬼地方.

但同個PK工人死過果次, 係我咁大個女第一次上COURT既經驗. 記得第一日去好驚, 好驚, 成個人都驚都震哂! 吾知點解, 周身吾聚財咁! 好想即刻了結件事. 但一見到個PK同佢果班PK朋友, 即時好慶! 加埋個9官比我既感覺係"吾係話你犯法, 不過你最好比錢和解"咁, 即時慶到我展開長達半年既抗戰生涯!!!

我收到個PK既供詞後, 好認真咁找出好多破綻, 我全部MARK低係庭上作出抗辯! 有次我盤個PK時, 個PK吾肯正面答我, 我好似上左身咁不斷重覆講"吾該申索人正面回答我既問題!", 問到個9官都覺得我好煩, 叫我可以落下一個問題同叫我吾好重覆問題. 頂! 呢點係我破案關鍵, 你咪亞支亞左(我心係咁唸啫!)

SORRY! 又長氣咁講我私人經歷. ANYWAY, 只係想同大家加加油, 打打氣!

真理長存! 正義必勝!

原帖由 BKVIP 於 09-9-9 15:26 發表
晟媽,你講得岩呀,堅持到底同班pk死過。我之前睇完樓主既case都擔心,話俾老公聽,老公話個官係大緊d唔識法律既人,好似我呢d c9仔。如果覺得審判失職,我地可以投訴個官,所以我依家都唔驚佢地啦,放馬過黎,我實同佢死過! ...

首頁
34567...8

尾頁

跳至