自由講場

跳至

首頁
45678...14

尾頁

水晶宮

牛年勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我仔試過燒到40度, 皮膚變紫藍色, 而我同時腸胃炎又疴又嘔, 都要坐喺急症等左4個鐘, 最後醫生決定要留院......so what......

男爵府

我個仔撞親個頭,爆左成2寸傷口,去私家也要等3小時

伯爵府

開心吸收勳章

pumpumpurin 發表於 16-9-28 07:00
流感高峰期私家醫院都要等一兩個鐘啦…何況係政苦。不如怪自己點解屋企連退燒藥都無…

...

講得啱。

急症有分流,發燒好似係最尾那條隊。無論幾多度,除非發到休克,或是高度 傳染病才會傳級別
分流類別有五級,包括:危殆、危急、緊急、次緊急及非緊急

已刪除用户

大宅

回覆樓主:

就算高過40度排緊急,有人比你緊急的話,你一樣要等
喺急症室,會死人冧樓嘅急救一定排第一

大宅

回覆:Yulastsmile 的帖子

一般半歲BB體溫37.5以上已經要睇醫生,有38度會有機會有腦膜炎,嚴重的可以手尾手長或致終身殘障。兩歳半BB感冒,喉嚨發炎有發燒到40度都好常見,最好家中自備退燒藥幫佢降溫先。很多時不是高燒就睇先,還要看其他因素,政府資源有限,人手係不足,一般沒有即時危險的病人都要等,如果太緊張唔想等咁耐,去私家醫院或一些24小時診所。

侯爵府

陪月勳章

孟母3000 發表於 16-9-28 09:05
朋友做公院急症
佢話guideline係40度以上安排緊急
而且睇小朋友佢地話最重要係睇活力同食慾
唔該晒 Update 資料。

大宅

政府急症室有專業人士負責分流, 嚴重緊急既睇先,評估左唔算急既要跟登記時間排等幾個鐘唔出奇。

個個人去得急症室都覺得自己急, 人人都唔想辛苦同等, 不過都要分輕重急切性排隊。如果真係驚個囡會好唔舒服, 唔想等咁耐. 唯有即係轉去私家醫院急症室。

別墅

有d人話怪自己屋企無退燒藥,,我想問,你們會唔會係每個落腳既地方都有小朋友藥?婆婆屋企,爺爺屋企,一個月去唔到一次。

大宅

引用:Quote:namnamnamlolo+發表於+16-9-28+04:35

原帖由 Yulastsmile 於 16-09-28 發表
38度同40度又點比呢??
一般半歲BB體溫37.5以上已經要睇醫生,有38度會有機會有腦膜炎,嚴重的可以手尾手長或致終身殘障。兩歳半BB感冒,喉嚨發炎有發燒到40度都好常見,最好家中自備退燒藥幫佢降溫先。很多時不是高燒就睇先,還要看其他因素,政府資源有限,人手係不足,一般沒有即時危險的病人都要等,如果太緊張唔想等咁耐,去私家醫院或一些24小時診所。

侯爵府

852fafa 發表於 16-9-28 06:28
成日都有人開呢啲post嘅
要等是常識吧

咪係囉.....就算去私家都要等架啦....咁當然時間冇咁長...開呢D POST 都多餘

大宅

回覆:Yulastsmile 的帖子

會,有小朋友就會。而且為什麼生病時還要去一個月才會去一次的地方,例如婆婆家?

水晶宮

其實呢個情況真係好正常...
發燒入到去醫院其實都幫唔到幾多,
不外乎都係俾藥你食同MON住你咁...
我62臨走前痌血, 試過係係急証到等時都係咁流,
如娘都係CHECK左, 見唔係咩『大問題』後我地就繼續等...
小朋友如果有呢D發燒情況唔知點, 我寧願去遠D既私家,
都唔會去附近既政府醫院, 因情況其實係可以預計...

珍珠宮

急症d 護士見得太多,不會擔心發燒既小朋友,
發燒都只係警號, 你小朋友又all 又嘔,
應該係腸胃炎引起,
所以護士更加唔會緊張.

但我明白你感受,因為我女一歲39度入急症,
都要等幾多個鐘, 俾退燒藥,就退番小小,
最後要夜晚先有位上到房. 最後確疹係玫瑰疹.

由個時開始, 有小朋友, 一定要有退燒藥同塞肛藥看門口!

別墅

分流評估,南亞青年打交,由警察帶黎既,行得坐得,仲可以吹水,眼見兩個小時走得,我地最後5個鐘,我知道好多人會鬧我冇常識,但有時站著說話不腰痛。有d野係要經歷過係知道既。

子爵府

寧願去夜診都唔會去醫院

別墅

baby731 發表於 16-9-28 10:03
會,有小朋友就會。而且為什麼生病時還要去一個月才會去一次的地方,例如婆婆家?

...

小朋友病左當然唔會出門啦-唔好甘順便以為啦。。

男爵府

其實依家有好多醫療中心都有24小時開診,冇必要一定去急症,或者去私家醫院,一樣有急症睇,唔想去明愛等,可以去寶血.

大宅

引用:會,有小朋友就會。而且為什麼生病時還要去

原帖由 baby731 於 16-09-28 發表

...
Anyway, BB 病左,好明白媽媽會好緊張,希望你小朋友快啲好番。

珍珠宮

回覆樓主:

唔緊要啦!有過今次經驗,下次再衡量去唔去政府,定去私家,未買醫保就買番份,經驗是累積的,唔好太上心

首頁
45678...14

尾頁

跳至