家庭理財

跳至

首頁

尾頁

男爵府

<市場快訊>
[內銀業績]

上週恆指曾高見24656,唯其後迅速跌回24300附近.今天收市最終跌回24200樓下,轉倉高峰期,料大市短期繼續震動。若恆指守穩23900,後市亦不太淡,上望目標24900。

上證方面,打破了較淡的走勢,繼續上望3300,支持3198。

黃金方面,如兩週前提及,1195初步出現轉勢訊號,而首站目標1245已到,目標上移至1263,美匯繼續走弱,大大有利黃金走勢。

關注板塊:賭業股(中線)

回顧上週操作:
「短線好倉止蝕位23900-24000,短期目標24500,屆時留意市場能量再作決定。黃金方面或會候位做好。」短線好倉分別在24500-24600平倉,黃金亦分別做了短線好倉。

本週操作:待結算後才作短線部署,若跌至24000有支持,會考慮短線好倉,屆時看看市場反應如何再作決定。中長線倉位沒有變動,再次跌穿23900才考慮減注。

本週業績公布:
週二:農業銀行(1288)、交通銀行(3328)、昆侖能源(135) 、 中國交通建設(1800)、中車時代電氣(3898)、東風集團股份(489)、中國恆大(3333)、復星國際(656)、復星醫藥(2196)、華電國際電力股份(1071) 、 四環醫藥(460)、中石化油服(1033)週二:中國今年首兩月零售消售,美國2月PPI
週三:建設銀行(939)、蒙牛乳業(2319)、招商局港口(144)、新華保險(1336)、利豐(494)、中國太保(2601)、香港中旅(308)、中國中車(1766) 、電視廣播(511)、濰柴動力(2338)
週四:工商銀行(1398)、中國石油股份(857)、民生銀行(1988)、中國國航(753)、阿里影業(1060) 、 中國鐵建(1186)、中國中鐵(390)、中國再保險(1508)、中國南方航空股份(1055)、
週五:中國銀行(3988)、中銀香港(2388) 、中滔環保(1363)

By blue
PS:此POST不構成任何投資建議,投資者須根據自己的投資組合,風格,持倉時間及可承受風險而作出買賣決定。
呢個世界唔知幾時開始變得愈黎愈複雜,
公平呢兩個字已經漸漸唔再存在

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多
是我們變了,還是世界變了..

男爵府

G.CHAN 發表於 17-3-22 21:05
請問樓主 390上望睇多少?

中長線8.2,回調支持7.12理應守住,否則短期會破壞升勢

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

夢娜媽媽 發表於 17-3-23 09:56
樓主,請問0327買唔買得過,前景有咩睇法

技術面轉得好差,如果再次跌穿4.8,咁由舊年到2月既升浪有機會只係一個反彈,暫時睇4.5附近有冇支持

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

fat_chu 發表於 17-3-24 11:32
#947(摩比發展)同#799(IGG), 作為新手既我都少聽
要再了解下先, 謝謝~
#1185(中國航天萬源)有點興 ...

799高追有風險,呢隻本人之前有抽ipo,升到10蚊放左,跟住3個幾至5蚊又入番,現階段入既話就要小心d,嚴守止蝕

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

vivian0919 發表於 17-3-24 13:42
38888同1088點睇 ?入唔入得過?

1088現階段整固緊,需要時間消化,會睇如果跌番落17.7附近有冇支持

3888超買狀態,會觀察19.8附近有冇支持

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

Coolbaby 發表於 17-3-24 17:34
想請問148建滔化工,業績表現理想. 可以等到派息定離場先.謝謝

距離除淨日有兩個月(比較遠),現階段區間運行,阻力28.5,支持26,留意呢兩個位既反應

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

hiumingruby 發表於 17-3-24 19:06
3993點睇?

走勢較差,暫不考慮

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

#981咩價入?幾錢走?

大宅

tmacho 發表於 17-3-27 19:35
中長線8.2,回調支持7.12理應守住,否則短期會破壞升勢

謝謝回復!

大宅

回覆樓主:

樓主,請問3800前景如何?上望多少?

洋房

樓主 請問1569民生教育?短線可以去到咩價?點睇前景?

點解買乜跌乜...一放就升!!咁黑腳
謝謝!

男爵府

Poo得好勳章

tmacho 發表於 16-7-11 01:37

主要分享最新市況,股票分析/介紹,股票小知識,資金分配等等, ...

樓主~ 請指教新股2611, 值得買嗎? 謝謝

大宅

主要分享最新市況,股票分析/介紹,股票小知識,資金分配等等, ...

樓主,請問中交建前景如何?9.5有貨,想請教跌穿幾多要止賺,謝謝!

琥珀宮

請問992如何

大宅

你好,想請教你904前景點睇,股東持股量是占幾多,現價可唔可以入,唔該曬

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

939現價買唔買得過?

洋房

1599點睇,買得過?上望幾多?

男爵府

michellechan728 發表於 17-3-27 14:07
樓主,#388 210.8買入左2手,一直都維持190幾之間,應放1手止蝕定點?#2628$24.3入仲有上升空間?
#6881.宜 ...

388 今年應該點都會到一到210,之後再有冇力升上去就後話

2628短期較弱,中線係仲有力升

6881未有轉勢訊號,走勢亦較差,除非下星期升番上7.35以上,否則短期弱勢不改

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

monchhichi0718 發表於 17-3-27 21:53
#981咩價入?幾錢走?

短中線走勢差,短期頂已見,先睇9.2有冇支持 ,暫不考慮入

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

男爵府

V_CHENG 發表於 17-3-27 23:56
樓主,請問3800前景如何?上望多少?

1蚊支持位,升穿1.1先有機會有新升浪,否則都係繼續行區間

現階段呢個行業前景係中性,除非政府出招支持或補貼

埋沒良心既人愈黎愈多
騙子亦愈黎愈多

首頁

尾頁

跳至