單親天地

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

畀面勳章

回覆:好辛苦!!迫我做二奶...點算.........

我都覺得單親既路好難行~你真係要三思

大宅

我教band3,眼見許多小朋友變差都是因為家庭破碎,單親在經濟和心理上都支持到虛脫,已經無法支持小朋友健康成長,結果出來的都不是開心的學生…加上小朋友無法理解太多成年人世界的事,他們對單親的誤解和怪罪,我認為都不是樓主可以實際想像到的。

件事已經和你/她是否第三者無關係,2個女的都是受害者,男人最愛是自己的面子。呢d人,最後會願意為面子做任何事,卻不包括樓主在內。

說真那句,樓主是不甘心﹗但是你無謂拿自己和bb的未來做賭注,賭個衰人回頭。他已經說得很清楚,不過仍然哄住你,都是為了那種齊人福的虛榮。

我自己都有左,好明白生命的寶貴。但是都想勸你放手。我不是覺得生命不寶貴,只是一下子為了啖氣,而押上2個人(樓主和bb)的幸福,何必呢?

複式洋房

妳要有心理準備,比一般媽咪花更多心力去照顧BB,現今小朋友太聰明但唔理智,所以妳要知一個人去面對會好辛苦……如果妳打算生,要要問清楚自己,個BB係為自己生,定係純粹為啖氣?如果為自己,我相信BB會幸福,因為妳每為BB做一樣野,無論幾辛苦,妳係真心去做,但如果妳唔係為自己生個BB,我勸妳諗清楚……生BB,陀BB唔算最難,生都係得個痛字,最難係一個人去負起小朋友既一生……好多人生完先黎逃避,放低比家人就算,咁何必要生個BB去精神虐待大家?BB最淒涼,所以妳一定要清楚自己想點,唔好諗住搵個新男友or比屋企人湊就算,因為BB無得揀出唔出世,揀邊個父母出世,但妳有能力去判斷應唔應該生佢出黎,因為妳先係最重要o個個決定BB既將來...

大宅

回覆:hoiyan1988 的帖子

個男人大你啫,你大返佢吖嗎!佢係bb爸爸,唔負責就入紙告佢,佢女友未有bb,點講你都係大啦,或者告佢之後你會有個家,有阿b,但你要預左俾人講3講4,佢會出去玩唔理你同阿b,佢屋企人刻薄你等等,你要接受到至好,其實2個人生活都ok,我當年c6外面有女人,我22歲同佢離婚,之後帶住個女,同左而家個老公一齊,都好開心,仲生埋阿b,而家兩姐妹好好感情,你男友甘衰,你要話俾自己聽,你既真命天子未到,望住阿b會開心啲架,係bk會有好多人幫你架,要幫手可以上黎bk,你要加倍努力吖,至於應該點做,你自己諗清楚,只要自己將來唔會後悔就可以了,支持你,加油!

黃恬恬  未結婚你情我願, 想問用什麼point入狀告?  發表於 12-1-28 15:21

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆 saupig 的帖子

我想八下可以用乜野理由告個賤男呀?
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

大宅

回覆:dordor1207 的帖子

任你話事,告佢欺騙都煩死佢la,至於告咩,入咩,就要搵律師慢慢針!

大宅

回覆:saupig 的帖子

任何賤男一聽到話告佢,即刻會縮沙!呵呵,經驗黎既!

大宅

22歲的妹妹仔,

如果你明白以下依幾點的話, 咁就請你鼓起你依一生人最大的勇氣去生左依個沒有爸爸的bb吧!
1) 當你身邊d朋友約你出街食飯, 去蒲個陣....請你帶埋你的bb出去, 因為bb係需要有人照顧, 而唔好將佢獨自留係屋企自己搵野食
2) 當你打開fb見到你d朋友同男友/朋友去台灣, 日本, 韓國, 泰國 etc旅行個陣... 請你千其唔好羨慕! 因為你需要將d錢留俾bb買奶粉, 買尿片, 教育
3) 當你有幸識到另一個男朋友, 佢又諗住同你發生性行為的時候.....請你千其唔好開燈! 因為佢見到你肚皮上個d紋的時候可能會反胃, 知道你係一個已生產過的女人!

最後贈你一句 : 離過婚的男人要再搵下一個唔難, 但生過仔的女人想搵下一個係十分之難!!!!

大宅

就算你生左個小朋友都唔會有一個完滿既家庭,倒不如短痛!而且對於你來講生與唔生會影響你一世架,要考慮清楚,甘既男人講既野絕對信唔過,可以同你講大話,一樣可以同第三第四個講同樣既大話,一個決定會非常重要啊!

