自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

公爵府

瞓得好勳章 認識瑞士牛牛第二回 親子王國15週年勳章

juv10hk 發表於 17-12-26 19:22
回覆 kero_cherish 的帖子

我同意!我都曾經好似樓主咁,花好多心機識朋友到頭來無成果又帶來麻煩,可能真 ...

大宅

瞓得好勳章

回覆樓主

少朋友少d應酬咪幾好lor

最怕多是非

男爵府

回覆樓主

正所謂君子之交淡若水
唔好比人感覺太刻意要對方受你 有時比人感覺太依賴反而惹來反感
睇多D人 搵興趣 打發時間仲好

侯爵府

你已經有老公小朋友,應該家庭生活已經會好忙,俾我就寧願有空的時候係屋企自己hea下。如果仲係覺得寂寞就返工啦,返工包你覺得生活充實。

侯爵府

APIGMA 發表於 17-12-26 14:04
回覆 rosey2056 的帖子

我同你諗既一樣,我唔會揾同學仔阿媽做好朋友,大家客客氣氣講表面野就算~ ...

係啦,要咁多朋友做乜,我D朋友只what’s app 㗎咋,仲有bk 都是我好朋友

大宅

回覆樓主

可能人地唔想social lei?
我自己就同屋企人 另一半過得好開心好舒服 (emoji)

琥珀宮

RABBI1029 發表於 17-12-26 00:32
以前細個時已經係咁,好似無乜朋友緣咁,
細個都仲好啲,酒肉朋友都有啲,
但人愈大,成家,生小朋友後,更 ...

大時大節,只會約好朋友去街。

你首先要同朋友平日也有約會傾開計夾得埋,大時節才會成班一齊玩

禁止訪問

大宅

juv10hk 發表於 17-12-26 01:09
樓主你太天真~呢個世界其實冇乜真心朋友架~
你見人地同朋友出街,點解揀果個朋友唔揀你?因為人地有價值 ...

我都有同感 已經發現太多係利用價值問題 係香港咩都講利用價值 所以現在過時過節我寧願去gym參加節日運動算 仲開心 洗咩求人陪

象牙宮

回覆樓主:

有仔女就係咁,一係就一班小朋友一齊開party架咋! 我仔上左高小,我同老公先敢一齊出去同人食飯,之前都係只可以是但一個出去! 有時難得全部大人食飯,就放低過仔比奶奶湊!

珍珠宮

畀面勳章

jolincheng726 發表於 17-12-26 21:39
我都有同感 已經發現太多係利用價值問題 係香港咩都講利用價值 所以現在過時過節我寧願去gym參加節日運動 ...

x 2

好多人有利用價值先有朋友

珍珠宮

SandyWu 發表於 17-12-26 21:50
x 2

好多人有利用價值先有朋友

梗係,冇利用價值咪一腳伸開你囉,跟紅頂白

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我好多小朋友家長約我上去佢哋屋企玩,約一齊去玩。
只係因為,我小朋友好乖,讀書好叻。覺得小朋友多啲同我兩個女玩會乖啲。
如果不是這樣,佢哋真係睬我都有味

我以前都好似樓主你咁,上網識啲朋友,積極參加佢哋嘅飯聚行山燒烤,但人哋問我幾句嘢已知無利用價值,之後喺討論區講句嘢都無人回應。有次仲好笑,我哋飯聚完,我離開時行近一架minicooper, 有個人仲以為我攞車

用戶要求終止服務

回覆樓主:

我有班舊同學幾個月會約一次聚會。
但背景唔同,跟本已經無昔日果種友誼嘅感動。
次次約出嚟,都去貴夾唔飽嘅地方。
叫幾碟意粉,碟碟過百蚊,一碟八個人分(5大三小),一人一細束。咁樣碟碟試食咁款真係好難頂。
有次本來話一人叫一set,我同啲小朋友就真係食自己果set. 我食最平果碟意粉,佢哋有人叫牛扒餐,燒雞餐,佢哋切少少畀我當share.最後夾錢又竟然係成張單除返咁多個(小朋友夾半份錢,但兒童餐唔係半份錢咁多)
我真係好唔開心。啲話題又唔夾,佢哋講
返工,我唔通講功課咩。
我先生搵得多啫,個個當我好有錢咁,但我真係連午飯都唔捨得出街食,全身都係淘寶。佢哋,樣樣要高級要貴。
咁嘅聚會唔去也罷。

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

人夾人緣,我自己都試過加入一大群人嘅媽媽會,之後人地三﹑五﹑七個相熟嘅會自成一谷,我呢d 埋唔到堆嘅就會被遺棄,坦白講都有d 介懷,但諗深一層如果為左要埋堆而要投人地所好其實都好辛苦,與其係咁唔埋堆好過,唔夾就係唔夾,冇得免强。

大宅

回覆樓主:

做朋友都要講緣分嘅,咁執著咪盞自己辛苦,不如俾多d心機陪下屋企人陪下仔女仲好過,起碼會有回報啊,例如仔女聽話咗,或者老公更錫你。好似上面都有人提過好多同學仔媽咪系覺得你有利用價值先同你熟,正如我鄰居個女女同我大女同班,我地剛搬來時對方家長對我地不知幾熱情,翻學放學都一齊,興趣班又一齊,後來我鄰居兩公婆覺得我大女好拽,就向班主任投訴任何活動都唔好俾我女同佢地女一起坐一起玩,原來鄰居識咗另一個同學仔嘅媽媽,而個位媽媽嘅女系好靜好乖好聽話嘅,我鄰居就帶埋個女同佢地個家人親近了,我現在也同鄰居疏遠了,我覺得無所謂啊,佢嘅女拽過我女不知幾多倍,公主癌又小氣又成日講大話,仲會偷嘢,我女如果成日同呢种小朋友玩嘅話我先驚啊,佢主動疏遠我皆大歡喜添

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

其實好多家長約聚會都係想小朋友一齊玩,所以係好睇小朋友之間friend唔friend,又或者你小朋友讀書好叻,好靜或者好鐘意睇書,咁就會有多啲家長想約你。我小朋友細時有啲家長開party, 或者聚會,都會約我,完全係因為佢哋仔女想約我小朋友,肯定同我無關,因我同其他家長唔熟嘅

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主

坦白講,你人緣似乎唔多好,人生中朋友有幾個categories, 小學,中學,大學,做嘢識的,因為小朋友而識的,至少四五個類別,但咁多類別既朋友搵一個都難,可能你唔係咁易相處但你唔覺。

人生唔一定要有朋友既,我老公都冇朋友但佢係完全唔介意唔在乎,因為佢有家人有興趣,但如果你好介意,學其他JM 話齋,搵個直腸直肚既去問下,坐言起行,唔好估估下

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

happybebebe 發表於 17-12-26 22:48
我有班舊同學幾個月會約一次聚會。
但背景唔同,跟本已經無昔日果種友誼嘅感動。
次次約出嚟,都去貴夾唔飽 ...

咁既友情變到好雞肋,唔出去慳返時間好過

男爵府

回覆樓主

人要懂得自我享受,有朋友固然好,但係冇都唔一定要唔開心,俾你有一大棚酒肉朋友有乜嘢用?
其實人越大越難識到真心朋友、所以你要懂得自我享受,自我找尋快樂。

首頁
45678...9

尾頁

跳至