自由講場

跳至

首頁
45678...15

尾頁

珍珠宮

我愛Corina 發表於 18-10-23 07:05
你去左30年都無嗎?

我最掛住係香港親朋好友,每次返香港都唔捨得佢地。

我已經係家人朋友都在英國
但間唔中會有不屬於這個地方的感覺

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

little_chamo 發表於 18-10-23 07:48
因為香港只會用錢及階級去衡量人.
下一代會更勢利.

錢不是萬能,但沒有錢便萬萬不能~

當然健康是首位~

請平心静氣地討論~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

stkyo 發表於 18-10-21 10:23
移民英國13年,最初勁唔慣,成日打電話比阿媽喊

我對食無咩太大要求,最頂唔順英國嘅天氣,又無朋 ...

你好可愛呀,打俾媽咪喊!

想食最好學識掂整,始終有日會成功嘅!

大宅

1mocha 發表於 18-10-21 10:41
冇錯。你的想法全對。 唔想做就唔好做,要求降低。

我就係覺得生活質素直線下降。要求已低冇可低。日日最 ...

我記得以前你都已經覺得移民生活好辛苦,長此下去都唔係辦法,不如計劃下仔女大咗佢地寄宿,你主要香港生活,咁會唔會好d呢?

大宅

jeanne1120 發表於 18-10-22 13:03
我自己未移民,但移民申請已批,即將移民
所以見到呢個topic 就即入黎睇下啦

我情況同你接近,我走咗4個月,睇表面證供我覺得你會享受移民生活嘅,放心

珍珠宮

jojodic 發表於 18-10-23 08:17
我記得以前你都已經覺得移民生活好辛苦,長此下去都唔係辦法,不如計劃下仔女大咗佢地寄宿,你主要香港生 ...
我家姐就係急急回流,佢返來話投入職場揾返自己,係個身份肯定同職權,薪高丶屋企請外傭,唔洗自己做家務。佢中意香港果種城市魄力同速度,唔想慢三拍,個人會好頹…

大宅

stkyo 發表於 18-10-23 03:24
你會移民去邊?

我住英國,呢度shopping好方便,講shopping我勁鍾意係呢度買野,好多野比香港平,成日久 ...

同意!d優惠好大方,唔係少少減5%嗰隻!網購方便,超市蔬菜肉類都送貨。所有嘢都好多選擇,特別家俬,燈飾等

水晶宮

little_chamo 發表於 18-10-23 07:48
因為香港只會用錢及階級去衡量人.
下一代會更勢利.

好認同你第一句
小朋友係外地的起居習慣、學習模式、價值觀與生活態度都健康 d

大宅

TingTing 發表於 18-10-23 08:28
我家姐就係急急回流,佢返來話投入職場揾返自己,係個身份肯定同職權,薪高丶屋企請外傭,唔洗自己做家務。 ...

我見上面咁多分享,睇到可能本身有事業有工人嘅人特別難適應,可能根本唔享往移民生活就更加唔想適應。我自己都中年移民,但本身家庭主婦又其實冇乜所謂。加埋自己呢d年紀都一定有d原因想走,唔同細個過去讀書嗰種,所以自願離開下更加冇乜嘢會好掛住的了。

大宅

大力大力 發表於 18-10-23 07:00

我真是不明白,很多人移民說是為了下一代?

各有所好
有人揀quantity有人揀quality
如果唔介意人多擠迫、住得細、教育制度一般....香港無咩唔好

水晶宮

我家姐就係急急回流,佢返來話投入職場揾返自己,係個身份肯定同職權,薪高丶屋企請外傭,唔洗自己做家務。 ...

究竟慢三拍,係會令個人頹,定係令個人享受生活,真係見仁見智

子爵府

回覆樓主:

有,好掛住,尤其父母,不過小朋友好enjoy 這(emoji)的生活,等佢地長大,由佢地自己決定想留下定回流

男爵府

我移咗民4年幾,因為阿仔所以先移民、開始第一年好掛住香港,而家已經適應咗外國生活,自己可以渣車周圍去,生活環境同阿仔讀書發展都比香港好。
不過仍然會掛住香港美食同家人,今年返過香港,發覺好多人講國語,有d吾慣

男爵府

AppleDeeDee 發表於 18-10-21 09:19
移左三年,無掛住香港呀,淨係會掛住屋企人。小朋友喺呢邊生活都好開心,放學做完功課温好書仲大把時間踩單 ...

我諗shopping應該仲好?應該好多都online shop 都free ship又free return??反正香港都冇咩特色小店了

男爵府

回覆樓主:

大家覺得歧視問題嚴重嗎?

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

MoooVoo 發表於 18-10-23 09:53
大家覺得歧視問題嚴重嗎?

我呢度唔算嚴重,我之前打鬼佬工,(除非係英語能力或本身能力問題)反而進升機會係大過鬼佬,因為佢哋一般無外地人咁進取,其他公司好多高職位都有非英國人,我呢度之前個Mayor係阿差

居住地方暫時未有遇到不禮貌對待,我住呢區已經9年,好多街坊都認得,平時見面都會打下招呼,鄰居會互送聖誕卡,有時候係超巿撞到阿女同學啲家長又會傾幾句,都算友善

男爵府

jojodic 發表於 18-10-23 08:51
我見上面咁多分享,睇到可能本身有事業有工人嘅人特別難適應,可能根本唔享往移民生活就更加唔想適應。我 ...

其實係外國都可以拼可以有事業。我見bk好似大部份係中年先移民,可能難d我唔清楚。
我自己畢業後入四大會計既graduate programme, 之後再轉工慢慢升上去。其實都唔少華人而家係department head, 但要上executive team eg cfo ceo, 就有些難度。
人工bonus我無同香港比較,但我滿意既。最重要係無OT文化。日日OT幾錢我都唔要。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

baby317 發表於 18-10-23 08:51
各有所好
有人揀quantity有人揀quality
如果唔介意人多擠迫、住得細、教育制度一般....香港無咩唔好

同意~

最重要是自已開心生活~

伯爵府

真係要介紹你家姐我識。 本來今日謝謝地。 睇完你呢個留言醒神晒。 佢講得啱。 係個身份肯定。
我都係唔慢得嗰種人。

大宅

stkyo 發表於 18-10-23 03:24
你會移民去邊?

我住英國,呢度shopping好方便,講shopping我勁鍾意係呢度買野,好多野比香港平,成日久 ...

係呀, 以前我奶奶話煮英國嗰時 想搬曬成個香港去英國,而家香港啲嘢好貴 。而家佢返嚟香港,想話搬咗成個英國返嚟, 英國啲嘢好平

首頁
45678...15

尾頁

跳至