子爵府

BK Milk勳章

我同ex響亞仔3個月大開始攪離婚,現在亞仔都12歲,都唔知係我係咪唔明現代人既心態,單親既路根本唔易行,離婚後,我拍過好多次拖,個個都知道我有個仔,走都走唔切,只係經濟上,一個女人顧得個頭顧唔到腳,仲邊夠膽個仔講心理發展?仲要唔好對個仔甘多要求,因為一個女人只係搵錢都用左大部份時間,想搵多d錢就要付出多d時間,日日收工亞仔都訓左,我真係唔明d人明知無幸福,都要生,點解要用自己一生黎博?

黃恬恬  感同身受  發表於 11-11-5 00:00

複式洋房

趁後生搵第二個了

珍珠宮

對你衰既系個男人!你要咒就咒佢,點解連人地女友都咒埋?又話人狗男女?人地光明正大

佢女友都系受害者,你都識講大家都5知對方存在,甘關個女人咩事,收下把口同bb積下福,負你系個男人,無帶眼識人,仲有5好旨意你男友負一世責任,因為佢根本5知乜野糸責任,你都系自求多福好好打算

大宅

樓主自己都未知道自己想點嘍'距連表達文字都未識'又話腦慘又話點點點'生一個BB好易但養一個細路就系好艱難'除非妳大把錢'有好好入息有份好好既工(永遠保證吾會俾人炒)'甘妳就生啦''''不過睇樓主都系心智未成熟的人'天真到以為生佐就有張皇牌系手'到妳生佐就系個男人有話事權囉'愛理不理'鍾意就比少少錢妳'吾like就話之妳啦'到果時喊都無眼淚啦'好好霖清楚啦'小妹妹

禁止訪問

複式洋房

如果你決定生個BB出來,你就要好好安胎喇!但我可以講你聽,條路真系好難行羅!我老公同你男友一樣,我居然仲未第三者話我系第三者。我對仔女都六歲、四歲喇!果個女人先同區識佐一年。我有將我老公所有野講區聽,但區以為我呃區,區唔信。結果都系有佐,然后俾我老公氹區去落。到舊年,已經又換畫喇!已經唔系區喇!如果你決定要生BB出來,你就要面對好多野,首先要得到家人既支持先得咖!甘樣你先可以出來做野溫錢養BB。無論點都好喇!當BB一日一日甘長大,你見證區既成長,你會好滿足咖!我支持你,因為我都系一個單親既雙非媽媽,希望你唔好用歧視眼光睇我喇!多謝!

大宅

畀面勳章

回覆 vivi214 的帖子

歧視 -因為你歧視自己, 才感覺人家在歧視你
子非魚 焉知魚之樂

水晶宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 大廚勳章

vivi214 發表於 12-1-24 16:02
如果你決定生個BB出來,你就要好好安胎喇!但我可以講你聽,條路真系好難行羅!我老公同你男友一樣,我居然 ...

單親既雙非媽媽,即糸你既小朋友糸香港出身,但糸你夫妻都唔糸香港人?
不知所謂的乙陸!!!

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

你真係要想清楚~~~

樓主,我得20歲,個B得8個月,
最近我同BF吵架,依架我同BB搬左出去

既然個男人唔係愛你的,無論你做咩都好,都唔會同情你
如果你係想生個B黎綁住你BF的話,你一定會後悔

大宅

畀面勳章

你唔好用受害者身分去話人地女朋友啦~
佢女朋友仲慘呀,個男友呃左佢兩年,宜家仲要大埋肚,比人叫讓位,比你你會點,你同小三真係冇分別。

如果你真係生...除非你做單親,仲要有能力,有財能,仲要有屋企人支持你,如果唔係你將來都好難唔後悔。

如果你結婚,但你將來未必會信佢,會成日覺得佢出去滚,又或者佢未玩夠,再有小三,小四,小五。你最好有心理準備喎~ 仲有佢屋企人未必會鍾意你,因為你係小三.......入門。仲有佢出面再有女人,你唔好向佢地投訴呀~ 我覺得佢地唔會幫你,因為你激走人地準新抱。除非你只想搵人養你一世,未完全唔介意囉~

宜家佢女朋友可能係最慘,不過將來可能你最好個0個

你之前都放棄左3個,你男朋友都唔講真相比你知,你都知你排明啦~

大宅

我覺得個男人唔鍾意妳,妳離開佢吧,就算佢屋企人知道,都係幫個仔
第時個正印有左,唔會再有時間同妳陪妳囉
其實佢揀左架啦,要正印唔要妳
點解要等佢決定,妳自己諗吓啦
以前妳真係唔知就佢哀,而家妳咩都知仲同佢一齊
將來點講都係妳抵死,自己攞黎
問題唔係個BB,係妳仲想佢揀妳
妳生左個BB,妳唔會開心囉,精神上支持唔住可大可小
因為妳仲愛BF,越愛就越難過,咁點照顧BB
而家仲有得揀架

首頁

尾頁

跳至