自由講場

跳至

首頁
45678...12

尾頁

伯爵府

Gigiki 發表於 17-10-19 21:54
我自己喺三十歲就開始計劃六十歳退休,最近有計過,因為都要全權負責兩老生活費,所以有計過退休後,應該要 ...

儲一半真好,我家大人太大洗了。。。。

侯爵府

回覆樓主:

嘩, 呢度d 人真係有米, 個個有樓收租, 仲有一千幾百萬現金揸手

伯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 15:55
年紀都唔細,都要的起心肝計下數。若要維持現時生活水平,即係有工人,每年都可以去下旅行咁,每月開支即係 ...

我2大1小,讀埋私校,比埋零用錢比長老,都唔駛用咁多喎

水晶宮

回覆樓主

退休我會善用$2車。衫不會月月$2000

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

回覆樓主:

我只想帶出,係時候要為自己退休後的生活模式作準備啫。在不太降低現時生活水平之情況下,要預計儲多少retirement fund, 及退休後收入如何。

至於生活模式如何,咸魚清菜,各有所愛,無乜對錯。最重要是~準備了。

wcpcelia    發表於 17-10-21 18:04
evip    發表於 17-10-20 12:15
yiu_mimi    發表於 17-10-20 10:49

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

monkeydiary 發表於 17-10-19 22:44
我2大1小,讀埋私校,比埋零用錢比長老,都唔駛用咁多喎

我2大2小,有四大長老,有工人,都用唔到呀!

珊瑚宮

mugtaitai 發表於 17-10-19 22:04
唔係,係 total expenses 5 萬

total expenses ah

珊瑚宮

Super-Man 發表於 17-10-19 22:38
嘩, 呢度d 人真係有米, 個個有樓收租, 仲有一千幾百萬現金揸手
...

係㗎!bk jm好

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

kyliema2006 發表於 17-10-19 21:53
宜家電費2k+, 還有水,煤氣。

咁我屋企電費真是好平。

我諗諗下仲以為包mgmt fee and rates

子爵府

回覆樓主

樓主,同你諗法一樣,退休要maintain living standard,唔想去嘆杯咖啡都要諗過度過!我計過每月要四至五萭,pension + rental income 都緊緊夠。所以希望儲多少少錢買多一個物業收租先退休!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我都要諗退休生活, 不過諗唔掂.

大宅

kyliema2006 發表於 17-10-19 23:00
我只想帶出,係時候要為自己退休後的生活模式作準備啫。在不太降低現時生活水平之情況下,要預計蓄多少reti ...

支持你的分享,我們想法一樣,五年前開始緊張起來,直到現在都為退休計算,增值資產方法不斷變動務求退休時能夠維持現在的生活質素,亦跟你一樣希望做一對優雅的老夫婦,享受生活,我們想退休後四出旅遊,我c6工作好忙,抽唔到時間陪我去玩,所以更希望退休後可以四圍去。

yiu_mimi    發表於 17-10-20 10:53

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

kyliema2006 發表於 17-10-19 20:21
同老公傾完,睇埋projected saving, income and expenses, 我都要調整到千5萬。

如果淨cash, 都係好快無,我意思係未必夠洗,有多錢係物自然手鬆,加埋通漲

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Super-Man 發表於 17-10-19 22:38
...

中產嘛

珊瑚宮

mugtaitai 發表於 17-10-19 22:04
樓主話前提係維持現有生活水準嘛,咁佢而家有工人,當然假設退休後都保留,到時用唔用的著係一件事,但做預 ...

而家要返工要買多D靚衫見人,將來老咗唔使買咁多個。 我唔知樓主而家有冇小朋友啦,要維持生活水平,如果小朋友大曬或唔同住,可以請鐘點工人!

珊瑚宮

evip 發表於 17-10-19 23:53
咁我屋企電費真是好平。

我諗諗下仲以為包mgmt fee and rates

我電費都係千幾蚊兩個月咋!

侯爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 22:05
對,消費模式會隨年齡而改變。好似我阿媽,每月睇醫生,藥費,應該約1萬左右。但係依然想食得好,因為食一 ...

有長期病?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

珊瑚宮

jojodic 發表於 17-10-19 22:15
唔駛好大,如果夏天喺屋企,冷氣長開,浄電費單都分分鐘二千架。

我三房,夏天夜晚兩部冷氣長開, 冬天又會開暖爐, 兩個月一次冷氣費都係千零蚊( 未試過,過二千蚊, 其實電器舊咗or唔係一級能源標籤 ,都可能會影響到用電量.

侯爵府

Gigiki 發表於 17-10-19 21:54
我自己喺三十歲就開始計劃六十歳退休,最近有計過,因為都要全權負責兩老生活費,所以有計過退休後,應該要 ...

請教下收入一半點儲法抗通脹?藍籌、大額定期?每年target 幾多%厘息?
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

子爵府

kyliema2006 發表於 17-10-19 15:55
年紀都唔細,都要的起心肝計下數。若要維持現時生活水平,即係有工人,每年都可以去下旅行咁,每月開支即係 ...
我計過2人一個月得3萬(但要租樓), 唔一定住香港. 唔想活太耐, 當滿身病痛時, 希望到時有安樂死.

首頁
45678...12

尾頁

跳至